• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Patrondan kadın işçilere: Sendikalı olacağına git evinde çocuk bak

Tekirdağ Çerkezköy'de bulunan bir deri fabrikasında sendikalı olmak isteyen 20 işçi işten atıldı. Patron sendikalı olmak isteyen kadın işçilere "Sendikalı olacağına git evinde çocuk bak" diyor.

EMEK DÜNYASI
08.11.2011

Trexta, Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Nokia, Black Berry gibi firmalara deri kılıf üretimi yapan bir fabrika. 630 kişinin çalıştığı fabrika, kentte işçi düşmanlığı ve kötü çalışma koşulları ile nam salmış bir durumda.

Deri-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikada patron tarafından özellikle kadın işçilere yönelik yapılan baskılar dikkat çekiyor. İşten atma saldırısının hız kesmeden devam ettiği fabrikada 20 civarında işçi sadece anayasal hakları olan sendikalaşma talebinde bulundukları için işten çıkartıldı.

Bir günde kullanılmaz hale gelen maskelerle bir hafta çalışmak zorunda bırakılan kadın işçilere  fabrika yetkilileri  bir de "siz kendinizi çok mu güzel sanıyorsunuz da maske takıyorsunuz. Gidin evinizde çocuk bakın siz ancak çocuk yapmayı bilirsiniz" diyerek aşağılamalarda bulunuyor.  Bu yüzden özellikle kadın işçilerin sendikalı olarak verdikleri mücadelede sloganları 'ummadık taş baş yarar' olmuş...

Halil ve Gülcan Bilim çifti de fabrika içerisinde yıllardır bu koşullarda üretim yapmayan çalışan 630 işçiden ikisi... Bütün bu koşulları düzeltmek için verdikleri sendikal mücadeleden dolayı işten atıldılar.

devamı için: