Çalışma yaşamında her gün sayısı ve sorunları artan işçi kadınlar… Çalışma yaşamında en çok örgütlenmeye ihtiyaç duyan en az örgütlü kesim olan işçi kadınlar. Kendi örgütleriyle, sendikalarıyla buluşmayı başaran şanslı azınlık içinde ise sendikalarında yeterince temsil edilmeyen, çoğunlukla sorunlarının ve taleplerinin sendikal hareket dışında bırakıldığına tanıklık ettiğimiz işçi kadınlar…
Sendikalar içinde kadınların durumunu, toplumda cinsiyet eşitsizliğini doğuran sosyal, kültürel ve ekonomik olgulardan bağımsız düşünemeyiz. Cinsiyetçi iş bölümüyle emek piyasalarında işlerin kadın işi erkek işi olarak ayrışması, yönetenin erkek, yönetilenin kadın olduğu anlayışı sendikalara da yansıyor.
Özellikle ülkemizde işçi kadınların sendikalarda var olma mücadelesinin yükseldiği, sendikaların genel kurullarının yapıldığı, önümüzdeki dönem çalışmalarının planlandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte kadınlara özel yürüttükleri çalışmalarla bir deneyim oluşturacak olan UNISON’u, Petrol-İş Sendikasındaki işçi kadınları görünür kılan tüzük değişikliklerini konuşmak daha da anlamlı diye düşündük. Yrd. Doç. Dr. Betül Urhan ile hem UNISON’u hem Petrol-İş’i hem de işçi kadınların sendikalarda var olma mücadeleleri üzerine görüştük.
devamı için