• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TÜRKİYE'DE İŞÇİ PROFİLİ ARAŞTIRMASI

Örgütsüz işçiler, yüzde 49.7'lik en yüksek oran ile işten atılmaktan korktukları için bir sendikaya üye olmuyorlar...

Gezici Araştırma Şirketi tarafından Türkiye genelinde, kadın, erkek toplam 2 bin 478 işçi ile görüşülerek yapılan İşçi Profili Araştırması  çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 65.5’i işini kaybetme korkusu yaşıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 70.4‘e kadar çıktı.

Basın Servisi
04.05.2012

Gezici Araştırma Şirketi tarafından Vatan Gazetesi için Türkiye genelinde 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi yapılan işçi profili, işçi çalışma koşulları ve yaşam biçimi araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 14-15 Nisan 2012 tarihlerinde TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 ilde, 16 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1.239’u kadın, 1.239 erkek toplam 2 bin 478 işçiyle yüz yüze görüşüldü. Araştırma Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kahramanmaraş Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak’ta yapıldı.

Araştırmaya katılan işçilerin, “Çalıştığınız iş ile ilgili bir sosyal güvenceniz var mı?” sorusuna yüzde 46.1’i ‘Hayır’ cevabı verdi. Sosyal güvence eksikliği kadın işçilerde yüzde 55.9’a kadar çıktı. İşçilerin yüzde 76’sının erkek, yüzde 18.6’sının ek işinin olması dikkat çekti. Bu işçilerden yüzde 18.8’i işini değiştirmek isterken, yüzde 17.2’si ise ek iş aradığını belirtti. “Çalıştığınız işten memnun musunuz?” cevabı toplamda yüzde 57.8 ile ‘Hayır’ oldu.

Bir işçi sendikasına neden üye değilsiniz?

Ankette çalışan ve örgütsüz işçilere, “Bir işçi sendikasına neden üye değilsiniz?” şeklinde de bir soru yöneltildi. Bu soruya “İşten atılmaktan korkuyorum” diye cevap verenlerin oranı yüzde 49.7 oranıyla en yüksek oran oldu. Yüzde 32.7'si “Gerek duymuyorum”, yüzde 10.9'u da sendika üyeliği masrafı ve aidatının yüksek olmasını gösterdi. Bir sendikaya üye olmamakta sendikaya duyulan güvensizlik ise yüzde 6.7 oranında.

İşini kaybetme korkusuyla yaşıyor

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 65.5’i işini kaybetme korkusu yaşıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 70.4‘e kadar çıktı. İşçilerin 63.7’si 1 Mayıs’ın anlamını bildiğini söylerken, sendikasız işçi oranının korkutucu boyutlara ulaştığı görüldü. İşçilerin 92.2’si sendika üyesi olmadığını belirtirken, 95.4’ü iş güvenliği ve iş sağlığı eğitimi almadığını söyledi. Yüzde 49.4’ü en az bir kere iş kazası geçirdiğini beyan ederken, yüzde 68.7’si iş yerinin çalışma koşullarının kötü olduğunu söyledi.

Yüzde 59.9’u hiç tatil yapmadı

İşçilerin yüzde 40.3’ü haftanın hiç bir günü sosyal aktivite için dışarı çıkmadığını belirtirken, yüzde 59.9’u hiç tatil yapmadığını söyledi. Araştırmaya konuşan işçilerin yüzde 71.6’sı hayatından memnun ya da mutlu olmadığını söyledi. Gelecekten umutlu olan işçi oranı yüzde 24.3’te kaldı.
 

NOT: ARAŞTIRMANIN TÜM METNİNE EKTEKİ DOSYAYI TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ

 

Kaynak: Gezici Araştırma Şirketi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı