• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SOMA KATLİAMINI UNUTMAYACAĞIZ!

Merkez Yönetim Kurulumuz, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve tarihimizin en büyük iş cinayeti olarak kayda geçen “Soma Faciası” acısının 10. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

13.05.2024

Bundan tam 10 yıl önce, 13 Mayıs 2014 tarihinde ülkemiz tarihinin en büyük maden faciası yaşanmış, madenlerde özelleştirmenin, taşeronlaşmanın, daha fazla kâr elde etmenin bedelini 301 emekçi kardeşimiz canıyla ödemişti.

Yaşanan tüm acı deneyimlere rağmen ülkemizin kanayan yarası olan iş cinayetleri devam ediyor. İliç’te toprak altında kalan madencilerin, Beşiktaş’ta güpegündüz yaşamını yitiren dostlarımızın acısı hala içimizde.  

Geçen 10 yıl boyunca ülkemizde iş cinayetlerinin tüm hızıyla devam etmesi, Soma faciasından gereken derslerin çıkartılmadığını, getirilen düzenlemelerin ve yapılan kamusal denetimlerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Her sene 2000 emekçi kardeşimizi iş cinayetleri sonucunda kaybediyoruz.

İşçilerin hayatı ve sağlığı, bir maliyet unsuru olarak değerlendirilemez. Bu anlayış terk edilmeli, işçinin sağlığını bozan sömürü koşulları ortadan kaldırılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Soma faciasının 10. yılında, bu gerçeğin altını bir kez daha çiziyor, faciada hayatını yitiren 301 madencimizi ve iş cinayetlerinde kaybettiğimiz bütün emekçileri saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Süleyman Akyüz