• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gebze Şube Genel Kurulu Yapıldı

Şivan Kırmızıçiçek Şube Başkanı Oldu

Sendikamız Gebze Şubesi 12. Olağan Genel Kurulu 7 Ocak Pazar günü yapıldı. Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, Başkan Yardımcısı Dursun Karataş ve Dönmez Aytekin (Mali) oldu.

08.01.2024

Sendikamız Gebze Şubesinin 12.Olağan Genel Kurulu 7 Ocak 2024 tarihinde Gebze Happy Inn Otel Toplantı Salonunda gerçekleşti.

Genel Kurula Genel Merkez Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, sendikamızın Şube Başkan, Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, şubelerimize bağlı işyerlerinden delege, temsilci ve üyeler ile Gebze’de faaliyetlerini sürdüren sendika, siyasi parti, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve basın emekçileri katıldı.
Kongre saat 10.00’da Eyüp Akdemir’in açış ve hoş geldin konuşmasıyla başladı. Akdemir konuşmasında son dört yılda emek gündeminde öne çıkan gelişmeleri aktardı, Gebze Şube Kongresi’nin Petrol-İş geleneklerine uygun, saygı ve hoşgörü çerçevesinde sonuçlanması dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.

Ardından Genel Kurulu yönetmek üzere oluşacak divan için önerge sunuldu. Kabul edilen önerge sonucu Divan Başkanı Sendikamız Genel Sekreteri Ahmet Baranlı, Divan Üyeleri Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Engin Bedir ve Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan oldu.

Genel Sekreter Ahmet Baranlı’nın Genel Kurul gündemini oylamasının ardından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vatan uğruna canını feda eden şehitlerimiz ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden emekçiler için Saygı Duruşu yapıldı ardından İstiklal Marşı okundu.

Emek Örgütleri Bir Araya Gelmeli

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Akyüz konuşmasına kongre katılımcılarını selamlayarak başladı. Konuşmasının başında Gebze Şubenin Petrol-İş tarihi içerisindeki önemine vurgu yapan Akyüz, 12 Eylül sonrası kurulan bir şube olan Gebze Şubenin 12 Genel Kurulun tamamına üye, temsilci, kurucu delege, şube başkanı ve sendika genel başkanı olarak katıldığını belirtti. Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Akyüz, “Topraklarımız, limanlarımız, fabrikalarımız satılıyor, özelleştirmeler yapıldı yapılmaya devam ediyor. Biz bu özelleştirmelere karşı mücadele verirken, bu kaynakların atıl, verimli kullanılmadığı söylendi. Bugün ise ülke ekonomisine değer katan en büyük firmalar bunlar. Biz kendi kaynaklarımızı yok ettik, bugün bunun bedelini ödüyoruz.” dedi.

Gebze’yi ve Gebze emekçisinin mücadelesini önemsediklerini, sınıf mücadelesine örnek olduğunu belirten Genel Başkan bu durumun gerekçesini ise şu şekilde açıkladı, “Bütün olumsuzluklara karşı verilecek mücadele işçi sınıfının ortak mücadelesidir. O yüzden güç birliğini sağlamanın yolu bütün emek örgütlerini bir araya getirmektir. Bunun bir aracı da Emek Platformlarıdır. Yani, ayrım yapmadan işçi sendikalarının, memur sendikalarının birlikte hareket etmesi gerekiyor. Ama sermaye ve iktidar önce emek platformlarını dağıttı, sonra birlikleri dağıttı. 17 milyon emekçinin yüzde 15’i örgütlüyse bir an önce emek platformlarını, sendikal birlikleri yeniden kurmalıyız. Farklılıklarımızı bir kenara bırakarak, ortak noktalarımızda buluşmayı başarmalıyız. O yüzden Gebze’yi çok önemsiyorum.” dedi.

Asgari Ücret Standard Ücret Haline Geliyor

Asgari ücretle ilgili de konuşan Akyüz, “Asgari ücret çok yakın zamanda açıklandı. Ülkedeki bütün ücret düzeyleri yeniden belirleniyor şimdi. 2022’de tarihin en yüksek asgari ücret artışı yaşanmıştı ancak etkisi 6 ay sürmedi. 2023’te de aynı şey yaşandı. Katıldığım her toplantıda ya da programda aynı şeyi söyledim: asgari ücret geçim ücreti, standart ücret haline geliyor. Herkes asgari ücretli haline geliyor. Yani kıdemli ile kıdemsiz, kalifiye ile kalifiye olmayan, tahsilli ile tahsilsiz her çalışan benzer ücreti alır hale gelmiştir. Hayat pahalılığı, enflasyon durmadığı sürece yaptığımız sözleşmelerin de anlamı kalmıyor. Sınıfsal mücadelemizi vereceğiz ama bunun yanında siyasal mücadelede vermek gerekiyor. Herkes istediği partiye oy verebilir ama partinize baskı yapın. Emekten yana olmayan hiçbir partiye oy vermeyin. Eğer sınıfsal mücadelemizin yanına siyasal mücadele koyamazsak bu sıkıntıları çekmeye devam ederiz.” dedi.

Genel Başkan konuşmasının devamında kıdem tazminatı miktarının her geçen gün azaldığını, vergideki adaletsizliğin derinleştiğini ve verginin asıl yükünü emekçilerin sırtladığını, emekçilerin büyümeden aldığı payın yıldan yıla azaldığının altını çizdi. Başarılı ve verimli bir kongre geçirilmesi dileğiyle Genel Başkan Akyüz konuşmasını sonlandırdı.

Genel Başkanın konuşmasının ardından Gebze Şubemizin son dört yılda öne çıkan faaliyetlerinin bir video slayt ile gösterimi yapıldı ve ardından kongreye katılan misafir, delege ve adaylar konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Yeni Yönetim Belirlendi

Gebze Şube 12. Olağan Genel Kurulu’nda iki liste yarıştı. Şivan Kırmızıçiçek, Dursun Karataş ve Dönmez Aytekin’in listesine karşı Eyüp Akdemir, Sedat Karadağ ve Adem Yılmaz’ın olduğu liste yer aldı. Adayların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi.

Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, Başkan Yardımcıları Dursun Karataş ve Dönmez Aytekin (Mali); Yönetim Kurulu Üyeleri ise Haluk İriş ve Tamer Erdoğan oldu. Şube Denetim Kurulu Onur Atik, Zeynel Çetinkaya ve Ali Sakik’den; Şube Disiplin Kurulu ise Taner Özker, Kazım Barış Tan ve Mehmet Kalaycıoğlu’dan oluştu.