• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Basın Duyurusu... Basın Duyurusu...

"Önce sağlık, Önce insan" dedi, sağlık gerekçesiyle işten çıkardı

İsviçre İlaç Firması Novartis kendi ilkelerini de ayaklar altına aldı: “Önce Sağlık, Önce İnsan” dedi, sağlık gerekçesiyle Petrol-İş üyesi,  Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Akın'ı işten çıkarttı

06.07.2012

140'ı aşkın ülkede 119 bin çalışanı ile faaliyet gösteren, sağlık hizmetleri alanında bir dünya lideri olan, yıllık cirosu 51 milyar doları aşan, Türkiye'de de 2 bin 300 çalışanı ile ilaç sektörünün lider firması olan Novartis, kendi ilkelerini de çiğneyerek sağlık durumunun çalışmaya elverişli olmadığı gerekçesiyle sendikamız üyesi, Petrol-İş İstanbul 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Akın'ı işten çıkardı.

Pendik-Kurtköy'de faaliyet gösteren ve 175 Petrol-İş üyesinin çalıştığı Novartis'de 1989 yılında işe giren, 22 yıllık işçi, firmanın PU Efersan $ Pastil Formlar Bölümü'nde Proses Birim Operatörü olarak çalışan sendikamız üyesi Ahmet Akın'ın iş akti 5 Temmuz 2012 tarihi itibariyle feshedildi. Novartis iş akti fesih yazısında, “ Fabrikamızda şu anda sağlık durumunuza göre tavsiye edilen, yetkinliklerinize, eğitiminize ve tecrübenize uygun çalışabileceğiniz bir pozisyon bulunmadığından ... iş sözleşmesinin feshine karar verilmiştir” diyerek, bir çalışanı sağlık gerekçesiyle işten çıkarttı.

Novartis Türkiye, 3 üretim tesisi ile başta İsviçre olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi, Ortadoğu ülkeleri, Güney ve Orta Amerika ülkeleri için üretim yapıyor. Firma 90'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Novartis kamuoyuna yaptığı açıklamalarda ve şirket politikasında, “Sağlık alanındaki çalışmalarını "Önce Sağlık, Önce İnsan" ilkesiyle birleştiren Novartis, sağlık, kültür, sanat, eğitim ve çevre konularındaki sosyal sorumluluk projelerine de destek vermektedir” derken sağlık gerekçesiyle bir çalışanını işten çıkartmasını acaba kamuoyuna nasıl açıklayacak, bunu firmanın misyonuyla, politikalarıyla nasıl bağdaştıracak? Sendikamız Üyesi Ahmet Akın'ın sağlık sorunları var ise bu sorunlar da 22 yıllık bir işçilik yaşamında, bu fabrikada ortaya çıkmıştır. Novarsit işvereni üyemiz Ahmet Akın'ın işyerinde başka bir birimde çalıştırılması teklifini de kabul etmemiştir. Petrol-İş Sendikası olarak Novartis Türkiye'nin bu tutumunu asla kabul etmiyoruz. Sendikamız üyesi ve şubemiz yönetim kurulu üyesi Ahmet Akın'ın tekrar işe alınmasını talep ediyor, aksi takdirde hukuk mücadelesi de dahil olmak üzere her türlü mücadeleyi vereceğimizi bildiriyoruz.

Bugün saat 15.30'da Novartis Türkiye'nin Yenişehir Mah. Dedepaşa Cad. Elif Sok. No: 2 - Kurtköy-Pendik (VİAPORT''un arka tarafı ) adresindeki fabrika önünde Novartis işvereni protesto edilecek, kitlesel basın açıklaması yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

NOT: Basın mensupları için Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nden (Altunizade Mah. Kuşbakışı Cad. No: 23 ) saat 14.45'te araç kaldırılacaktır.