• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TAKSİM'DE EN GÖRKEMLİ 1 MAYIS...

Petrol-İş, kitlesel katılımıyla SGBP kortejinin en önünde yürüdü...

İşçilerin Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs dünyada ve ülkemizde yüzbinlerin alanlara akmasıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. İstanbul Taksim Meydanında 1 Mayıs oldukça görkemli geçti...

 

Basın Servisi
02.05.2012

Dünya işçilerinin Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayısta, dünyada ve Türkiye'de işçiler, memurlar, emekçiler, işsizler, kadınlar, gençler, yoksullar, öğretmenler, öğrenciler, doktorlar, mühendisler, sağlık emekçileri özgürlük, demokrasi, eşitlik, kardeşlik, bağımsızlık ve insanca bir yaşam için alanlara yürüdü. Ülkemizde başta İstanbul- Taksim olmak üzere Ankara, İzmir, Mersin, Bursa, Diyarbakır gibi illerde düzenlenen mitinglerde meydanlar doldu, taştı. Yüzbinler tüm alanlarda siyasi iktidarın baskı politiklarına “Hayır” diye haykırdı. Kitleler İstanbul'da sömürü ve baskıya karşı, kıdem tazminatları için, çalışma koşullarının düzeltilmesi için, esnek ve güvencesiz çalıştırılmaya dur demek için 1 Mayıs alanına, Taksim Meydanına yürüdü.

Türk-İş Yönetimi İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmayacağını açıklayıp Bursa'yı adres gösterirken oluşumunda sendikamızın da yer aldığı Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalar 1 Mayıs kutlamalarına İstanbul'da katıldı. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da Türk-İş'e rağmen 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e yürüdü.

Kitleler Taksim Meydanı'na üç koldan çıktı. Sendikal Güç Birliği Platformu, DİSK, Oyuncular Sendikası, Direnişteki Hey Tekstil işçileri, Devrimci 1 Mayıs Platformu, DHF, BDSP, Mücadele Birliği, Alınteri gibi gruplar ve yöre dernekleri Şişli kolundan Taksim'e yürürken, KESK, Halkların Demokratik Kongresi, ÖDP, Has Parti, Antikapitalist Müslüman Gençlik de Tarlabaşı'ndan yürüdü. Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, CHP, TKP, İşçi Partisi de Gümüşsuyu'ndan Taksim Alanı'na çıktı.

Sabahın erken saatlerinde Şişli kolunda bir yanda Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalar diğer yanda da DİSK en önde kortej oluşturdular. Sendikal Güç Birliği Platformu, “Yaşasın 1 Mayıs”, “ Birlik Mücadele Dayanışma” pankartı açtı. Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve SGBP bileşeni sendikaların genel başkanları SGBP kortejinin önünde yürüyüşe katıldılar,

Petrol-İş en önde yürüdü...

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu da “Güvenceli İş, Şiddetsiz Bir Yaşam için 1 Mayıs'ta Alanlarda” pankartı açarak yürüdü. 1 Mayıs kutlamalarına İstanbul'da, İstanbul 1 Nolu, İstanbul 2 Nolu, Gebze ve Kocaeli şubeleriyle kitlesel ve coşkulu bir şekilde katılan sendikamız, Sendikal Güç Birliği Platformu kortejinin en önünde Taksim'e yürüdü. Sendikamız, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Güvenceli İş, Güvenli Gelecek İstiyoruz” pankartı açarak yürüyüşü başlattı.

Petrol-İş şubeleri arasında Gebze şubemizin yoğun katılımı dikkat çekiciydi. Gebze şubemiz örgütlü olduğu tüm işyerlerinden üyelerimiz ve 20 otobüsle Şube Başkanımız Süleyman Akyüz ve şube yöneticileriyle birlikte 1 Mayıs yürüyüş ve mitingine katıldı. Gebze şubemizde örgütlü işyerlerinden üyelerimizin 1 Mayıs kortejindeki yürüyüş disiplini, coşku ve heyecanları dikkat çekiciydi.Gebze şubemizde örgütlü, Düzce'de faaliyet gösteren Süperlas firması işçileri de 1 Mayıs kutmalarına eş ve çocuklarıyla birlikte Düzce'de katıldılar.

