• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Roche Türkiye'de Protesto Edildi:

Sessiz Kalmak Deva'da Yaşananlara Ortak Olmaktır!

Türkiye'deki iş ortağı Deva Holding'in Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için  işten çıkardığı işçileri görmezden gelen Roche, 3 Mart Salı günü, İsviçre'de ve Türkiye'de eş zamanlı olarak protesto edildi.

03.03.2015

Roche, Türkiye'deki iş ortağı Deva Holding'in işçilerin sendikalaşma girişimine yönelttiği saldırıyı görmezden gelmesi üzerine 3 Mart Salı günü, İsviçre'de yapılan hissedarlar toplantısında ve Türkiye Maslak'ta yer alan genel müdürlüğü önünde protesto edildi.

Türkiye'deki eyleme Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Başkan Yardımcıları Yılmaz Akay ve Abidin Kaya ile Polimer işyerinde çalışan sendika üyeleri katıldı.

İşten çıkarılan işçi sayısı 32'ye ulaştı

Basın açıklamasını okuyan Ahmet Baranlı Deva'da sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçi sayısının 32'ye ulaştığını söylerken Petrol-İş Sendikası'nın işçilerin geri alınması için direnişe geçtiğini ve çoğunluk tespitini aldığını belirtti.

Deva yönetiminin Bakanlığın kararına itiraz etmesi üzerine sürecin yargıya taşındığını ve işçiler üzerindeki baskının arttığını dile getiren Baranlı sözlerine şöyle devam etti:
“Roche, Deva iş yerinde olan biteni gözardı edemez. Bu noktadan sonra, Roche'un sadece mahkeme kararını bekleyeceğini söylemesi yeterli değil. İş yerinde şiddet, taciz ve yıldırma yaygın bir şekilde devam ediyor. Sessiz kalmak ve beklemek Deva'da yaşananlara ortak olmaktır. Eğer gerçekten işçi haklarına saygı duyuyorsanız, taahhüt ettiklerinizi yerine getirmelisiniz.”

Deva Holding'in Petrol-İş Sendikası'na üye olan işçileri işten çıkarması üzerine sendika, Roche'u uyarmış fakat Roche bu duruma müdahale etmeyip sessiz kalmıştı. Deva'da toplamda 32 işçi sendikalı olduğu için işten çıkarılırken, sendika işyerinde çoğunluğu sağladı fakat işveren çoğunluğa itiraz etti. Süreç yargıya taşınırken Deva işçilerinin mücadelesi devam ediyor.