Çan Ortak'tan SeraPool'e

Kadınlar Direniş Alanlarında

Petrol-İş Sendikası Kadın Dergisi'nin de içinde olduğu farklı platformlardan birçok kadın, 30 Haziran Salı günü, sendikal nedenlerle işten çıkarılan ve direnişe geçen iki ayrı sendikadan, iki ayrı direnişe dayanışma ziyaretinde bulundu. İlk önce Petrol-İş Sendikası'nın örgütlenme çalışması yürüttüğü ve bir aydır direnişte olan Çan Ortak Girişimi Norm Sanayi işçisi kadınlara gidildi. Daha sonra 120 civarında işçinin direnişe geçtiği Cam-Keramik-İş'te örgütlenen Serapool çalışanı kadınlar ziyaret edildi.

01.07.2015

Petrol-İş Sendikası Kadın Dergisi'nin de içinde olduğu farklı platformlardan birçok kadın, Çan Ortak Girişimi Norm Sanayi ve SeraPool direnişine dayanışma ziyaretinde bulundu. İlk önce Tuzla'da faaliyet gösteren Çan Ortak Girişimi Norm Sanayi fabrikasına giden kadınlar, direnişteki işçilerle çalışma şartlarını konuştu.Kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle sendikalaşan 12 işçi, işten çıkarılmalarının ardından işyeri önünde kurdukları çadırda 30 gündür direnişlerini sürdürüyor.

Milli savunma alanında kullanılan karbon elyaf giysiler üreten işyerinde çalışan işçiler aynı zamanda birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalıyor. İşçiler en çok işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından şikayetçi.

“Karbon tükürüyoruz”

Konuştuğumuz işçilerden Fikriye Akgül, karbon kaynaklı nedenlerle sürekli kimyasal soluduklarından bahsetti ve işyerinde yeterli havalandırma sisteminin olmaması nedeniyle çok fazla baş dönmesi ve mide bulantısı yaşadıklarını söyledi.

Durumun basına yansıması nedeniyle bazı düzenlemelerin yapıldığını dile getiren Akgül, “Bize verilen bez maskeler hiçbir işe yaramıyor. Tükürdüğümüzde ağzımızdan karbon çıkıyor. Her tarafımız siyah toz oluyor. Çok ağır bir koku var. Biz giysilerin dikim bölümünde çalışıyoruz. Bir de giysilere karbon giydirilen kısım var. Oradaki işçiler için neredeyse hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor.” dedi.

Alanda işçilerle yapılan görüşmelerin ardından hepberaber halaylar çekildi. Kadınlar, Çan Ortak/Norm Sanayi direniş ziyareti sonrasında alandan ayrılarak, başka bir direniş yeri olan SeraPool'e gitti. Kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle Cam-Keramik-İş'te örgütlenen 120 civarında kadın, işten çıkarılmalarının ardından 11 Haziran'dan beri fabrika önünde direnişte.

Bize buradaki çalışma koşullarını anlatan işçilerden Hülay Gören, “Havalandırma yok, 50 derece sıcaklıkta çalışıyoruz. Kışın donuyoruz, yazın yanıyoruz.” dedi.

Havuz malzemeleri üreten ve ağırlıklı kadın işçilerin çalıştığı fabrikada diğer bir şikayet konusu ise ağır yük kaldırmak. Üzerinde ağır malzemelerin bulunduğu “ceket” olarak adlandırılan tahtaları kaldırdıklarını söyleyen kadınlar, birçok işçinin fıtık olduğunu ve kollarında lif kopmalarının yaşandığını dile getirdi.

Yanıklardan tırnağın kesilmesine gerek kalmıyor

Herhangi bir koruyucu malzeme kullanmayan işçiler sık sık kesiklerin meydana gelmesinden, gözlerine parça sıçramasından, kopma ve yırtılmalardan, yanıklardan şikayetçi. İşçiler arasında tırnaklarının sürekli yanmasından ötürü bir yıldır tırnağını kesmeyenler var.

Çan Ortak/Norm Sanayi ve SeraPool'e yapılan ziyaret ile dayanışmanın önemi vurgulandı. Direnişteki işçiler çalışma koşullarını ve direniş sürecini aktardı. Ziyarete gelen kadınlar, çekilden hatıra fotoğraflarının ve başarı dileklerinin ardından alandan ayrıldı.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...