• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikal Haklara Saygı

09.03.2015

Roche'un Türkiye'deki tedarikçisi Deva'da çalışan işçilerin sendikal haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için kampanya başlatan IndustriALL Küresel Sendika, Petrol-İş ve Unia, 3 Mart'taki Roche Genel Kurulu'nde ortak eylem yaptı.

İsviçre'nin Basel şehrinde yapılan Roche Genel Kurulu'ndaki sendika heyetinde, Petrol-İş'e üye olduğu için 31 arkadaşıyla birlikte işten atılan Emel Şabanoğlu da yer alıyordu. Emel Şabanoğlu haksız bir şekilde işten atılmasının hayatını ve ailesini nasıl etkilediğini Roche hissedarlarına anlatmak için oradaydı.

Şabanoğlu, ücret alamadığı için oğlunun eğitim masraflarını karşılayamıyor, Deva'nın kendisini kara listeye aldığını ve yeni bir iş bulmasının zor olduğunu düşünüyordu. "Deva'da on yıl çalıştım ve sendikal etkinliklere katıldığım için işten atıldım. Deva'da aslında neler olup bittiğini açıklamak için buradayız. Roche'un Deva için önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü Deva'da Roche ilaçları üretiyoruz. Eğer Roche Deva'ya baskı yaparsa, sendikamız tanınacaktır."

Toplantıda konuşuldu

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Roche hissedarlarının toplantısında Deva olayını anlattıktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Deva'da işçilerin onuru çiğneniyor, işçilere saygı gösterilmiyor, işçiler temel haklarını kullanamıyor. Tedarikçiler söz konusu olduğunda, Roche'un normları uygulama, izleme ve normlara uygunluğu sağlama sisteminin tamamının şaibe altında olduğunu söyledik.

Şirket yönetiminden, CEO'sundan ve başkanından, Türkiye'de Deva'daki durumun düzeltilmesi için daha somut önlemler alınmasını açık bir şekilde istedik." İsviçre'nin en büyük sendikası Unia'dan Elango Kanakasundaram şöyle dedi: "Unia Türkiye'deki Deva işçileriyle dayanışma içinde. Biz İsviçre'de ve her yerde sendikalara yönelik baskılara karşıyız."

İsviçre'de Roche'un genel kurulunda yapılan sendikal eylemle eşzamanlı olarak, Petrol-İş üyeleri Roche'un Türkiye'deki genel merkezinde de eylem düzenlediler. İşçilerin açıklamasında, Deva işyerlerinde her gün taciz ve baskı sürerken Roche'un sessiz ve hareketsiz kalması protesto edildi.

 
 
Kaynak: BirGün Gazetesi