• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Polifen Kimya San. İşyeri Baştemsilcisi Ferhat Kurt’un konuşması

11.11.2006

Sendikamızın bizlere sağlamış olduğu bu imkândan ötürü Sayın Genel Başkanımıza ve Genel Merkez Yöneticilerimize teşekkür eder yönetici ve temsilci arkadaşlarımı sevgiyle selamlarım.

Bizler Gebze şubesi olarak 2006 yılı içerisinde son derece başarılı çalışmalara imza attık. Ve aramıza katılan yeni işyerlerimizle ve iç örgütlenmelerle 1071 olan sayımızı 2039’lara çıkarttık.; Polifen’den 154 kişi, Mecaplast’tan 238 kişi, Öncü A,Ş’ den 135 kişi, Cambro’dan 115 kişi aramıza katıldı. Yeni üye olan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Emek kesimi adına verecek oldukları mücadelede başarılar diliyorum.

Birazdan değineceğim konulardaki sorunlarımızı çözebilirsek eğer şuanda 2’ye katlamış olduğumuz üye sayımızı

3’e–4’e katlama imkânı bulacağız. Özellikle;

Çalışmaların ve çalışma saatlerinin uygun olmayışı sadece Pazar, tatil günleri oluşu bu nedenle noter sorunu çözümleyememek.

SSK dönem bordroları’ nın geç verilişi ve bakanlığa geç ulaşması sürenin uzamasına neden oluyor.

Atılan arkadaşlara yeterli dayanışmanın yapılamıyor.

Çoğunluk tespiti ve yetkinin gelmemesinden sonrada işverenlerle temasa geçilmemesi ve o ortamın sağlanmaması.

Sendika’nın geçmişteki kötü imasının düzeltilmesi ile ilgili çalışmaların yapılması örgütlenmede daha etkili olmamızı sağlayacaktır.

Örgütlenmek emek, zaman ve kaynak gerektiren bir iştir.

İşçiler neden kendiliğinden örgütlenmekten kaçınıyor?

Çünkü birbirlerine güvenleri olmuyor bu güvensizlik nedeniyle birbirleriyle sendikacılık hakkında konuşamıyorlar. Bu durumu ortadan kaldırmak için toplantılar düzenleyip birlik ve beraberliğin getireceği gücü bu tip arkadaşlara aşılamak gerekiyor. İşçiler arasında kurulan komitelere çalışma şekli ve sürecin işleyişi hakkında tam bilgi verilmelidir. Aksi takdirde arada kopmalar soğumalar oluşuyor. Örneğin;

Üye olup olmama konusunda gecikmelere,

İşverenin olayları duymasına ve işçi çıkarmalarına,

Bu da işçide çöküşe ve hatta sendikadan kopmasına neden oluyor.

İşler bu boyuta ulaşmadan sorunları mümkün olduğu kadar sessiz ve etkili olarak kısa sürede çözmek gerekiyor. Bu da ön çalışmayla mümkündür. Bunlar kısaca;

Örgütlenme öncesi hazırlık,

İşkolu tespiti,

Örgütlenme bütçesi,

Örgütlenmede çalışacak arkadaşların bilinçlendirilmesi,

Örgütlenmede daha etkili olmamızı sağlayacağını düşünüyorum. İşyerinde örgütlenmek için gönüllü arkadaşları belirleyip bu arkadaşlarla etkili olabilmek adına çalışma yapılmalı. Örgütlenmede çalışan arkadaşlara ufakta olsa maddi yardım yapılmalı. En basitinden; konturum yok, gidip gelmeye param yok gibi ufak sorunlarını ortadan kaldırır.

Arkadaşlarımıza yasal ve kişisel haklarını mümkün olduğu kadar fazla anlatmalıyız. İşverenlerle de sendikanın kendilerine vereceği yararı ve disiplinli çalışma hakkında bilgi verilmeli.

Sendikamızın sınırlı insan ve para kaynaklarını üyelere daha iyi eğitimler vermek için harcanmalıdır. Ne kadar fazla eğitimli üyemiz olursa o kadar fazla örgütlenme sağlarız.

Bugünkü koşullarda işçi arkadaşlarım önce ceplerine ne gireceğini düşünüyor. Yaşam şartları o kadar zorlaştı ki (380 YTL alan bir işçi 250-300 YTL kira ödüyor) ve bu durum işçi arkadaşımda örgütlenirken işten atılıp işsiz kalmaktan korkuyor. Bu da arkadaşlarımın yasal haklarını bilmemesinden kaynaklanıyor olay dönüyor gene eğitime geliyor. Ne şekilde önemi yok önemli olan sendikal gücü ne kadar etkili olduğunu TV, radyo, basın ve takvimlerle insanlara ulaştırmaktır.

Teşekkür ederim.