• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sivas'taki anmaya polis barikatı

Sivas Katliamı’nın 19. yıldönümünde binlerce kişi Sivas’ta buluştu. “Madımak halen yanıyor, zamanaşımını tanımıyoruz” pankartıyla Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçen halk, polis barikatıyla durduruldu .

02.07.2012

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından Sivas’ta düzenlenen ve yaklaşık 50 kurumun destek verdiği anma etkinliğine binlerce kişi katıldı. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin en önde bulunduğu yürüyüşte BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri İbrahim Binici, Demir Çelik ile Ferhat Tunç, Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Pınar Sağ gibi sanatçılar da bulunuyor.

Yine yasak, yine barikat
Geçtiğimiz seneki anma etkinliğinde Sivas Valisi’nin yasaklama kararı sonrasında Madımak Oteli önüne gitmek isteyen halka polis saldırısı yaşanmıştı. Vali Ali Kolat, aynı yasakçı yaklaşımını bu seneki anma etkinliklerinde de sürdürdü. Kolat dün yaptığı açıklamada “taşkınlık yapacak gruplar olduğu” yönünde haber aldıklarını öne sürdü. Kolat, “Kimseyi 500 metreden fazla yaklaştırmayacağım” dedi.

Kolat’ın yasakçı yaklaşımı kentin dört bir yanında polis ablukalarının yaşanmasına yol açtı. Mevlana Meydanı üzerinde kurulan arama noktalarında anma etkinliğine katılmak isteyenler didik didik arandı. Madımak Oteli’nin önü ve çevresi ise polis panzerleri ve çevik kuvvet ekipleri ile çevrildi.

Oturma eylemi başladı
Mevlana Meydanı’ndaki arama noktasının ardından Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçen kitle, polis barikatı tarafından durduruldu. Barikatta yaşanan tartışmaların ardından eylem komitesinin kararı ile oturma eylemine başlandı.

Barikat açıldı, binler Madımak önüne geldi
Madımak Oteli'ne yürümek isteyen kitlenin ısrarlı tutumu sonrasında polis barikatı açıldı ve Madımak önüne gelindi. Polis, otel önündeki alana sadece yaşamını yitirenlerin ailelerinin girmesine izin verdi. Karanfillerini bırakan ailelerin gözyaşlarını tutamadıkları dikkat çekti.

Madımak önündeki etkinlikte ise kurum temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. Unutturulmak istenen Madımak'ı unutmayacakları, Alevilerin taleplerinin takipçisi olacakları vurgulandı.

Konuşmaların yapılmasının sonra Madımak önündeki etkinlik sona erdirildi ve yeniden cemevine dönüldü.

Kaynak: www.sendika.org