• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SONUÇ BİLDİRGESİ

Petrol-İş Sendikası 28. Dönem 10. Olağan Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi

Petrol-İş Sendikası BAŞKANLAR KURULU, 11 EKİM 2018 tarihinde ANKARA'da toplanarak ülkemizde yaşanan güncel gelişmeleri ve örgütsel çalışmalarını değerlendirmiştir.

12.10.2018

BAŞKANLAR KURULU, toplantıda yapılan değerlendirmeleri ve bu doğrultuda almış olduğumuz kararları aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur:

28. Dönem 10. Olağan Başkanlar Kurulumuz, ekonomik kriz koşullarının giderek ağırlaştığı ve krizin faturasını işçi sınıfına çıkarma niyetlerinin belli edildiği bir dönemde toplanmaktadır. Ülkemizde emekçi kesimlere, bir kez daha sorumlusu olmadıkları krizin bedelinin ödetilemeyeceğini belirtiyor ve bu konuda haklarımızın tırpanlanmasına dönük dayatmaları asla kabul etmiyoruz.

Ekonomide yaşanan son gelişmeler, dışa bağımlı, cari açık veren ve sıcak para akışına dayalı yapının krizlere davetiye çıkardığını göstermektedir. Bu yapısal sorun nedeniyle ekonomi, başta ABD olmak üzere emperyalist müdahalelere de açık durumdadır. Nitekim, döviz kurlarındaki artış ABD ile yaşanan gerilimlerle tetiklenmiştir. Emperyalist ülkelerin bölgemizdeki dayatmalarına boyun eğmemek için bağımsız, güçlü ve emekten yana bir ekonomik sistem kurulması gerektiği görülmüştür. Aynı merkezlerin yönlendirdiği terör saldırılarında şehit olan Mehmetçiklere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla gerçekleştirilen “Emek, Barış ve Demokrasi” başlıklı mitinge düzenlenen hain terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden 103 vatandaşımızı, katliamın 3. yılında saygıyla anıyoruz.

Ekonomik krizin sorumlusu sermaye yanlısı politikalardır ve yıllardır bu doğrultuda uygulanan politikalar iflas etmiştir. Ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyon birlikte yaşanırken, ülkemiz emekçilerinin her geçen gün reel ücretleri azalmakta, alım güçleri düşmekte ve hızlı bir yoksullaşma yaşanmaktadır.

Hal böyleyken, bir kez daha emek yanlısı taleplerin görmezden gelinmekte ve enflasyonla mücadele  için günü kurtaran bir yaklaşım geliştirilmektedir. Açıklanan Yeni Ekonomik Program ile tasarruf adı altında emekçi kesimler kemer sıkmaya çağrılmakta, sermayeye ise yeni kaynaklar yönlendirilmektedir. Programda yer alan kıdem tazminatı reformu, bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaştırılması ve istihdamda esnekleşme hedefleri, işçi sınıfına yeni saldırıların habercisidir. Yine programdaki kamuda tasarruf ve KİT’lerde yeniden yapılandırma hedefi, kamu kuruluşlarının zayıflatılması ve sermayeye peşkeş çekilmesinden başka anlama gelmeyecektir. Petrol-İş’in örgütlü olduğu TPAO, BOTAŞ ve Eti Maden’in Varlık Fonu’na devredilmesi ile birlikte daha önce gündeme gelen yeniden yapılandırma planlarının, YEP çerçevesinde ete kemiğe bürünmesi beklenmektedir. Ülkemiz sanayisinin gözbebeği olan bu kuruluşların kamusal niteliği ve entegre yapıları korunmalı, TPAO, BOTAŞ ve Eti Maden Varlık Fonu’ndan çıkarılmalıdır.

Özelleştirme yanlışında yine ısrar edilmekte ve üç yılda 48 milyar TL tutarında özelleştirme planlanmaktadır. Öte yandan hükümetin ek vergiler ve dolaylı vergilerin arttırılmasını, sosyal güvenlik harcamalarında emekçilere yeni yükler getiren tasarrufları gündemine alacağı anlaşılmaktadır.

Sermayenin çıkarlarını korumak adına gündeme gelecek tüm bu uygulamalara karşı sendikalar ve emek örgütlerinin ortak tavır geliştirmesi, dayanışmayı yükseltmesi ve etkili bir mücadele yürütmesi gerekmektedir. Bu konuda, en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş’i acilen inisiyatif almaya çağırıyoruz. Petrol-İş Sendikası, kriz nedeniyle emekçilere yeni bedeller ödetilmesine izin vermeyecek ve emeğe saldırılara karşı mücadelenin öncüsü olacaktır.

Krizde istihdamı ve talebi canlandıran önlemler alınmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Reel ücretlerdeki kaybı telafi edecek ve alım gücünü destekleyecek politikalar izlenmelidir. Asgari ücret enflasyonun daha üzerinde bir oranda ve insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmalıdır. Ücretlerden kesilen vergi ve sosyal sigorta primlerinde düzenleme yapılmalı, vergi sistemi ücretliler lehine daha adil hale getirilmelidir. Dolaylı vergiler azaltılmalıdır.

Emekçilerin harcama kalemlerinde büyük yer tutan temel tüketim mal ve hizmetlerin fiyatları kalıcı olarak kontrol altına alınmalıdır. Eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler tamamen ücretsiz hale getirilmelidir. Sendikal örgütlenme ve iş güvencesi hakkı genişletilmeli, bu hakların uygulanması garanti altına alınmalıdır. Üretimi teşvik eden politikalar geliştirilmeli, üretimde dışa bağımlılığa son vermek için kapsamlı adımlar atılmalıdır. Ekonomide bugünkü sağlıksız yapıya yol açan özelleştirme politikalarından vazgeçilmelidir.

Emeklilikte yaş kriterine takılan yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren yasal düzenleme, yasama döneminin açılması ile TBMM’ye sunulmuştur. 1999 yılında yürürlüğe giren “Mezarda Emeklilik” düzenlemesi ve ardından sosyal güvenlik reformu ile emeklilik hakları ötelenen mağdur emekçilerin bu mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.

TPAO’da saha hizmetlerinin TPIC’e devredilmesinden sonra, TPIC’e geçmeyi reddeden 500 üyemiz atıl istihdam haline getirilmiştir. TPIC’e geçmeyi istemedikleri için adeta cezalandırılan bu statüdeki TPAO çalışanı üyelerimiz, kuruluşun üretim faaliyetlerinde değerlendirilmelidir.

Emek üzerindeki baskıların arttığı bu dönemde, tüm zorluklara rağmen hakları için örgütlenen ve mücadele eden tüm işçileri Başkanlar Kurulu olarak selamlıyoruz. Sendikamıza üye oldukları için işten çıkarılan Flormar işçilerinin yaklaşık 5 aydır devam eden direnişi, bu işyerine Petrol-İş bayrağı dikilene kadar sürecektir. Flormar ile aynı dönemde direnişlerine devam eden Cargill ve BBS Metal işçileri ile insanlık dışı çalışma koşullarına karşı mücadele eden 3. Havalimanı işçileriyle dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz.

Petrol-İş Sendikası, önümüzdeki günlerde oldukça yoğun bir sözleşme sürecine girmektedir. Yürürlüğü 2019 yılında başlayacak olan 36 adet özel sektör işyeri/işletmesinde ve 6 adet kamu işyeri/işletmesinde olmak üzere toplam 42 işyeri/işletmede toplu iş sözleşmesi prosedürleri başlayacaktır. Sözleşme süreçlerinde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kazanımlarımızı arttırmayı ve haklarımızı genişletmeyi amaçlayan mücadeleci bir strateji benimseyecek, işyerlerimizde işverenlerin kriz fırsatçılığına ve dayatmalarına izin vermeyeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI
BAŞKANLAR KURULU ADINA

MERKEZ YÖNETİM KURULU