Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut, Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse'den oluşan bir heyet 28 Kasım 2015 Cuma günü Cenevre'de IndustriALL Küresel Sendika genel merkezini ziyaret etti.
Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut, Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse'den oluşan bir heyet 28 Kasım 2015 Cuma günü Cenevre'de IndustriALL Küresel Sendika genel merkezini ziyaret ederek Genel Sekreteri Jyrki Raina ve Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile görüştü.
Görüşmede IndustriALL Küresel Sendika'nın stratejik gündeminde yer alan konular ile sendikamız Petrol-İş'in bu konulardaki tutumu ve küresel örgütümüzle ilişkileri üzerinde duruldu.
Toplantıda, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca küresel sendikal hareketin önemine vurgu yaparak IndustriALL Küresel Sendika'nın güçlenmesi için Petrol-İş'in her türlü desteği vereceğini belirtti. Ayrıca, IndustriALL'un örgütlenme konusunda Petrol-İş'e verdiği desteğe teşekkür etti.
Genel Sekreter Raina ise “IndustriALL Küresel Sendika yeni olanaklar ile mücadeleyi yükseltiyor. Doğrudan somut sonuç alıcı bir sendikacılık anlayışı izliyoruz” dedi.
Görüşme gündemi şöyle şekillendi:
Öncelikle IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina IndustriALL'un küresel çapta işçi haklarına saldıran sermayeyi ve hükümetleri dize getirmek için verdiği mücadeleyi anlattı. Raina, dünya nüfusunun %80'inin herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmadığını, % 40'ının günde 2 dolardan daha az bir para ile yaşamaya çalıştığını ve sadece %7'sinin sendikalı olduğunu belirtti. Dünyanın en zengin %1'inin dünya servetinin %50'sinin üzerinde bir varlığa sahip olduğunu ve dünyada adil bir vergilendirme sisteminin olmadığını belirten Raina, IndustriALL Küresel Sendika'nın sosyal adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı insanca yaşanabilir bir dünya için mücadele ettiğini belirtti. Raina kapitalizmin vahşi sömürüsünün açık örneği olarak 67 dolar asgari ücretin olduğu ve sefaletin kol gezdiği Bangladeş örneğini içeren bir de sunum yaptı.
Daha sonra IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan IndustriALL'un 143 ülkeden 50 milyon işçiyi temsil ettiğini ve 5 temel stratejisi olduğunu belirtti. Kemal Özkan bu 5 temel stratejiyi şöyle sıraladı:
1. Sendikal örgütlenme ve büyüme ile sendikal güç inşa etmek
2. Küresel sermayeyle mücadele etmek
3. Temel işçi haklarını savunmak
4. Düzensiz ve güvencesiz istihdama karşı mücadele etmek
5. Sürdürülebilir sanayi istihdamı sağlamaya yönelik adımlar atmak
Sıra Petrol-İş'e geldiğinde söz alan Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca kapsamlı bir sunum yaptı. Petrol-İş'in kuruluş ve yapısını anlatan Kabaca, Petrol-İş Sendikası'nın temel işleyişinin işçisinden temsilcisine, şubesinden merkezine kadar her aşamada demokrasiye dayandığını ve her göreve seçimle gelindiğinin altını çizdi.
IndustriALL'un “küresel örgütlenme stratejisinin önemli olduğunu, küresel sendikal ağlar ve küresel çerçeve sözleşmelerin örgütlenemeye katkı sağladığını belirten Kabaca, Petrol-İş'in Sanofi Aventis ve Unilever ağlarına aktif katıldığını belirtti. Jyrki Raina ise yine Petrol-İş'in sektöründe bulunan Shell ağının bu yıl kurulduğunu Petrol-İş'in bu alanda daha aktif olmasını umut ettiklerini belirtti.
Ahmet Kabaca örgütlenme alanındaki konuşmasına devam ederek, Petrol-İş'in son 3 yılda 13.000 yeni üye kazandığını, örgütlenme alanında sendikanın önemli başarılar elde ettiğinin altını çizen Kabaca bunun IndustriALL'un belirtilen öncelikleriyle uyuştuğunun altını çizdi.
Yine küresel sermayeye karşı mücadele konusunda Petrol-İş'in örgütlü olduğu ve örgütlenmeyi önüne koyduğu şirketlerin önemli bir bölümünün çokuluslu şirketler olduğunu, bunlara karşı da IndustriALL ile dayanışma içerisinde olunduğunu belirtti. Gerek temel işçi haklarının geliştirilmesi açısından yasal düzlemde mücadele edilmesi gerekse taşeronun kaldırılması konusunda mücadelede Petrol-İş'in IndustriALL ile aynı prensiplere sahip olunduğunu söyleyen Kabaca, sendika olarak IndustriALL küresel örgütümüzün 7 Ekim tarihlerinde düzenlediği güvencesiz çalışmaya karşı kampanyalara katılındığını belirtti. Kabaca, Petrol-İş'in Türkiye'deki diğer sendikalardan farklı olarak özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, çevrenin korunması ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konularına özel bir önem verdiğini, sendikanın bağıtladığı toplu sözleşmelerin bu alanlarda da maddeler içerdiğini belirtti.
Kabaca, IndustriALL Küresel Sendika'nın web sitesindeki rapor, belge ve haberleri Türkçe'ye çevirerek web sitemizde yayımladığımızı, ayrıca, İndustriALL araştırmalarının Türkçe'ye çevrilerek sitemize girdiğini belirtti.
Toplantıda, IndustriALL'un çalışma toplantılarına daha aktif olarak katılabilmemiz için Türkçe çeviri sorununun nasıl çözülebileceği konusu da görüşüldü. Anında çevirinin uluslararası çalışma toplantıları için çok önemli olduğu, eşzamanlı çevirinin olmadığı toplantılara verimli katılımın sağlanamadığının ve bunun çözülmesi gerektiğinin altı çizildi.
Toplantı sonrası IndustriALL Küresel Sendika'nın dünyadan sendika liderleri ile yaptığı ve kendi websitesinde yayınladığı kısa bir video-konuşma sendikamız Genel Sekreteri Ahmet Kabaca ile de yapıldı.
IndustriALL Küresel Sendika'nın yöneticileri Jyrki Raina ve Kemal Özkan ile Cenevre'de yapılan bu görüşmenin iki örgütün ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz.