23 Ekim'de yayımlanan ‘Doing Business’ adlı raporunun 2013 basımında, Dünya Bankası, iş yasalarının yumuşatılmasının istihdam yaratılmasına yol açacağı masalını bir kez daha pazarlıyor. Bu iddia Dünya Bankası'nın kendi araştırmasıyla çelişiyor.
IndustriALL'un da içinde yer aldığı küresel sendikalar, uzun süredir, Dünya Bankası'nın işçilere ve sendikalara yaptığı bütün atıfları ‘Doing Business’ raporundan çıkarmasını talep ediyor. Banka, daha önce, politika tavsiyelerini ve kredi koşullarını 'İşçi İstihdamı Göstergesi'ne dayandırmaya son vermeleri için personeline talimat vermişti. Bu gösterge, en kuralsız işgücü piyasasına sahip ülkeleri derecelendirmede üst sıralara koyuyordu ve bu ülkeler arasında, Belarus gibi, işçi haklarını sistemli ihlal eden ülkeler yer alıyordu.
Kendisi ile çelişiyor
Raporun son sayısı, iş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirim sürelerini kısaltan ya da fesih tazminatını azaltan ülkelerin, “işverenleri istihdam yaratmaktan caydıran başlıca faktörlerden birini hallettiğini” bir kez daha vurguluyor. Ama öte yandan, Dünya Bankası'nın daha birkaç hafta önce yayımlanan Dünya Gelişme Raporu 2013, yirmi yıldır süregelen çalışma yaşamını kuralsızlaştırma uygulamasının istihdam düzeyleri üzerindeki etkilerinin önemsiz ya da son derece sınırlı olduğu sonucuna varıyor. Nitekim, Dünya Bankası'na bağlı Bağımsız Değerlendirme Grubu'nun 'Doing Business'le ilgili olarak 2008'de yaptığı değerlendirme de işgücü piyasasının kuralsızlaştırılmasının istihdam yarattığı iddiasının temelsiz olduğu sonucuna varıyordu.
ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, Dünya Bankası'nı, Dünya Gelişme Raporu 2013'teki öneriler doğrultusunda, işgücü piyasasına yeni ve dengeli bir yaklaşım geliştirmeye, işçi ve sendika konusunu 'Doing Business'ten kesin olarak çıkarmaya çağırdı.