• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Öğretmenler enkaz altında

Öğretmenler Günü olarak kutlanan 24 Kasım’da öğretmenlerin bir kez daha ne kadar kahraman ve fedakâr olduğu anlatılacak. Anlatılan bu hikayelerin arasında öğretmenleri intiharlara sürükleyen sorunlar ise konuşulmayacak.
25.11.2011

Öğretmenler Günü olarak kutlanan bugün de yine kahramanlık ve fedakârlık hikayeleriyle öğretmenler aslında daha fazla fedakârlığa çağrılacak. Oysa çalışan ve atanamayan yüz binlerce öğretmenin, deprem sonrasında Van’da yalnız bırakılan öğretmenlerin, mezun olduğunda işsiz kalacağı endişesini taşıyan binlerce öğretmen adayının sorunları ne daha fazla kahramanlıkla ne de fedakârlıkla çözülebilecek gibi.

Bugün 24 Kasım. 12 Eylül darbesinin ardından 1981’den bu yana öğretmenler günü olarak kutlanıyor 24 Kasım. Bugün yine hüzünlü müziklerin arasında bol bol kahramanlık hikâyeleri dinleyecek, öğretmenlerin ne kadar fedakâr olduğuna dair görüntüleri izleyeceğiz televizyonlarda. Esasında 12 Eylül’ün öğretmenlere yönelik hedefi, öğretmenin aydın görevini toplum nezdinde sarsmak, bir dönem Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın başkanlığını da yapan Fakir Baykurt’un öğretmenlere yönelik olarak söylediği “halkı uyandırma görevini” yapamaz hale getirmekti. İşe öğretmenleri sindirmeye çalışarak başladılar. Darbeyle birlikte, 3 bin 854 öğretmenle üniversitede görevli 120 öğretim üyesi işinden atıldı. Yine binlercesi fiziksel şiddete maruz kaldı. Mesaj açıktı, 12 Eylülcüler öğrencisine, velisine, ülkesine karşı kendini sorumlu hisseden öğretmen istemiyordu. Tıpkı bugün AKP’nin istemediği gibi.

devamı için;