bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.
Kadına Şiddetle Mücadele Eylem Planı Açıklandı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2012-2015 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'nı yayınladı.
Plan yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümünün sağlanması, kadının güçlendirilmesi ve koruyucu hizmet sunumu, sağlık hizmetlerinin sunumu, kurum/kuruluşlar arası işbirliğI alanlarında iyileştirmeler öngörüyor.
Mor Çatı faaliyet raporu açıklandı
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2012'nin ilk dört aylık raporunu yayınladı.
Ocak ayından Nisana kadar Mor Çatı'ya 384 kadın başvurdu. Başvuran her dört kadından biri sığınak talebinde bulundu. Ancak yetersiz sığınak sayısı nedeniyle kadınların büyük çoğunluğu bir sığınağa yerleştirilemedi.
Mor Çatı yetkilileri, çıkarılan 6284 sayılı yasanın kadınların devletten korunma talep etmesine olanak sağladığını, ancak yeterli önlem alınmadığı için pek çok durumda uygulanamadığı belirtti.
Denizli'den şiddeti önleme projesi
Denizli Valiliği, Denizli Barosu ve Denizli belediyesi tarafından Aile içi şiddeti önleme projesi düzenlendi. Proje kapsamında Denizli Barosu tarafından 'Kadına ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesi ve Şiddet Mağdurlarına Hizmet Merkezi' kuruldu. Boro tamamı Avukatlardan oluşan 43 kişilik bir ekip kurdu. Denizli Aile içi Şiddet hattı; 0258 264 25 25 numaralı telefondan hizmet veriliyor.
İki ayda 11 bin kürtaj haberi
Medya Takip Ajansı Interpress'in yaptığı araştırmaya göre, son iki ayda kürtaj konusu 10.942 haberle medyanın gündeminden inmedi.
Ulusal, bölgesel ve yerel iki bine yakın gazete ile dergide, kürtaj ve sezaryen konusu üzerine yayınlanan haberlerinin toplam 7.291 kez yer aldı. Köşe yazarları ise geçen iki aylık sürede kendilerine ayrılan sütunlarda kürtaj ve sezaryen konusuna toplam 2.384 kez değindi.
Ulusal, bölgesel ve yerel 40'ı aşkın kanalda yayınlanan haber ve programlarda da kürtaj ve sezaryen konusunu toplam 3.651 kez gündeme geldi.
İlk Kürt kadın sitesi yayında
Türkiye'nin ilk Kürt kadın web gazetesi "Feminkurd", Diyarbakır'da yayın hayatına başladı.
Sadece kadınların çalıştığı Kürtçe ve Türkçe dillerinde yayın yapan sitede kadına hitap eden farklı kategorilerde haberler, videolar, karikatürler ve köşe yazıları yer alıyor.
Öğretmen, doktor, avukat, öğrenci gibi farklı meslek gruplarından Kürt kadınlarının kurduğu yaklaşık bir yıllık bir projenin ürünü olan FeminKurd, medyada pek fazla seslerini duyuramayan kadının sesi olmak konusunda önemli bir adım atmış durumda.
Sezaryen düzenlemesi yürürlükte
Tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğumun sezaryenle yapılmasını düzenleyen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Temmuz ayı boyunca, doktorların normal doğum ısrarı üzerine bebeklerin öldüğü iddiaları basına yansıdı.
İlk Şiddet Önleme Merkezi Bursa'da açılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) için çalışmalara başladı. Bu merkezler, şiddet gören kadınlar için koruma kararı alacak ve gerektiği zaman şiddet gören bireyi başka ile naklettirecek. Şiddet gören kadın ve çocuğun yanı sıra şiddet uygulayana da psikolojik destek vereceknolan ŞÖNİM ilk olarak Bursa'da çalışmalarına başlayacak. ŞÖNİM önümüzdeki bir ay içinde çalışmaya başlayacak.
Erkek şiddetine özel savcı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, artan aile içi şiddet başvurularına karşı 2 savcıyı özel olarak sadece bu suça bakmak üzere görevlendirdi. Dosyaların yoğunluğu nedeniyle "Aile İçi Şiddet Suçları Bürosu" kurulması planlanıyor.
AKP Urfa Milletvekili ve KEFEK Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolu Alt Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu "Bir sonraki seçimde başörtülü kadın milletvekillerinin görev yapabileceklerine inanıyorum" dedi.
AP (Avrupa Parlamentosu) Kadın Hakları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Mikael Gustafsson, AP heyetinin TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nu ziyaretinde kürtaj üzerine yaşanan tartışmada "kadınlar kendi vücutları üzerinde kendileri söz sahibi olmalı" dedi.
--
* Bursa'da K.A. (27), amcasının kızı H.A. (18) ya taciz ettiği için 12 yıl ağır hapisle yargılanıyordu. Mahkeme heyeti K.A.'nın tutuksuz yargılanmasına karar vererek, tahliye etti.
* Karısına ve halasına şiddet uygulayan Başbakanlık Müfettişi E.Ö.'nün 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. İki kadına ise koruma verildi.
* İstanbul'da gözaltına alınan bir kadına tecavüz eden komiser yardımcısı N.K. hakkındaki iddianame tamamlandı. N.K. altı aydan üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
* Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bir kadını kaçırıp tecavüz eden bir kişiye ve ona gözcülük yapan iki kişiye cinsel saldırı suçundan hüküm verdi. Tecavüzü gerçekleştiren erkek 5 yıl, diğer iki sanık 2 yıl 6 ay ceza aldı. Karar temyiz edildi ama Yargıtay 14. Ceza Dairesi mahkemenin kararını onadı.
* Ankara Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yeğeninin birlikte kaçtığı erkeği öldüren M.S.K.'ye sadece kasten tasarlayarak adam öldürme suçundan verilen ve tahrik indirimi uygulanan yerel mahkeme kararını onadı. "Her namus cinayetinin töre cinayeti sayılmayacağına hükmeden kurul" töre cinayetlerinin kapsamını daralttı.
* İstanbul'da Koç Üniversitesinde fizik profesörü olan A.S.'nin, karısı NS'ye şiddet uyguladığı için 242 bin TL tazminat talebiyle boşanma davası dört yıl sonradava iddiaları inandırıcı olmadığı gerekçesiyle red kararıyla sonuçlandı.
* Zonguldak'ta S.T. (72) ve C.K.'nin (74) 2 yıl boyunca komşularının kızı KY'yi (16) taciz ettiği için açılan dava, tanıkların dinlenmesi için ertelendi.
* İzmir Karabağlar Karakolu'nda polislerin Fevziye Cengiz'e işkence yaptığı görüntülerle ilgili "delil karartma" suçundan yargılanan üç bilirkişi polis hakkındaki dava bugün 9. Asliye Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, işkence dosyası ile delil karartma dosyasının birleştirilmesi için üst mahkemeye başvurdu.
* İstanbul'da şüpheli şekilde ölen Gülay Yaşar'ın eski kocası Muhittin Özücoşkun altı yıl hapis cezası aldı.
* Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sevgilisi Tuba Genç'i (19) sokakta boğarak öldürmekten yargılanan T.C.B. (23), "Kürtaj olduğunu söyledi, gerisini hatırlamıyorum" diyerek kendisini savundu. Mahkeme heyeti otopsi kapsamında kürtaj olup olmadığı konusunda bilgi istenmesine ve belediyeden nikah başvurusu yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.
* Siirt'te, ilköğretim okulu öğrencisi dört kız çocuğuna toplu cinsel istismar davasının sanıklarından okul müdürü Fahrettin Kuzu 46 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
* İstanbul'da şiddet gördüğü kocasını öldüren ve müebbet hapiz istemiyle yargılanan M.Y.'ye, 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
* Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, çalışanı N.T. (28) adlı kadını taciz eden M.İ.'nin (53) iki yıllık hapis cezasını iyi halden 1 yıl 8 aya indirdi. Bu arada M.İ. hakkında 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen tazminat davası sonuçlandı. Mİ, kadına 8 bin lira tazminat ödeyecek.
* Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, zihinsel engelli komşusu Ü.G.'ye tecavüz eden M.U.'ya 15 yıl hapis cezası verdi.
* İzmir'de sekiz ay önce eve alkollü gelip kendini döven kocası Mehmet Dönmez'i(53) pompalı tüfekle öldüren Z.D. (45) suçu "ağır tahrik" altında işlediği için 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen taciz davasında hakim tacizciye tacize uğrayan kadının elini öptürdü. Kadın şikayetini geri çekti.
* Samsun 3. Asliye Ceza Mahkemesi, karısını yüzünden falçatayla yaralayan E.Ç.'nin (43) Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına karar verdi.
* Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sekiz yıl önce bir kız çocuğunu kaçırıp tecavüz eden N.A.'nin (28) tutuklu yargılanmasına karar verdi. (ÇT)