• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikal Güç Birliği emeğin iktidarına aday

Burak Öz'ün BirGün gazetesinde 28.11.2011 tarihinde yer alan "Sendikal Güç Birliği emeğin iktidarına aday" başlıklı yazısını yayımlıyoruz.

BURAK ÖZ/BİRGÜN GAZETESİ
28.11.2011

Türk-İş'in 8-11 Aralık'taki Genel Kurulu'na hazırlanan Sendikal Güç Birliği Platformu, Türk-İş yönetimini, emperyalizme ve kapitalizme karşı birleşik bir mücadele hattı örmek için istiyor. Ancak Sendikal Güç Birliği Platformu'nun amaçları sadece Türk-İş Genel Kurulu'yla sınırlı değil. Platformun amaçları arasında, Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın söylediğine göre işçi ve kamu emekçisi ayrımını kaldırmak, bir birleşik emek hareketini oluşturmak var. Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel’in dile getirdiğine göre platformun amaçları arasında toplumla dargın olan sendikal hareketi toplumla kucaklaştırmak, sendikaların kaybettiği itibarı tekrar kazandırma ve demokratik sendikal yapıları inşa etme düşüncesi var. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin’in ifade ettiğine göre ise platformun amaçları arasında toplumun tüm sorunlarını çözmeye talip bir sınıf sendikacılığı yaratma fikri var. Ve nihayetinde Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un dediğine göre Sendikal Güç Birliği Platformu’nun asıl hedefi, Türk-İş’in başındaki 3-5 kişi değil, Türkiye işçi sınıfının emperyalizme ve kapitalizme karşı güçlü bir mücadele hareketinin örülmesi ve barış ve eşitliğini hakim olduğu demokratik bir Türkiye'nin kurulması.

Yalnız tüm bunları söyleyen sendika başkanlarını dinleyen ve onlara seslenen işçilerin istekleri de istekleri var: “Sendikal Güç Birliği Platformu’nun Türk-İş Genel Kurulu sonrası genişlemesine devam ederek sürmesi ve aynı zamanda sendika başkanlarının toplantılarda söylediklerinin artık alanlarda da haykırılması”

TÜRKEL: SINIFLA SENDİKALAR KUCAKLAŞACAK

Türk-İş Genel Kurulu öncesi Sendikal Güç Birliği Platformu son bölge toplantısını önceki gün İstanbul Çağlayan’daki Salon Figaro düğün salonunda yaptı. Toplantıya 10 sendika başkanının eksiksiz geldiği ve işçilerin de toplantıya yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi.

Sendika başkanlarının yanı sıra emekçilerin, sendika eski başkanlarının ve şube başkanlarının konuştuğu toplantıda ilk sözü alan Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel oldu.

Türkel, 1 Temmuz’da kamuoyuna duyurulan Sendikal Güç Birliği Platformu’nun sonrasında, İstanbul, Lüleburgaz, Adana, Bursa, İzmir, Ordu, Ankara’da Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı toplantılarla, toplumla adeta dargın olan sendikal hareketi, işçi sınıfıyla yeniden kucaklaştırmak için çok önemli mesafe kaydettiğini söyledi.

Konuşmasında öz eleştiride de bulunan Türkel, başta kendi sendikaları olmak üzere, sendika içi demokrasi konusundaki eksikliklerini tamamlayarak sendika içi demokrasiyi en üst noktaya taşıyacak ve sınıfın önündeki anlayışı şiddetle reddedeceklerini ifade etti.

Türkel, Sendikal Güç Birliği Platformu olarak amaçlarını, kararlılıklarını şu şekilde ifade etti, “ Türkiye’de kayıt dışı çalışan milyonların, örgütsüz çalışan milyonların, örgütlü çalışan azınlıkta kalmış sendikal demokrasiyi bekleyen emekçilerin yeniden umudunu örmek ve Türkiye’de işçi sınıfını, emek dünyasını, emeğin birleşenleriyle bir araya getirerek güçlü bir sınıf hareketi yaratmak ve yaratılan bu sınıf hareketinden Türkiye’de işçilerin, emeğin iktidarını kurmak için yola çıktık. “

AYIYLA YATAĞA GİREN TIRMALANIR'

Türk-İş kongresi sonrasında da, kongre sonuçları ne olursa olsun, emekten yana, mücadeleden yana, ideolojisini işçi sınıfının ideolojisi kabul etmiş olan herkesle, her ortamda mücadelelerini büyüteceklerini söyleyen Türkel, son söz olarak, “AKP işçinin düşmanıdır. Kim ki geçmişte bizim de düştüğümüz, siyasi iktidarla iyi geçinerek sorunları çözecek, işçilerin haklarını koruyacağını düşünüyorsa onlara Rusların ünlü atasözünü hatırlatırım, ‘ayıyla yatağa giren tırmalanmış çıkacaktır”dedi.

HAVA-İŞ BAŞKANI ATİLAY AYÇİN: Ülkenin bütün sorunlarına talibiz

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, AKP iktidarının ABD’nin ve AB’nin bu özel görevlendirdiği bir iktidar olduğunu belirterek, “ Şu ülkenin geldiği noktaya bakın. Övündüğümüz iki şey var: Büyük cezaevleri, büyük adalet sarayları... Ama her ikisinde de küçülen bir şeyler var. Cezaevleri büyüdükçe insanlık dışı yaşam şartları ağırlaştı, adalet sarayları büyüdükçe içindeki adalet küçülmeye başladı” dedi.

Ülkenin bütün sorunlarını çözmeye talip olduklarını söyleyen Ayçin, “Bu ülkede çiftçinin taban ücretinin belirlenmesinden, üniversite öğrencisinin harç ücretlerine kadar bütün sorunlar işçi sınıfının, sendikaların sorunlarıdır. Eğer siz bu sorunlara duyarsızsanız, yarın sokağa çıktığınızda yanınızda kimseyi bulamazsınız. Onun içindir ki biz işçi sınıfının yasalarını sokaklardan aldığı güçle yazan güçlü yüzünü sınıfa dönmüş bir Türk-İş, devlete, siyasi iktidara, patronlara mesafeli duran bir Türk-İş için ola çıktık. Hiçbir iddia ve pazarlık olmadan, bu kavganın içindeyiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, gelin kafanızı yastığa koyduğunuzda vicdan azabı çekmeden uyumak istiyorsanız gelin direnen işçilerin yanında sendikacılık yapın. Eyleme çıkmaktan korkmayan sendikacılık yapın. Türk-İş’in tapusu işçi sınıfınındır. Biz bu tapuyu asıl sahiplerine teslim etmek için yola çıktık, “Ölmek var, dönmek yok” diye konuştu.

PETROL-iŞ GENEL BAŞKANI MUSTAFA ÖZTAŞKIN: 'Birleşik emek hareketini oluşturacağız'
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise, Sendikal Güç Birliği Platformu’nun Türkiye’de bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, programlarının ortada olduğunu, kadınlardan, gençlere, çocuklara, emeklilere, yeni anayasa çalışmalarına varıncaya kadar her alanda söyleyecek sözleri olduğunu belirtti. Öztaşkın, “Kürt sorununda da, demokrasi, barış , eşit ve özgürlük temelinde çözümünü savunacağız” dedi.

Öztaşkın tüm sorunların çözümüne emek temelinde yaklaşımlar ortaya koyacaklarını vurgulayarak, “Dayanışma en önemli gündem maddemiz olacak. Sendikalı, sendikasız nerede bir eylem varsa orada olacağız. İşçi sınıfının kendi içindeki dayanışmasını örgütlenmesini, birliğini, beraberliğini, ortak mücadelesini sağlayacağız. Aynı zamanda sadece işçilerle değil emeğiyle geçinen herkesin birliğini hedefleyeceğiz. Türk-İş yönetimine geldiğimiz takdirde, birleşme en önemli gündem maddelerimizden biri olacak. Önce işçi konfederasyonlarıyla, işçi sendikalarıyla birleşme gündemimizde olacak, çağrılar yapılacak, birleşme görüşmelerine başlanılması teklif edilecek. Arkasından Türkiye’de emeği temsil eden, bütün örgütlerin, öncelikli olarak işçi memur ayrımlarının kaldırılarak, Türkiye’deki emekçilerin birliğini sağlayacak ve Türkiye birleşik emek hareketini yaratacağız” dedi.

devamı için: