• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SENDİKA YASAĞINA DİRENİŞ YÜRÜYÜŞÜ BUGÜN

DİSK ve Sendikal Güçbirliği, TBMM'de görüşmeleri devam eden Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nı protesto için bugün Türk-lş'ten Meclis'e yürüyecek. 
 

09.10.2012
   
TÜMTİS Başkanı Öztürk, yasanın çıkmasının işçilerin yüzde 70'ine sendika üyeliğinin yasaklanması demek olduğunu vurguladı. AKP 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerinde sendikal tazminat davası açma hakkını ortadan kaldıracak İşçi, hakkına sahip çıkıyor ?

DİSK ve Türk-İş'leki muhalif 10 sendikanın oluşturduğu SGBP, Meclisle görüşmeleri devam eden 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nı Türk-İş önünde protesto edecek ve TBMM'ye yürüyecek. TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine yarın devam edilmesi beklenen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'na tepkiler devam ediyor.

Türk-İş'e bağlı Basm-İş, Belediyeİş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal İş, Petrol-İş, Tek Gıda İş, Tez-Koop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nm oluşturduğu Sendikal Güç Birliği (SGBP) bugün Ankara'da tasarıyı protesto edecek. SGBP Dönem Sözcüsü, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, 10.00'da Türk-İş önünde toplanacaklarını, yapacakları basın açıklamasının ardından da saat 11 .OO'de Meclis önüne yürüyeceklerini aktardı.

Kızılay'da DİSK'in de kendilerine katılacağını belirten Öztürk, Meclis önünde eylem yapacaklarını söyledi. Öztürk, yasanın uygulamadaki antidemokratik düzenlemeleri kaldırmadığı gibi işkollarmm birleştirilmesi ile barajı daha da yükselttiğine işaret ederek "Yüzde 1 işkolu barajı ile 10 sendika, yüzde 2 barajı ile 13 sendika, yüzde 3 barajı ile de 6 sendika barajın altında kalıyor. Toplamda Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e bağlı 29 sendika barajı aşamıyor" dedi. Yüzde 50 1 olan işyeri barajının da aynen devam ettiğine vurgu yapan Öztürk, hükümetin 30'un altında işçi çalıştıran işyerleri için yapmaya hazırladığı değişiklikle ilgili olarak da "30'un altmda işçi çalıştıran işyerlerinde işe iade davası açılamıyordu.

Bu kaldırılmadığı gibi şimdi yapılması planlanan değişiklikle, işçiler sendikal nedenlerle işten çıkarılmış olsalar bile sendikal tazminat davası açamayacaklar. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 82'si 30'un altında işçi çalıştırıyor. Bu toplamda işçilerin yüzde 70'ine sendika üyeliğinin yasaklanması demek. İşçiler kapıya atılacak ama yaptırımı olmayacak" diye konuştu. Öztürk, eylemlerini Türk-İş önünden başlatmalarının gerekçesini de "Antidemokratik yasa Meclis'te görüşülürken, Türk-İş'in Başkanlar Kurulu'nun dahi toplanmaması, kamuoyuna açıklama yapılmaması düşündürücü. Kapalı kapılar ardında görüşmeler yapılıyor. Türk-İş önünde Türk-İş'i göreve çağıracağız" şeklinde açıkladı.

Türk-İş bakanla görüşecek Öte yandan Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada barajın sıfır olması, 30 işçi ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkranın tasarıdan çıkarılması, sendika kurucusunun sendikanın kurulacağı işkolunda çalışıyor olması gibi hükümleri bugün sosyal taraflarla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşeceği dile getirildi. Türk-İş, sorunun çözülmemesi halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüleceğini ve haklı taleplerin karşılık bulmaması halinde Türk-İş'in, tasarı yasalaşmadan yol haritasını belirleyeceği ifade edildi.

   
 
 
     
 
   
 
 :: Eğitim Haberleri
 

 

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi