Özgür basın varsa özgür toplum vardır
Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık’ın da bulunduğu 12’si tutuklu, 14 sanık hakkında açılan Odatv davasının ilk duruşma günü olan 22 Kasım 'da davanın görüldüğü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde tutuklu gazetecilere özgürlük talebiyle yapılan protesto eylemine Sendikal Güç Birliği Platformu da katılarak destek verdi. Yapılan protesto eylemine Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül de katıldı.
Gazetecilere Özgürlük Platformu, Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Enstitüsü, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dünya Yazarlar Birliği, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Gazete Sahipleri Derneği üyesi yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci davayı izlemek ve sanıklara destek olmak için adliye önünde toplandı. ''Gazetecilere özgürlük", ''Özgür basın varsa, özgür toplum vardır" yazılı pankartlar açılan eylemde tutuklu bulunan gazetecilerin fotoğrafları da taşındı.
Adliye önünde toplanan kitle adına ilk açıklamayı Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna yaptı. Gürtuna, "Gazetecilik yaptıklarından dolayı arkadaşlarımız tutuklu. Onlara destek vermek üzere geldik. Tutuklu gazeteci sayısı 63’e çıktı. Yasanın gözden geçirilmesi ve gazetecilerin özgürce düşüncelerini ifade etmeleri gerekir" dedi.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ – European Federation of Journalists) Başkanı Arne König ve Başkan Yardımcısı Philippe Leruth, Alman Gazeteciler Sendikası’ndan Ramis Kılıçarslan ve Monika Kabay, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI – International Press Institute) Başkan Yardımcısı Pavol Mudry ile Avrupa ve Kuzey Amerika Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven Ellis, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF – Reporters Without Borders) Avrupa Sorumlusu Johann Bihr, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ – Association of European Journalists) Başkan Yardımcısı Saia Tsaouasidou da Türkiye'ye gelerek İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan protesto eylemine katıldılar, gazetecilere özgürlük taleplerini dile getirdiler ve duruşmayı izlediler.
Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşan Dönem Sözcüsü Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de baskının sadece gazetecilere yapılmadığını,siyasi iktidarın kendine muhalif olan tüm güçleri sindirmeye çalıştığını belirterek, demokratik bir Türkiye'nin hep birlikte mücadele edilerek kurulabileceğini söyledi.
7.5 yıldan 41 yıla kadar hapis cezası isteniyor
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 134 sayfalık iddianamede, tutuklu şüpheliler Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve cezaevinde geçirdiği rahatsızlığın ardından hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu ile tutuksuz şüpheliler Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli sanık olarak bulunuyor. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında 7,5 yıldan 41 yıla kadar çeşitli hapis cezaları isteniyor.
265 gün sonra hakim karşısındalar
Gazeteciler 265 gün sonra hakim karşısına çıktı. Tutuklu gazetecilere destek vermek için adliyeye gelen yüzlerce gazeteci adliyeye giremedi. Mahkeme, tahliye istemlerinin, reddi hakim talebinin karara bağlanmasından sonra duruşmayı 26 Aralık tarihine erteledi.