• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kapitalizmin 'suyu' çıktı: Ağaya beleş, işçiye 1 lira

İstanbul Gaziosmanpaşa'da kurulu bulunan Askoç Tekstil patronlarının "işbilirlikleri" ve çalışanlarına reva gördüğü uygulamalar bu kadar da olmaz dedirtecek türden!

SERBAY MANSUROĞLU
24.09.2012

Koçak ailesinin şirketi olan ASKOÇ TEKSTİL İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ.’nin patronları Salih, Salim, Saim ve Ahmet Koçak işçilere bankaya ödedikleri asgari ücretin bir kısmını elden geri alıyor. 160 ile 190 işçi arasında çalışanın sayısının değiştiği Askoç Tekstil’de çalışanların asgari ücretleri zorunlu olarak bankaya yatırılıyor. Ustabaşlarının 1200 lira civarında maaş aldığı Askoç Tekstil’de asgari ücret alıyormuş gibi gösterilen ve hakkını arayamayacak 30-35 kadar çalışana bankaya yatırılan maaşlarının 20 ile 100 lira arasında değişen kısmının muhasebeye iade edilmesi isteniyor.

ALDIKLARININ 30-40 TL’Sİ TUVALETE
Gaziosmanpaşa Yeni Mahalle Cebeci Caddesi Erdoğan İş Merkezi’nde bulunan atölyede üretimini sürdüren Askoç Tekstil’in patronlarının son kurnazlığı ise günlük yedi dakikalık tuvalet hakkı. Askoç Tekstil’in ortakları Salih, Salim, Saim ve Ahmet Koçak atölyede çalışan işçilere günde sadece 7 dakika tuvalet hakkı tanıyor. Kartlı sistemle girilen tuvaletlerde 7 dakika dolunca tuvalete girişin ücreti 1 lira oluyor. Patronların gerekçesi ise işçilerin sigara içmek için girdikleri tuvalette oyalanmaları. Bazı işçiler de günlük 7 dakika olan hakları dolunca gün boyu tuvaletlerini tutma yolunu seçiyor.

BirGün’e konuşan işçilerden bazıları ise günde 12 saate varan çalışma saatlerinde tuvaletlerini tutamadıklarını, bu nedenle ayda 30-40 liraya varan tuvalet faturasının kendilerine kesildiğini belirtti. İsmini vermek istemeyen işçilerden biri: “Elimizden geldiğince tuvaletimizi tutmaya çalışıyoruz. Prostat olmaktan çekiniyoruz. Ama bir taraftan da paraya ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘ASKOÇ’TA PSİKOLOJİM BOZULDU’
Askoç Tekstil’de bir yıla yakın süre çalışan bir işçi işe başlarken sıkıntı yaşamadığını ancak daha sonra Salim Koçak’ın sürekli tacizlerine maruz kaldığını söyledi. Mobbingin gün geçtikçe psikolojisini bozduğunu anlatan çalışan, “İşlerimle ilgili sorun yoktu. Ama çeşitli bahanelerle üstüme üstüme geliyorlardı. Kürt olduğum için benden hoşlanmadıklarını düşünmeye başladım” diye konuştu. Yaşadığım baskılar sonucu işten ayrılmak istediğini anlatan işçi, “Muhasebeciye gittim. Çalıştığım süreye göre kıdem tazminatımın 2.800 lira olduğunu öğrendim. Ancak patronun önerdiği 2 bin lirayı kabul etmeyince bu defa içeride kalan param da eksik ödendi. Daha sonra 2 bin lirayı kabul ettiğimi bildirince onu da alamayacağım söylendi. Şimdi ise mahkemelik olduk. Sadece hakkım olanı istiyorum” dedi.

‘İNSANİ MUAMELE GÖRMEDİM’
İşten çıkarılan Erol Tepeli ise 4 yıl Askoç Tekstil’de çalıştığını belirterek iş yerinde insani muamele görmediğini anlattı. Tepeli, kendisinden de maaş kesintisi yapıldığını belirterek kendisi gibi asgari ücret düzeyinde maaş alanlara bu muamelenin yapıldığını anlattı. Erol Tepeli yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: “İşyerinden büfeye gitmek için karşı karşıya geçerken kaza geçirdim. Bana çarpan kişi beni hastaneye kaldırdı. Kolum alçılı üç gün sonra iş yerime geldim. Neden geldin diye hakarete maruz kaldım. Bu koşullarda buradan ayrılırım dediğinde kapıyı gösterdiler. Tazminatımı vermemek için kendim işten çıkmışım gibi göstermek için zorla imza attırdılar. Şimdi ben de tazminatımı almak için konuyu mahkemeye taşıyorum”
 

Kaynak: Birgün Gazetesi