• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel Sendika’dan Pulver’e Dayanışma Ziyareti

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile sendikamız Merkez Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri 8 Eylül Perşembe günü direnişteki Pulver Kimya işçilerini ziyaret etti. Direnişin 36. günü yapılan ziyarette küresel dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

09.09.2022

Sendikamız Petrol-İş’in örgütlenme çalışmaları son hızla devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında emekçiler ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara, bu koşulların yarattığı kaygıya karşı sendikamızda örgütleniyor; güvenceli çalışmak, haklarını korumak ve geliştirmek için mücadelelerini sürdürüyorlar.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova mevkiinde kurulu bulunan Pulver Kimya ve aynı üretim tesisi içindeki kardeş şirketleri Conta Elastik, Elastron Kimya, Riva Toz Boya ile Pulver Kimya’nın taşeron şirketi olan Subaşı Sosyal Hizmetler’de çalışan işçiler, çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı sendikamız Petrol-İş’te örgütlendiler.

Toz boya üretiminde faaliyetlerini sürdüren Pulver Kimya şirketinin kardeş şirketlerinden biri olan Conta Elastik PVC pencere profilleri, alüminyum profiller, beyaz eşya gibi çeşitli sektörler için sızdırmazlık ürün imalatı, bir diğer şirket Elastron ise Türkiye'de ve Amerika’da üretim tesisleri bulunan global bir termoplastik elastomer (TPE) üreticisidir. Pulver Kimya, Conta Elastik, Elastron Kimya ve Riva Toz Boya isimli firmalar aynı işkolunda ve aynı işverene ait olmakla birlikte farklı alt sektörlerde üretim ve hizmetlerini sürdürüyorlar.

Üç Öncü İşçi İşten Çıkarıldı

Gebze Şubemiz öncülüğünde, bu şirketler içinde örgütlenme çalışmasının ilk yürütüldüğü işyeri olan Conta Elastik işyerinde kısa sürede çoğunluğun sağlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işyerinde yetkinin sağlandığına dair olumlu tespit kararı sendikamıza iletildi. İşveren ise işçilerin en temel hakkı olan örgütlenme hakkına saygı göstermeyerek “performans düşüklüğü” gerekçesiyle yıllardır fabrikada çalışan üç öncü işçinin iş akdini 4 Ağustos’ta sonlandırdı. İşverenin sendikal örgütlülüğü sekteye uğratmak için attığı bu adıma karşı işten çıkarılan üyelerimiz ve Gebze Şubemiz öncülüğünde 4 Ağustos tarihinden bugüne, yani 40 gündür fabrika önünde ve içerisinde mücadele yürütülüyor.

Dört İşyerinde Çoğunluk Sağlandı

Üç üyemizin işten atılmasına rağmen hem fabrika içerisinde hem de dışında yürütülen mücadele sonuç verdi. Geçen zaman işçiler nezdinde sendikamıza olan güveni daha da arttırdı, örgütlenme çalışmalarımız daha etkin sonuç verdi. Yaklaşık 800’e yakın çalışanın olduğu bu işyerlerinin dördünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan yetki tespit başvurusu sendikamız lehine sonuçlandı. Sendikamız Petrol-İş geçen süre zarfında, emekçilerin yasa ve Anayasa ile güvence altına alınmış sendikal örgütlenme hakkına saygı duyulmasına dönük işverene sayısız çağrı yaptı ve bir an önce müzakere masasının kurulması gerektiği talebini işverene iletti.

Dayanışma Mücadeleyi Büyütüyor

Pulver Direnişi Gebze Şubemiz öncülüğünde kararlılıkla devam ediyor. Mücadelenin coşku ve inançla sürdürülmesinde kuşkusuz ki dayanışmanın önemi çok büyük. Son olarak 8 Eylül Perşembe günü yapılan direniş ziyaretinde sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Merkez Denetim Kurulu Üyelerimiz, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu ve Gebze 2 Nolu Şube Başkanları ve temsilcileri, yine Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan ve direnişlerini sürdüren Asen Metal işçileri, EFT Direnişini yürüten Deriteks Sendikası’nın üyeleri ve Deriteks Yönetimi, sendikamız Gebze Şubesi yönetici ve temsilcileri yer aldı.

Sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz Pulver’de sürdürülen mücadeleyi selamlayarak konuşmasına başladı. Ardından şöyle devam etti,  “Değerli dostlar buraya gelmeden önce Deriteks Sendikası’nın yürüttüğü ETF Direnişini ziyaret ettik. 49 gündür yürüttükleri direnişin seyrine, başarıya ulaşması için neler yapılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunduk. Deriteks Sendikamızın yönetici ve ETF işçileri de bizleri burada yalnız bırakmadı. Ayrıca aramızda Birleşik Metal-İş Sendikası’nın da şube yöneticileri, temsilcileri ile örgütlendikleri için işten atılan Asen Metal işçileri de var. Bakıldığında üç farklı yerde, üç farklı sendika tarafından sürdürülen mücadeleler var. Ancak emekçilerin sorunları aynı. Yıllarca çalıştıkları fabrikaya emek vermiş, fabrikalarının büyümesine katkı koymuş insanlar, Anayasal ve yasal haklarını kullanarak örgütlendikleri için maruz kaldıkları durum ortada. Sermaye pandemi, kriz dinlemiyor. Faturayı emekçilere kesiyor. Ancak bu faturayı bizler ödemeyeceğiz. Bütün değerleri yaratan, bu fabrikaların büyümesini, gelişmesini sağlayan bizleriz. Pandemi bir kez daha gösterdi bizler üretmezsek yaşam duruyor. Birgün üretmeyelim yaşam durma noktasına geliyor. Bugün burada verilen mücadele birbirimizi yalnız bırakmama ve Anayasal hakkımıza sahip çıkma mücadelesidir.  Pulver Kimya’da üç öncü arkadaşımızın iş akitleri yasal haklarını kullanıp örgütlendikleri için fesh edildi. Ancak Pulver Kimya ve diğer işyerlerindeki arkadaşlarımız yılmadılar, mücadele ettiler ve dört işyerinde çoğunluğu sağladık. Bundan sonraki süreç birarada ve dayanışma içinde olmakla sürdürülebilir. Mücadeleyi başından beri sürdüren, fabrika içerisinde ve dışında mücadele eden, sadece Pulver değil; ETF işçilerine, Asen Metal işçilerine ve Türkiye’nin dört bir yanında hak mücadelesi yürüten emekçilere başarılar diliyorum.” dedi.

Bu İşi Müzakere Masasında Çözelim

Genel Başkanımız Süleyman Akyüz’ün ardından IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bir konuşma yaptı. Kemal Özkan’ın konuşması şu şekilde, “Değerli dostlarım çok uzaktan geldim ama kalbim hep burada, hep sizlerle. Bu bölgede çok eyleme katıldım. Ama sonu gelmeyen, başarıyla bitmeyen hiçbir eylemi de hatırlamıyorum. Yaklaşık 40 gündür burada devam eden örgütlenme sürecini yakından takip ediyoruz. Petrol-İş Sendikası son derece olgun, disiplinli ve başarılı bir mücadele sürüdürüyor. Bu mücadeleyi sürdürenlere ‘Bizim gururumuzsunuz, işçi sınıfının bayrağını en yukarıda tutuyorsunuz’ diyorum. Burada işverene bazı mesajlar vermek isterim. Uluslararası Sanayi İşçileri Federasyonun seçilmiş yöneticisi olarak 140 ülkeden 55 milyon işçi adına burada konuşuyorum. Burada üç arkadaşımız sadece Anayasal haklarını kullandıkları için işlerinden oldular. Bizler işçiyiz, bizi ekonomiye bizi topluma bağlayan en önemli şey bizim işimiz. Ve bu işimizden kazandığımız ücreti daha da arttırmak, daha iyi koşullarda çalışmak ve yaşamak bizim hakkımız. Sizler nasıl ki özel mülkiyet hakkınız üzerinde herhangi bir müzakere açmıyorsunuz, biz de sendikaya üye olma hakkımız üzerinde müzakere açmayız. Bu sebeple öncelikle üç arkadaşımızın işe geri alınmasını talep ediyoruz. Bu yetmez, bizler yasal olarak çoğunluğu sağladık ve bu çoğunlukla birlikte toplu iş sözleşmesi ehliyetimizi aldık. Gelin, bu işi müzakere masasında çözelim. Burada mal üretiliyor. Bu ürünlerin kimlere gittiğini, nerele satıldığını biliyoruz. Biz istiyoruz ki burada üretilen mallar işçi haklarına uygun bir şekilde üretilsin. Ancak bugünkü tavır devam ederse biz bu işi hem ulusal hem de uluslararası alanda yükseltmekten başka bir seçeneğimiz kalmaz. Eğer siz bunu göze alıyorsanız, biz bunu zaten almış durumdayız. Ve yine tekrarlıyorum, gelin bu işi barışçıl bir şekilde çözelim. Bizler hakkımızı arıyoruz, Anayasal hakkımızın arkasında duruyoruz, sizlerin de buna saygı göstermesini bekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Kemal Özkan, Petrol-İş heyeti ve ziyaret için direniş alanında bulunanlar mücadelenin seyri üzerine fikir alışverişinde bulunup, başarıya ulaşmasında dayanışmanın önemine dikkat çektiler.

ETF Direnişine Ziyaret

Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetim Kurulu ve IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan Deriteks Sendikası’nın yürüttüğü ETF Direnişine dayanışma ziyaretinde bulundu. Tuzla’da kurulu bulunan ETF tekstil işçileri başta tazminatları olmak üzere alacakları için başlattıkları direniş fabrika içerisinde ve dışarıda devam ediyor.

Direnişlerinin 48. günüde, 8 Eylül Perşembe günü saat 13.30’da yapılan dayanışma ziyareti ETF işçileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Genel Başkanımız Süleyman Akyüz burada yaptığı konuşmasında Petrol-İş Sendikası olarak direnişin başarıya ulaşmasında ellerinden gelen tüm desteği göstereceklerini belirterek, işverene de çağrı yaptı: “Bütün değerleri yaratan biz işçileriz, bu yüzden çalışanlarınıza saygı gösterin ve hakkını verin" diye seslendi.