Efsanelerden, hatalı ve yanlış bilgilerden arındırılmış 8 Mart tarihçesi, işçi kadınların daha fazla hak elde etmesi için çaba yürüten sendikalı, sendikasız tüm kadınların yararlanması için “8 Mart’ın Tarihçesi- Geçmişten Günümüze Kadın Emeği Mücadelesine Kısa Bir Bakış” kitabı yayınlandı.
8 Mart’ın tarihçesi, kim tarafından, hangi kronolojik sıra takip edilerek yazıldı, ne zaman yazıldı, hangi olayların sonucunda ve hangi ihtiyaca göre doğdu kesin bir bilgiye ulaşmak zor. Tarihçeyi araştırırken, pek çok yanlış bilgiyle karşılaştık. Tarihçenin doğrusunu araştırırken, yanlışları da ortaya çıkardık.
Petrol-İş Sendikası Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Selgin Zırhlı Kaplan tarafından tüm kadınlara armağan olarak hazırlanan “8 Mart’ın Tarihçesi-Geçmişten Günümüze Kadın Emeği Mücadelesine Kısa Bir Bakış” kitabı Petrol-İş Yayınları tarafından sendikal dünyaya kazandırıldı.
Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu'nun yayınla ilgili sunuş yazısını paylaşıyoruz:
“Kadınların Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü 8 Mart’ın 110. yıldönümünde, kadınların çalışma yaşamında ve toplumsal hayatta eşitlik mücadeleleri sürüyor. Bu mücadelenin bir boyutu da sendikalı kadınların yürüttüğü mücadeledir.
Kadınların eşitlik, güvenceli gelecek, insan onuruna yakışır iş, eşit ücret, şiddetsiz yaşam mücadelesi yeni değil şüphesiz. 1800’lü yılların ortalarından itibaren sanayi devriminin etkisiyle artan işgücü ihtiyacı, kadınların fabrikalarda üretime katılmalarını arttırmış, grevlere katılan kadınların sayısı da aynı oranda artmıştır. Dönem dönem oy hakkı mücadelesiyle birleşen emek hakları mücadelesinde kadınların yolları pek çok kez kesişmiş, sadece kadınlardan oluşan grevler de yapılmıştır. Yaklaşık iki yüz yıl önce başlayan bu serüvende, kadınlar pek çok kazanım da elde etmiştir.
Elinizdeki kitapçık, bu mücadelenin geçmişine kısa bir bakış, kadın emeği tarihine küçük bir yolculuk. Petrol-İş MYK olarak kadın emeği tarihi yazılmadan emek tarihinin eksik kalacağını biliyoruz. 8 Mart tarihçesinin eksiksiz ve doğru bir şekilde aktarılmasının sendikal mücadeleye yapacağı katkıların da farkındayız.
Efsanelerden, hatalı ve yanlış bilgilerden arındırılmış 8 Mart tarihçesini işçi kadınların daha fazla hak elde etmesi için çaba yürüten sendikalı, sendikasız tüm kadınların yararlanması dileğiyle yayınlamaktan mutluluk duyuyoruz.”
Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu