Mobbing kavramı çalışma hayatında giderek yaygınlaşan bir kavram haline geliyor. İşyerinde çeşitli kademelerdeki çalışanlar arasında ya da işverenle işçi arasında psikolojik taciz olarak tanımlanan ancak tanımında da tam olarak uzlaşılamayan bir olgu mobbing.
SES Genel Kadın Sekreterliğinin düzenlediği ve “mobbingin nasıl ele alınması gerektiğinin” tartışıldığı çalıştayda da mobbingin son 10 yılda önemli derecede arttığı vurgulandı. Mobbing’in bir yandan hükümet tarafından çeşitli alanlarda kadrolaşma amacıyla kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Sibel Özbudun, özellikle üniversitelerde kadrolaşmanın yaygınlaşmasında mobbingin kullanıldığını ifade etti. Özbudun, mobbing aracılığıyla işten atılmak istenen çalışanlara çeşitli psikolojik mekanizmalarla baskı uygulandığını, bunun etnik ve cinsel önyargılarla kolaylaştırıldığını ifade etti. Özbudun, “Mobbing eşitsiz, asimetrik güç ilişkilerine tekabül eder. Etnik ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin gerilim hatları üzerinde değerlendirilmesi gerekir. Bu konuda yasaların yapabilecekleri de sınırlıdır.” diye konuştu.
“Mobbing” konusunun nasıl ele alınması, tanımlanması ve mobbinge karşı mücadelenin nasıl verilmesi gerektiğinin tartışıldığı çalıştaydan bazı konu başlıkları şöyle: “Emek rejimleri/emeğin denetimleri açısından mobbing”, “kültürel yapı, bir iktidar üretme aracı olarak mobbing”, “ruh sağlığı ve mobbing”.
MOBBİNG SORGULANMALI
Prof. Dr. Gamze Özdemir ise konuşmasında mobbing kavramını sorguladı. Özdemir’e göre ‘mobbing’ masum bir kavram değil. Mobbing’in bireyciliği öne çıkartan bir içerikte olduğunu belirten Özdemir, “Kolektif iradeyi yok eden bir kavramdır ve muğlaktır. Sınıfı, kolektif iradeyi yok sayan bir tanımdır. Mobbinge karşı mücadelede, önce mobbing kavramının kendisi sorgulanmalıdır. Ve mobbinge karşı ‘sınıf içi şiddete son vermek’ için mücadele edilmelidir.
SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun, mobbingin bir dosya konusu olarak planlandığından ve çalıştay fikrinin de bu dosya ile birlikte doğduğundan bahsetti. Yorgun, konunun bir dosyadan daha geniş bir biçimde ele alınmansı gerekliliğini fark ettiklerine dikkat çekti.
Bireysel yaşanan bir olay olarak yansıtılan mobbingin, asla bireysel ele alınamayacağını ifade eden Yorgun, “bunun mücadelesi de bireysel verilemez. Bu doğru değildir. Doğru zeminde tartışılmadığı zaman, mücadelesi de doğru bir zeminde verilemez” dedi. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, yoğunlukla mobbinge maruz kaldıklarına dikkat çekti. Erdolu, AKP Hükümeti’nin uyguladığı neoliberal politikaların ve çalışma yaşamında yansıması olan esnekleştirme ve güvencesizleştirme politikalarının dolaylı bir mobbing olduğunu söyledi.
TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Zencir de çalıştayın konusunu ve amacını şöyle özetledi: “Gerçek gündem ve mobbing arasında bağlantı kurmak ve mobbing tanımını netleştirmek”. (Ankara/EVRENSEL)
ÇALIŞTAYA KATILANLAR
SES’in düzenlediği Mobbing Çalıştay TTB toplantı salonunda yapıldı.
Etkinliğe Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Fuat Ercan, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden Gamze Yücesan, Antropolog Doç. Dr. Sibel Özbudun, Mobbingle Mücadele Derneği Genel Başkanı Hüseyin Gün, TTB Merkez Konseyi üyesi Mehmet Zencir, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel katıldı.