Merkez Yönetim Kurulumuz, dün Petkim’de meydana gelen ve bir taşeron çalışanının hayatını kaybettiği, iki işçinin yaralandığı iş kazasıyla ilgili bir açıklama yaptı.
11 Ekim 2018 Perşembe günü, örgütlü olduğumuz Petkim Petrokimya A.Ş. işyerinde, bakım çalışmaları kapsamında transpalet üzerinde taşınmakta olan bin kilogram üzerinde bir ağırlığa sahip elektrik ekipmanının, çalışanların üzerine düşmesi neticesinde, Nihat Abaylı isimli alt işveren çalışanı hayatını kaybetmiş, yine alt işveren çalışanları Bülent Gönül ve Hünkar Gönül ise yaralanmıştır.
Öncelikle hayatını kaybeden emekçi kardeşimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz. Yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyor, üyelerimize ve işverenliğimize geçmiş olsun diyoruz.
Bakım faaliyetleri; işyerlerimizde, rutin çalışma koşullarından çıkıldığı ve normal işletme koşulları altında öngörülebilen tehlikelerin ötesinde farklı tehlike ve risklerle karşılaşılabilecek faaliyetlerdir. Bu sebeple, bakım faaliyetleri sırasında, işyerindeki koşulları iyi bilen tecrübeli çalışanların varlığı, iş kazaları veya muhtemel meslek hastalıklarını önlemek açısından çok önemlidir. Tam da bu sebeple, bakım duruşuna girecek olan Petkim’de, bakım faaliyetlerinin dışarıdan personel temini yerine hali hazırda çalışmakta olan üyelerimizle gerçekleştirilmesi için, Aliağa Şubemiz bir basın açıklaması düzenlemişti. Yine daha önce özellikle rafinerilerdeki bakım faaliyetleri esnasında meydana gelen ve alt işveren çalışanlarının hayatını kaybetmesiyle neticelenen iş kazalarında yaptığımız açıklamalarda, taşeron ve örgütsüz çalışmanın içerdiği tehlikelere işaret etmiştik. Bu bağlamda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin; yayınladığı raporlarda, ülkemizde yaşanan iş cinayetlerinin yüzde 98’inin sendikal örgütlülüğün olmadığı işyerlerinde gerçekleştiğini tespit etmesi de dikkate şayandır.
Son yaşanılan bu örnekte de hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler, taşeronun taşeronu olarak ifade edebileceğimiz bir işverenin çalışanlarıdır. Teknolojik yeterlilik ve uzmanlık gerektiren bazı işlerin, bu konunun uzmanı olan alt işverenlere yaptırıldığı durumlarda çalışma kurallarının ihlal edilmesine, işin aceleye getirilerek güvensiz çalışma koşullarının yaratılmasına müsaade edilmemeli, işyeri koşullarını iyi bilen asıl işveren çalışanlarının yapılan işe nezaret ederek, daha emniyetli çalışma koşullarının oluşturulmasına katkı sunması sağlanmalıdır. Yaşanan bu kazada da alınacak tedbirlerle önlenmesi mümkün olan bir kazanın önlenemediğini ve bir çalışanın hayatını kaybettiğini görüyoruz.
Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki; taşeron sistemi, örgütsüz ve kuralsız çalışma, öldürüyor. Yaşanan acı tecrübelerle defalarca tespit edilen bu gerçek, bundan sonra da değişmeyecektir. Talebimiz taşeron çalışma düzeninin ortadan kaldırılması, tüm işçilerimizin güvenli bir işe sahip olmalarıdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu