• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KALE KAYIŞLARINDA DİRENİŞ!

Silivri’de kurulu bulunan Kale Kayışları fabrikasında, ağır ve kötü çalışma koşulları ile işçi sağlığının hiçe sayılarak üretimin sürdürülmesine karşı işçiler direnişe geçti. Fabrika önünde bekleyişe geçen işçiler sloganlarla yaşadıkları hukuksuzluğu haykırıyorlar.

06.03.2019

Sendikamız Trakya Şubesi tarafından örgütlenen Kale Kayışları işyerinde bugün (6 Mart) direniş başladı.  İstanbul-Silivri’de kurulu bulunan Kale Kayışları Fabrikası’nda sendikamız Trakya Şubesi tarafından örgütlenme faaliyetleri yaz aylarında başlatılmıştı. SGK verilerine göre 300 kişinin çalıştığı bu işletme türü firmada, yasanın öngördüğü sayının çok üzerinde işçi örgütlenme haklarını kullanarak sendikamız Petrol-İş'e üye olmuştu. Çalışma Bakanlığı da Kale Kayışları adlı firmada, Petrol-İş Sendikasının yetkili sendika olduğuna dair yetki tespitini 12 Ekim 2018 tarihinde sendikamıza vermişti.

Ancak işveren, örgütlenme sürecinin başarıya ulaşmasının ardından yasal süreci uzatma girişimlerine başlamış, işyerindeki baskıları arttırmış ve ardından Petrol-İş üyesi 2 işçiyi işten çıkarmıştı. Sendikamız da Trakya Şubesi öncülüğünde işverenin yasalara ve Anayasa’ya aykırı bu tutumuna karşı fabrika önünde eylemler organize etmiş, basın açıklaması yapmıştı. 

Bugün ise ağır çalışma koşulları, düşük ücretler ve en önemlisi işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz oluşu sebebiyle Kale Kayış işçileri, üretimden gelen güçlerini kullanarak eyleme geçtiler. Özellikle fabrikada sıklıkla yaşanan iş kazaları bu tür bir eylemsel sürecin başlamasının ana sebeplerinden birini oluşturuyor.

Sabah 07.00 civarından Kale Kayışları fabrikasından çalışan üyelerimiz fabrika önünde toplanmaya başladı.  Trakya Şube Yöneticileri, Trakya Şubeye bağlı işyerlerinden temsilciler ve  Genel Merkez Yöneticilerimizden Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova ile Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik fabrika önünde eylemin ilk saatlerinden itibaren Kale Kayış işçileri ile birlikteydi.

Fabrika önünde sabahın ilk saatlerinden itibaren jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri göze çarpıyordu. Sendikamızın ses aracının fabrika önüne girişi de jandarma tarafından engellendi.

Saat 08.00'de gece vardiyasından çıkanlar ile gündüz vardiyası çalışanlarından oluşan yaklaşık 100 kişi sloganlarla fabrika önünde işverene seslerini duyurmak için en yüksek sesle yaşadıkları hukuksuzlukları haykırdılar.

Genel Merkez Yöneticilerimizden Turgut Düşova ve Mustafa Mesut Tekik de burada birer konuşma yaptılar. Merkez Yöneticilerimiz konuşmalarında özellikle işyerinde yaşanan iş kazaları, işçi sağlığının hiçe sayılması ve ağır çalışma koşullarının işçiler üzerinde yarattığı baskıyı öne çıkaran konuşma yaptılar. Trakya Şube Başkanımız Ercan Yavuz ise konuşmasında; Petrol-İş olarak her zaman Kale Kayış işçilerinin yanlarından olacaklarını belirterek, işverenin de üzerine düşen görevi bir an önce yerine getirerek uzlaşı masasına oturmaya davet etti.

Kale Kayış işçileri, Petrol-İş yönetici, temsilci ve üyeleri ile fabrika önündeki kararlı bekleyişleri devam ediyor.