• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Şireci Tekstil işçisi ayakta

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Şireci Tekstil işçileri ocak ayı zam döneminde aldıkları komik zamlara tepki göstererek, iş bıraktı.

09.02.2012

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Şireci Tekstil işçileri yine iş bıraktı. Geçtiğimiz yıl yaz döneminde zam talebiyle iş bırakan Şireci işçileri ocak ayı zam döneminde aldıkları komik zamlara tepki göstererek, iş bıraktı. Yaklaşık 4 saatlik iş bırakmadan sonra fabrika yetkilileriyle görüşerek taleplerini ileten işçiler, daha sonra yeniden iş başı yaptı.

İplik üretimi yapan ve toplam 11 fabrikadan oluşan Şireci Tekstil işçilerine Şireci patronu Ahmet Şireci ocak ayı için 5 TL ile 15 TL arasında zam verdi. En kıdemli ve diğerlerine göre 20-30 TL daha fazla maaş alan işçilere 5 TL, en az alan yeni işçilere 15 TL olmak üzere ortalama 10 TL zam verildi. Verilen zamma işçilerden tepki geldi. Önceki gün saat 15.00 vardiyasına gelen işçiler işbaşı yapmayarak eylem başlattı. Kar yağışına rağmen yaklaşık dört saat fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçiler patrondan hakları olan zammı talep etti.

10 YILDA 10 FABRİKA, İŞÇİYE 5 LİRA

12 yıldır Şireci'de çalışan ve işten atılma endişesiyle ismini vermeyen bir işçi, "Patron 2000 yılından bu yana 10 tane fabrika daha açtı. Bana 5 lira zam verdi, adalet mi bu?  Hastalanıp rapor aldığımızda raporlu olduğumuz günlerin ücretini bile ikramiyelerimizden kesiyorlar" dedi. 7 yıldır Şireci'de çalışan Ziya adlı işçi, haklarını istediklerini belirterek, "İşçiye Kandil gecesi birer tane tavuk dağıttılar, şimdi onu başımıza kakıyorlar. Biz tavuk istemiyoruz haklarımızı istiyoruz" diye konuştu. İsmini vermeyen ve 2 yıldır Şireci'de çalışan bir başka işçi ise "Köyden gelip gidiyorum. İşe geliş gidiş 54 kilometre. Eşimi, çocuklarımı evde bırakmışım, buraya ekmek parası kazanmaya gelmişim. Aldığımız asgari ücret, patronun verdiği zam 5 TL. Bununla nasıl geçinelim" diye sordu. Asgari ücretle geçinemediğini söyleyen Bülent adlı işçi de, "Nişanlıyım, ama cebimde para kalmadığı için nişanlımla görüşemiyorum" diyerek insan gibi yaşayacak maaş istediğini söyledi.

İŞ KAZASI RAPORU TUTULMUYOR

Fabrikanın boyahane bölümünde 9 yıldır çalıştığını söyleyen bir başka işçi de, "Gün boyu kimyasalların kokusunu, dumanını yutuyoruz" dedi. İş kazası geçiren işçilerin, işyeri ile anlaşmalı olan özel bir hastaneye götürüldüğü için iş kazası raporunun da tutulmadığını anlatan işçi, "Sürekli işçi azaltıyorlar, makinelerin devrini yükseltiyorlar. 2 kişinin işini bir kişiye yaptırıyorlar. Pazar tatili, bayram tatili yok. Mesai zorunlu. Mesaiye gelmeyeni cezalandırmak için ya ücretsiz izine çıkarıyorlar ya da işten çıkarıyorlar. Mesai ücretlerimiz maaş bordrosuna yansımıyor" diye konuştu.

POLİS YİNE AYNI POLİS

İş bırakma eylemi sırasında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler Şireci işçilerine, "Eylem yaparsanız işinizden olursunuz. Ekmeğiniz kesilir. Patron daha fazla zam verecek durumda olsa zaten verirdi" diyerek işçileri eylemden vazgeçirmeye çalıştı. Haberi izleyen Evrensel ve Hayat Televizyonu muhabirlerini ve birkaç işçiyi kast ederek konuşan polisler "Bunlar ortalığı karıştırmak istiyorlar. Bunlara uyarsanız siz de başınıza bela alırsınız, işten atılırsınız. Bunları aranıza sokmayın" dedi. İşçiler ise polisin patron yanlısı tutumuna tepki gösterdi. "Polis kamerasıyla çekilen arkadaşlarımız işten atılırsa Emniyet Müdürlüğünün kapısına dayanırız" diyen işçiler polisin yasalara uymasını istedi.

Yaklaşık dört saat süren eylemin ardından fabrika müdürü Ömer Meram'la görüşen ve taleplerini ileten işçiler ertesi gün için iş başı yapma kararı alarak eylemlerini bitirdi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi