Mersin’de soda, krom ve tuz işçileri 17 Ocak Perşembe gününden bu yana işverenlerle görüşüyor ve taleplerini sıralıyor. Bir sonuç alamayan işçiler, 18 Mayıs sabahı greve başladı.
Mersin Soda Sanayi işçileri temel taleplerine işveren tarafından olumlu bir yanıt gelmezse grevi sürdüreceklerini belirtiyorlar. Bu alanda örgütlü olan Petrol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Marangoz, gazetemiz BirGün’e greve gelinen sürecin nasıl geliştiğini anlattı.
»Öncelikli olarak sürecin kendisinden ve bu duruma nasıl gelindiğinden biraz bahseder misiniz?
İlk görüşme 17 Ocak Perşembe günü gerçekleşti. Fakat bu görüşmelerden birbirini takiben 8 tane yapıldı. 8'inde de işveren masadan kendinden ödün vermeden kalkmaya çalıştı. En son görüşme ise 18 Mayıs Cuma günü gerçekleşti. İşveren, kendisine sunduğumuz ve olmazsa olmazımız diyebileceğimiz 4 maddeyi kabul etmedi. Bizler işçi hakkının korunması aşamasında grevin zorunlu olduğunu anlayarak, grev bayrağını çektik.
»Soda, krom ve tuz sanayinde kaç üyeniz çalışıyor ve kaçı grevde?
Toplamda 530 işçi çalışıyor ve bütün işçiler grevde. Ayrıca fabrikalarda her gün dönüşümlü olmak üzere 2'şerli nöbet değişimi yapılıyor.
»İşverenin kabul etmediği 4 madde nedir? Taleplerinizi dinledikten sonra işverenin tavrı ne oldu?
Bizim önerdiğimiz maddeler işveren tarafından kabul edilemeyecek maddeler değiller. İşe giriş ücretlerinin artırılması, genel ücret zammı, 3'lü paketin düzenlenmesi, vardiya zammının artırılması haklı taleplerimizdir.
İşverenin bize önerdiği zam oranı 156 TL brüt ve seyyanen verilmişti. Bu rakam da ortalama işçi maaşının 1.556 lira olduğu bizim fabrikamızda yüzde 10’a tekabül ediyor. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildi. Bizim talebimiz ise 350 TL yani yüzde 20. İşveren bu rakamın imkânsız olduğunu, bize enflasyona göre zam uyguladıklarını iddia etti. Fakat biz o resmi enflasyon rakamlarını tanımıyoruz. Bizim elektriğimize, suyumuza, ulaşımımıza, temel ihtiyaçlarımıza yüzde 30-40 zam yapılırken, bize yüzde 10 zammı kimse reva göremez hakkımız olanı alacağız dedik ve masadan kalktık.
21 YIL SONRA İLK GREV
»21 yıldır soda sanayi ve kuruluşlarında bir grev gerçekleşmemiş, bugün bu duruma gelinmesinin sebebi nedir?
Aslında hangi sendikayla olursa olsun işverenle oturulan toplugörüşmelerde sendikalar ve işçiler öyle bir duruma getirilmiş ki, geçmişten gelen belli kazanımlar var. Bırakın yeni talepte bulunmayı eski kazanımları kaybetmeden çıkılan ve görüşmeleri kazandık deyip çıkılan görüşmeler oluyor. Ama bizim burada hiç böyle olmadı. Biz tüm görüşmelerimizde taleplerimizin karşılığını aldık. Bugün geldiğimiz noktada aynı şeyi bize uygulamaya kalktılar, bizim taleplerimiz hiçe sayıldı ve üzerine bizden bir şeyler almaya kalktılar ama işçiler en güzel cevabı grevle verdi.
»Bugün grev devam ediyor. İşin durmasından ve stokların tükenmesinden kaynaklı işçiler üzerinde ya da sendikanın üzerinde grevin bırakılması ya da işverenin teklifini kabul etmeniz yönünde bir baskı var mı?
Sendikal boyutta hiçbir baskı ya da tehditle karşılaşmadık. Karşılaşsak hemen ifşa ederdik zaten fakat biraz önce de bahsettiğim fabrikada nöbetçi bıraktığımız işçi arkadaşlara gelip ''Yetmez mi?'', ''Teklifi kabul edin'' gibi sözler telaffuz edilmiş. Tabii bunlar olağan ve hep olacak şeyler ama biz boyun eğmeyeceğiz, direnmeye devam edeceğiz.
»Soda krom ve tuz sanayi kapsamlı ve büyük bir kuruluş, kuruluşun greve ne kadar dayanacağını düşünüyorsunuz?
Biz çok fazla dayanabileceğini düşünmüyoruz. Stokları tükenmek üzeredir, stoklar tükendikten sonra masaya oturmak isteyecekler. Bizler, yaptığımız işi ve işyerimizi sevsek de bize insanca yaşam koşullarında çalışma fırsatı verilmediği takdirde biz işimizin başına dönmeyeceğiz.
‘Sonuna kadar direneceğiz’
»23 Mayıs’ta kamu emekçileri de sokaklara çıkarak, işçiden emekçiden yana haklı taleplerini dile getirdi. Sizlerin tutumu ne olacak?
Söylenecek çok söz var ama biz son sözümüzü, son silahımızı kullandık, işimizi bırakıp greve çıktık. Bize artık bir şey söylemek düşmez. Biz sonuna kadar direneceğiz. İşverenler de direnecektir. Biz bundan eminiz ama bizim kaybedecek bir şeyimiz yok, işveren ise deneyimli, emek veren işçisini kaybediyor. Son olarak ise kamu emekçileri de bizimle aynı taleplerle 23 Mayıs Çarşamba günü sokağa çıktılar. Onlar nasıl bizim mücadelemizi sahiplendiyse bizde onların mücadelesinin her zaman arkasındayız.