• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mor Çatı Sığınağından Kadınlar Güçlenerek Çıkıyor

Mor Çatı Kadın Sığınağı'na 2011'de 18 kadın ve dört çocuk yerleşti, sığınaktan ayrılan kadınlardan 12’si kendi evini kurarken iki kadın şiddet uygulayan eşinden boşandı.

16.01.2012

Mor Çatı Sığınağından Kadınlar Güçlenerek Çıkıyor

Mor Çatı Kadın Sığınağı'na 2011'de 18 kadın ve dört çocuk yerleşti, sığınaktan ayrılan kadınlardan 12’si kendi evini kurarken iki kadın şiddet uygulayan eşinden boşandı.

İstanbul - BİA Haber Merkezi

16 Ocak 2012, Pazartesi

 

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, 2011 Sığınak Raporu'nu yayınladı. Rapora göre geçen yıl Mor Çatı Kadın Sığınağı'nda 18 kadın ve dört çocuk şiddetsiz bir yaşama "Merhaba" dedi, 25 kadın ve 8 çocuk ise sığınaktan çıkış yaptı. Sığınaktan ayrılan kadınlardan 12'si kendi evini kurarken iki kadın şiddet uygulayan eşinden boşandı.

Mor Çatı Sığınağı'nda şiddet gören kadınların ve çocukların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri amacıyla yalnızca beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarının değil, aynı zamanda eğitim ve kültürel ihtiyaçlarının da karşılanmasına çalışılıyor.

2011'de sığınakta kalan çocukların eğitimlerini sürdürebilmesi amacıyla iki çocuğun gizli kayıt yapılarak okula devamı sağlandı, bir çocuk ve bir bebek için kreş desteği sağlandı, sömestr ve yaz tatilinde çocuklar için tatil programı yapıldı.

Şişli ve Sarıyer Belediyeleri'nden yemek ve kreş hizmeti konusunda destek alındı. Ayrıca, sığınakta yaşayan görme engelli bir kadın Altı Nokta Körler Okulu'nda eğitim almaya başladı. Bir kadına ise KPSS sınavına hazırlanabilmesi için dersane desteği sağlandı.

Bunun yanısıra kadınlarla aşk ve sevgi, temizlikte kadın zehirlenmesi, kadın sağlığı ve hamilelikten korunma yolları, çocuklarda cinsel istismar gibi konularda atölye çalışmaları yapıldı.

Mor Çatı gönüllüleri, kadınların hukuki haklarını koruması ve iş bulmaları konusunda da destek vermeye devam ediyor. Geçen yıl sığınakta kalan kadınlardan biri nafaka borcunu ödemeyen eski kocasının hapis yatmasını sağlarken bir kadın da nafaka borcu için eski kocasının maaşına haciz koydurdu. Bir diğer kadın ise kendisini çocukken terk eden babasının SGK'sından yararlanmak için kayıt yaptırdı ve sağlık güvencesine kavuştu.

2011'de Mor Çatı Kadın Sığınağı'nda kalan kadınlardan altısı uzun süreli iş buldu ve halen çalışmaya devam ediyorlar.

Kadınların gündelik hayatın kurallarını kendilerinin belirledikleri, dayanışma üzerine kurulu kolektif bir yaşam anlayışının benimsendiği Mor Çatı Kadın Sığınağı'nda çalışan gönüllüler, haftalık toplantılarla yeni hedefleri tartışıyor, iki ayda bir süpervizyon yapıyor ve stajyerlere eğitim veriyorlar.

Sığınakta geçen yıl içerisinde 3'ü Kartal Belediyesi çalışanı olmak üzere toplam 12 kişi stajyer olarak görev aldı. Sığınakta halen 2 stajyerle çalışmalar devam ediyor.

Kadınları korumaya yönelik değil, kadınların kendisini koruyabilmeyi öğrenmesine yönelik çalışmalar yapan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 1990 yılından bu yana şiddet gören kadın ve çocuklara aralıksız olarak hukuki, sosyal ve psikolojik destek veriyor. Mor Çatı Sığınağı'nda 2 Şubat 2009 tarihinden bugüne kadar 70 kadın ve çocukla çalışma yürütüldü. (ÇT)

 

Kaynak: İstanbul - BİA Haber Merkezi