Kocaeli Şubemiz, Başkan, Başkan Yardımcısı, Şube yönetimi, İşyeri Temsilcileri ve 200 kişilik üye grubuyla Taksim'de 1 Mayıs Bayramı'nı kutladı. Kocaeli Şube Başkanımız Salih Akduman 1 Mayıs mesajında, "Çalışanların sömürülmediği, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, örgütlenmelerin önünün açıldığı, tüm dünyada barışın, dostluğun, kardeşliğin kazandığı 1 Mayıslar olmasını diliyorum. Biz çalışanlar olarak inanıyoruz ki tüm emekçilerin birliği arzuladığımız dünya düzenini sağlayacaktır. Bu duygularla 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın tüm emekçilere kutlu olmasını diliyorum” dedi.

Bandırma şubemizden üyelerimiz de “ Bor İşletmeleri Satılamaz” pankartı açarak sembolik de olsa yürüyüş kortejindeki yerlerini aldılar. SGBP içerisinde Petrol-İş kitlesel katılımıyla dikkat çekti. Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalar da 1 Mayıs'a yoğun katılım gösterdiler. İstanbul 1 Nolu şubemiz örgütlü olduğumuz işyerleri ve şube yöneticileriyle birlikte 1 Mayıs kutlamalarına Taksim'de katıldı. İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz, Sendikal Güç Birliği Platformu, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu ve Petrol-İş'in İstanbul'daki 1 Mayıs Tertip Komitesi'nde de ayrıca görev alarak, 1 Mayıs kutlamalarına etkin ve coşkulu katılım için büyük gayret gösterdi.

Taksim'deki coşkulu 1 Mayıs kutlamalarına İstanbul 2 Nolu Şubemiz de örgütlü olduğu işyerleri, Şube Başkanımız Ecvet Eşlegül ve şube yöneticileriyle birlikte katıldı. İstanbul 2 Nolu şubemizde örgütlü işçiler, "Bezirgan saltanatı ve zulme karşı, adelet, barış ve özgürlük için 1 Mayıs'a" pankart ve dövizlerini taşıdılar. İşçiler, ellerinde, " Güvencesiz çalışmaya, iş cinayetlerine, kıdem tazminatının gaspına, savaşa, adaletsizliğe haykırmak için öfkemizi, emeğin hakları yolunda yükseltmek için sesimizi 1 Mayıs alanlarındayız" dövizlerini taşıdılar.

Sendikamızın Adana, Adıyaman, Aliağa, Ankara, Bandırma, Batman, Bursa, İzmir, Kırıkkale, Mersin ve Trakya şubeleri de kendi bölgelerindeki 1 Mayıs kutlamalarına yoğun bir katılım gösterdi. Sendikamızın yeni örgütlendiği Standard Profil işçileri de Düzce'de 1 Mayıs kutlamalarına Petrol-İş pankartı ardında katıldılar.

Petrol-İş Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, Genel Yönetim Sekreteri Ahmet Kabaca da İstanbul'da kutlamalara katılırken Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül Adıyaman'da, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen de Batman'da 1 Mayıs mitinglerine katıldı.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da hemen SGBP'nin ardından “Savaşa ve Adaletsizliğe Karşı Haydi 1 Mayıs'a “ pankartı açarak yürüyüşe katıldı. Petrol-İş kortejini Harb-İş, Tezkoop-İş, Belediye-İş, Haber-İş, Tek Gıda-İş, Basın-İş, Hava-İş, Deri-İş, Tümtis, Selüloz-İş, Kristal-İş, Yol-İş ve TGS sendikaları takip etti. Yol-İş İstanbul 1 Nolu Şubesi ise Gümüşsuyu kolundan yürüyerek Taksim'e çıktı.

Güvenceli İş, Güvenli Gelecek İstiyoruz

“Yeni Saldırı Politiklarına Hayır”, “ Güvenceli İş, Güvenli Gelecek İstiyoruz” şiarıyla Taksim 1 Mayıs alanına yürüyen kitleler, “Adaletsizliğe, hukuksuzluğa, tutuklamalara, emperyalizme, kapitalizme, özelleştirmelere, taşeronlaşmaya, güvencesizliğe, zamlara karşı birleşerek kazanacağız” dediler ve AKP'nin politikalarını protesto ettiler. Sendikalar, “ Kıdem tazmintına uzanan eller kırılsın”, “Çocuklarımızın geleceğini kararttırmayacağız” pankartlarını açtılar.

