Temmuz ayında iş cinayetleri rekor seviyede

Ne kader ne alınyazısı güvencesiz çalışma öldürüyor

Taşeronlaşmanın, güvencesizliğin, sendikasızlaştırmaların hüküm sürdüğü çalışma ortamlarında iş cinayetleri artarken, her yıl binlerce işçi de iş kazaları nedeniyle sağlıklarından oluyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin “2012 Temmuz Ayı İş Cinayetleri Raporu”na göre geçtiğimiz ay 110 işçi yaşamını yitirdi

Basın Servisi
08.08.2012

7 Temmuz Salı Günü (Dün) İstanbul Tuzla'daki Tepeören'de Kayalar Kimya'ya bağlı Dufo Boya Fabrikası'nda solent tanklarında bir patlama yaşandı. İlk belirlemelere göre patlamada can kaybı yaşanmazken, 2 işçi yaralandı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen), Temmuz ayında maden ocaklarında yaşanan iş cinayetleri raporunu açıkladı. Madencilik sektöründe iş cinayetlerinin Temmuz ayında da hız kesmeden sürdüğünü dikkat çekilen açıklamada, "Ne yazık ki; ülkeyi yönetenlerin 'üzüntüleri' ile yeni çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da bu cinayetleri durdurmaya yetmedi. Egemenler ve onların siyasal temsilcileri madencilerin ölümlerine, 'kader' diye dursunlar, yer altında güneşe hasret gidenlere, 'güzel öldü' desinler, hayat kaldığı yerden devam etti. Maden ocaklarında ve işçilerin evlerinde kan ve gözyaşı Temmuz ayında da eksilmedi" denildi.

Rapora göre Temmuz ayı içinde maden ocaklarında 11 "kaza"sı meydana geldi ve bu "iş kaza"larında sekiz işçi yaşamını yitirdi, 14'ünün ise yaralandı.

Öte yandan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de 2012 Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu kamuoyunun bilgisine sundu. İş cinayetlerinin kadın, erkek demeden, Türkiye’nin dört bir yanında Temmuz ayında da devam ettiği belirtilen raporda, en az 110 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

En çok ölüm tarım ve işaatta

Raporda, inşaat sektöründe ölümlerin eksik olmadığı belirtilerek, Temmuz ayında 46 inşaat işçisi düşerek, göçük altında kalarak ve yollara savrularak hayatını kaybettiği ifade edildi. Mevsimlik tarım sektöründe de ölümlerin artarak devam ettiğinin kaydedildiği raporda, 18 işçinin hayatını kaybettiği büyük bir çoğunluğu ise kuzeye, batıya ve güneye yola çıkan Kürt köylüleri olduğu belirtildi.

Temmuz ayında elektrik direklerinde çarpılan, yüksekten düşen ve Garzan Barajı işçileri gibi yollarda ölen en az 9 enerji işçinin olduğu da ifade edilen raporda, "Aylardır haykırıyoruz. İş cinayetlerinin artması güvencesizliğin derinleştirilmesinin bir sonucudur diye. Uzun ve yoğun iş saatleri, az işçi ile çalışma, başta taşeronluk olmak üzere benzer çalıştırma biçimleri işçi ölümlerinin artarak yaşanmasına yol açmaktadır. Ancak sermaye ve iktidarı AKP; işçi sağlığı ve güvenliğini piyasalaştırmak temel amacı ile “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nı göstermelik tartışmaya açtı ve bizleri kendi amaçlarının bir sosyal partneri yapmaya çalıştı… Yasanın çıkışını takip eden Temmuz ayında ise rekor düzeyde bir işçi ölümü kayıt altına aldık. İşte bu durum sermayenin ve iktidarın işçinin sağlığına bakışının ve yapılmak istenenin bir özetidir… İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tüm bileşenlerimizi işçilerin can güvenliği temelinde sağlıklı ve güvenli yaşama mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz" denildi.