• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL'dan Brezilya'daki toplumsal harekete destek

Sendikalar da hareketin içinde

Bir milyonu aşkın Brezilyalı büyüyen ekonomide toplumsal adalet talebiyle sokaklara döküldü.

 

Dışilişkiler Servisi
28.06.2013

Toplu taşımacılıktaki kalite yetersizliği Latin Amerika'nın en büyük ekonomisinde eşi görülmemiş bir protesto dalgası ateşledi. Otobüs, metro ve trenlerin bilet ücretlerindeki artışa tepki gösteren halk sokaklara döküldü. Polisin gösterilere sert tepkisi geçen hafta durumu daha da vahim hale getirdi. Sadece 20 Haziran gün 100 şehirde bir milyonun üzerinde gösterici sokaklardaydı.

Brezilya'da işçiler, özellikle genç işçiler kentsel ulaşım politikasının yarattığı mağduriyetten bıkmış durumdalar ve şimdi hükümetin sorunlara çözüm bulmak için ulaşım hizmetini sağlayan kuruluşlarla oturup görüşmesini istiyorlar. Göstericiler hem kaliteli eğitim, kaliteli sağlık hizmeti, kaliteli ulaşım hizmeti hem de kaliteli istihdam koşulları, adil ücret ve çalışma saatlerinin azaltılmasını talep ediyorlar.

İstihdam yaratan bir ekonomi

Brezilya son zamanlarda dünyanın başka yerlerinde görülen toplumsal ayaklanmalar bakımından farklı bir örnek. Brezilya'da demokratik bir hükümet, sağlıklı ve büyüyen bir ekonomi var ve bu ekonomi istihdam yaratıyor ve asgari ve ortalama ücretlerin artmasını sağlıyor. Ne var ki ülkedeki büyük şehirlerin sakinlerinin yaşam kalitesinde iyileşme gözlenmiyor. Bu insanlar ülkede yapılacak olan Olimpiyat Oyunları'na ve Futbol Dünya Kupası'na muazzam paralar harcanmasına içerliyorlar.

Devlet Başkanı Dilma Rousseff hükümetin mesajlara kulak verdiğini açıkladı ve ana sorunları çözmek üzere bir acil durum planı önerdi. Plan yolsuzlukla mücadele, politik reform, eğitim, sağlık ve toplu taşımacılık gibi başlıklar içeriyor.

Polis şiddeti kınandı

IndustriALL Yönetim Kurulu üyesi ve Brezilya'daki ulusal sendikal merkezlerden Força Sindical'e bağlı metal işçileri sendikası başkan yardımcısı şu açıklamayı yaptı:

“Demokraside yaşamak, toplanma hakkını kullanmak ve sokaklarda haykırmak harika bir şey. Brezilyalılar bu hakları güçlükle kazandı. Ama devrimimiz evden ve toplumdan başlamalı. Bu bizim kendi sorumluluğumuz.”

ABC Metal İşçileri Sendikası CNM-CUT yöneticilerinden Valter Sanchez ise şöyle dedi:

“Protestocular genç insanlar. Biz sendikalar olarak, sonunda hakları ve kendi gündemleri için mücadele etmeyi öğrenen bütün gençleri memnuniyetle karşılıyoruz. Sendikalar olarak protestolara katılma kararı aldık ve katılıyoruz. Liderleri ve toplumsal örgütleri olmayan yatay bir hareket bu.”

São Paulo'da protestolara katılan yüzlerce kişi yaralandığı için ülkedeki bütün sendikalar polis şiddetini kınadılar. Brezilya'da sendikalar, 1964'te askeri rejimi devirme mücadelesinde öncü rol oynadı.

 

Kaynak: www.industriall-union.org