İş kazası değil cinayet

Geçen ay iş cinayetlerinde 80 işçinin yaşamını yitirmesine tepki gösteren İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi de Şişli kolundan yürüyüşe pankartları ile katılarak, iş cinayetlerinin önlenmesi için acilen tedbirlerin alınmasını istedi. İstanbul/Davutpaşa, Ankara/Ostim,İ vedik, Van/Bayram Otel, Adana/Kozan, Afşin/Elbistan, İstanbul/Esenyurt, Erzurum/Tedaş, İstanbul/Bedaş, Tuzla/Tersane, Bursa/Kemalpaşa'da yaşanan iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenler “İş Kazası Değil Cinayet” pankartını açarak, bu cinayetlerin sorumlularının kar hırsı, denetimsizlik ve ihmal olduğunu haykırarak, “Unutmadık, Unutturmayacağız” dövizlerini taşıdılar. Yakınlarını iş cinayetlerinde kaybeden aileler, 28 Nisan'ın İş Cinayetleri Kurbanlarını Anma/Yas Günü ilan edilmesini talep ettiler.

Oyuncu da işçidir

Geçen yıl kurulan Oyuncular Sendikası, BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, İstanbul Şehir Tiyatroları Seyirci Platformu, Sine-Sen, İstanbul Barosu da Şişli kolundan kortej oluşturarak Taksim'e yürüdü. Bu yıl oyuncuların, sanatçıların, tiyatrocuların 1 Mayıs'a yoğun katılımı dikkat çekti. Oyuncular, tiyatroların özelleştirilmesine ve çalışma saatlerine ilişkin tepkilerini dile getirdiler. Ücret ve tazminat alacakları ödenmeden işten atılan ve aylardır direnişte olan Hey Tekstil işçileri de “Direne direne kazanacağız, Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile 1 Mayıs’a katıldılar.

“Özel yetkili mahkemeler kapatılsın”, “Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılsın” ,“Özgür Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır” “Dışarıdaki gazeteciler” pankartları ile yürüyen Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri ise tutuklu olan gazetecilerin de fotoğraflarını taşıdı ve tepkilerini dile getirdiler.

AKP'nin eğitim ve sağlık politikalarına tepki

KESK’e bağlı sendikalar içinde en kalabalık korteji Eğitim - Sen oluşturdu. Eğitim emekçileri 4+4+4 sistemine tepki gösteren pankartlar ve dövizler de taşıdılar. SES üyeleri ise sağlıkta şiddet olaylarına, AKP’nin sağlık politikalarına tepki gösteren sloganlar attılar. BTS, Haydarpaşa Garı’nın yok edilmesine tepki gösteren pankart ve dövizler açarken, Yapı-Yol Sen üyeleri ise oto yolların özelleştirmesine karşı pankart ve dövizler açtı. Kültür Sanat Sen üyeleri de tiyatrolar üzerindeki baskılara tepki gösteren sloganlarla yürüyüşe katıldılar. Tüm Bel-Sen üyeleri ise toplusözleşme haklarına ve AKP’li belediyelerin, üyelerine yönelik baskılarına karşı tepkilerini ortaya koydular. Dolmabahçe’den Taksim yürüyen TTB, sağlık alanında uygulanan politikalara tepkilerini gösterirken, “Sağlıkta ticaret ölüm getirdi”, “Taşeron her yerde ölüm demektir” sloganlarını attılar.

Kitleler saat 11.30-12.00 civarında Taksim Meydanını doldurmaya başladı. Kutlamalar saat 11.30'da 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakılmasıyla başladı. Konuşmaların ve saygı duruşunun yapıldığı 14.00'e kadar kutlamalar sanatçıların sunumları, şiir okumaları ve konuşmalarıyla sürdü. Saat 14.00'de tüm ülke genelinde, 1 Mayıs alanlarında, hep bir ağızdan bir slogan atıldı: “Faşizme karşı omuz omuza.” Daha sonra konuşmalar yapıldı. Taksim'de Tertip Komitesi adına Birleşik-Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun konuşmasından sonra DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESk Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Sendikal Güç Birliği Platformu adına Tez Koop-İş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca ve direnişteki işçiler adına bir işçi konuşma yaptı. 1 Mayıs kutlamalarına katılan gruplar adına da birer kişi konuşma yapıldı. Taksim Meydanı'nın en dikkat çekici dev pankartlarından birisi de "1 Mayıs 77 suçluları yargılansın" pankartıydı...

Taksim Meydanında 1 Mayıs miting ve kutlamaları Koma Asmin, Grup Yorum ve Kardeş Türküler'in konserleri ile sona erdi.