• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Lüleburgaz'da Kitlesel Miting

Lüleburgaz Emek Platformu'nun 3 Mart günü krize ve yoksulluğa karşı düzenlediği basın açıklaması miting havasında geçti. Genel Merkez yöneticilerimizden Turgut Düşova ve Petrol-İş Trakya Şubesi yönetici ve üyeleri de kitlesel olarak miting alanındaydı.

05.03.2019

3 Mart Pazar günü Lüleburgaz Emek Platformu'nun öncülüğünde krize ve yoksullağa karşı bir miting düzenlendi. Platformun 3 Mart tarihi için planladığı yürüyüş ve akabinde yapacağı basın açıklaması, Kaymakamlık tarafından yasaklanmıştı. Bunun üzerine Platform üyesi bileşenler sadece basın açıklaması yapma kararı almışlardı.

Ancak, basın açıklamasının yapılacağı gün ve saatte Petrol-İş'in de aralarında bulunduğu onlarca sendika ve emek örgütü kendi kurumlarının önünden Lüleburgaz Kongre Meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüdü. Saat 12.00'de başlayan toplanma, saat 13.00'te kitlesel basın açıklaması ve mitinge dönüştü.

Mitinge Genel Merkez Yöneticilerimizden Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova da katılarak destek verdi. Ayrıca Lüleburgaz Emek Platformu'nun bir bileşeni olan Petrol-İş Trakya Şubesi de mitinge kitlesel bir katılım sağladı.

İşçi sınıfının öncelikli sorunlarından olan; krizin faturasının emekçilere ödetilmek istenmesi, kıdem tazminatının fona devri, emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı mağduriyetler mitingin öne çıkan başlıklarıydı.

Platform adına basın açıklamasını sendikamız Trakya Şubesi Başkanı Ercan Yavuz yaptı. Ercan Yavuz konuşmasının başında işçilerin çalışma koşullarının zorluğuna, yürüyüş ve mitinglerinin yasaklanması ile işçi sınıfının sesinin kısılmak istendiğine değindi. Yavuz ayrıca, konuşması boyunca EYT, kıdem tazminatı ile kriz ve yoksulluk konularına da oldukça ayrıntılı değindi.

Lüleburgaz Emek Platformu'nun eylemde öne çıkan başlıca talepleri şu şekildeydi:

-Kıdem tazminatı işçi sınıfının kazanılmış hakkıdır, kıdem tazminatıyla ilgili planlardan vazgeçilsin.

-Emeklilik, yaşa takılanlar için kazanılmış bir haktır, gasbedilen bu hak derhal verilsin.

-Borçlar kamunun borcu değil, patronların borcudur. Krizin faturasını işçiler değil patronlar ödesin.

-Emeklilere insanca yaşanacak ücret ve toplusözleşme hakkı tanınsın.

-Ücretler gerçek enflasyon oranında, refah payı da eklenerek artırılsın, toplu sözleşmeler güncellensin.

-Asgari ücret yeniden belirlenerek, en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilsin.