IndustriALL Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Konferansı 4-5 Nisan 2013 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı. Toplantıya Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Mersin Şube Başkanımız Yunus Murat Marangoz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı. Türkiye'den Teksif Sendikası temsilcileri de toplantının katılımcıları arasındaydı.
Toplantıda IndusrtiALL'un MENA bölgesindeki sendikalar arasında daha etkin bir ağ oluşturması ve çokuluslu şirketlerde örgütlenmede uluslararası araçların kullanılmasına yönelik faaliyetleri konuşuldu. Bölgedeki sendika temsilcileri ülkelerindeki sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili durumu sundular. IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina ve IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ise küresel federasyonun bölgedeki rolü, bölgedeki çokuluslu şirketlerde örgütlenme, küresel çerçeve sözleşmelerin kullanılması, bölgede sendikalar arasında ağlar oluşturulması konularında sunum yaptı.
Toplantıya MENA bölgesinde yer alan Bahreyn, Fas, Filistin, Irak, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Tunus,Ürdün ve Yemen'den katılan sendika temsilcileri ülkelerindeki sendikal sorunları tartıştı. Bölge ülkelerinden eski sendikal anlayışın yeni temsilcilerinin yanı sıra yeni kurulan bağımsız sendikaların temsilcileri katıldı. Katılımcılar ülkelerindeki emek hareketinin kısa bir tarihini sunarak önümüzdeki süreçte kendi ülkelerindeki emek hareketinin önündeki zorlukları anlattı. Bölgedeki sendikacıların bir bölümü ülkelerindeki yönetim değişimlerine rağmen sendikal hak ve özgürlükler konusundaki yasakçı zihniyetin devam ettiğini vurgularken, bazı temsilciler de yasal anlamda olumlu gelişmeler olsa da bu olumlu gelişmelerin uygulamaya hiç yansımadığını belirtti.
Çokuluslullarda küresel dayanışma
Toplantıda Petrol-İş Sendikası Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen bölgede faaliyet yürüten sendikalar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ve küresel sendikal dayanışmanın önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Sendikal örgütlenmede küresel araçların kullanılması konusunda Petrol-İş Sendikasının yürüttüğü örgütlenme kampanyası ve Standard Profil örgütlenmesinden örnekler veren Sözen, sendikaların küresel düzeyde işverenlere karşı mücadelede dayanışma içerisinde bulunması gerektiğinin altını çizdikten sonra, kapitalizme ve emperyalist güçlere karşı birlikte mücadelenin önemine de değindi. Sözen bugün kan gönlüne çevrilen bölgede gerçek barışın ve kardeşliğin ancak işçi sınıfının sendikal örgütlerinin mücadelesi ile sağlanacağını belirtti.
Toplantının son bölümünde IndusrtriALL'un bölgeye yönelik politikası değerlendirildi. Bölgede bağımsız sendikal yapıların desteklenmesi, çokuluslu şirketlerin örgütlenmesinde çokulusluların merkezlerinde örgütlü olan sendikalarla dayanışma sağlanması temelli bir strateji yürütülmesi, Irak'ta sendikal örgütlenme önündeki yasal engellere karşı IndusrtiALL'un bir kampanya çerçevesinde harekete geçmesi kararlaştırılan konular arasındaydı. Toplantıda bölgedeki bağımsız sendikaların IndustriALL'a üyelik süreçleri de değerlendirildi.