Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu tarafından 6 Nisan tarihinde, İstanbul Kadıköy'de düzenlen mitinge katılan binlerce emekçi, Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı bir kez daha protesto ederek, tasarının geri çekilmesini istediler.
Sendikamızın Bandırma, Bursa, Gebze, Kocaeli, Trakya, Yarımca, İstanbul 1 Nolu, İstanbul 2 Nolu ve Ankara şubelerinin kitlesel olarak katıldığı mitingde Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen de yer aldılar.
Mitinge katılım için emekçiler pazar günü, saat 12.00'den itibaren Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus önünde toplanmaya başladılar. Sendikamıza bağlı şubelerimizin üyeleri de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde biraraya geldiler. Türk-İş Genel merkezinin mitinge katılmama kararı almasına karşın sendikamızın da aralarında yer aldığı Türk-İş'e bağlı sendikalar mitinge katılarak SSGSS Yasa Tasarısını protesto ettiler. Petrol-İş ile birlikte Ağaç-İş, Basın-İş, Deri-İş, Türkiye Denizciler Sendikası, Hava-İş, Kristal-İş, Liman-İş, Tezkoop-İş, Tümtis 4 Nisan'da yaptıkları ortak açıklama ile Kadıköy mitingine katılacaklarını belirtirken, Harb-İş de daha sonra yaptığı açıklamayla mitinge katılacağını duyurdu ve mitinge etkin bir şekilde katıldılar. Türk-İş'e bağlı diğer sendikaların İstanbul şubeleri de kendi inisiyatifleriyle Kadıköy mitingine katılarak sosyal güvenlik yasasına karşı tepkilerini ortaya koydular.
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen coşkulu olan kitle, saat 13.00'ten itibaren Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus'tan kortejler oluşturarak, “Herkese Sağlık Güvenlik Gelecek” pankartı arkasında Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş esnasında SSGSS Yasa Tasarısını Meclis'e getiren AKP iktidarını protesto eden emekçiler, hükümet aleyhine sloganlar attılar. Kadıköy İskele meydanına iki ayrı koldan yürüyerek ulaşan emekçiler, sosyal güvenlik yasa tasarısının Meclis’ten geri çekilmesini talep ettiler. Mitinge katılanlar, yürüyüş boyunca ve alanda sık sık atılan sloganlarda AKP’ye karşı öfkelerini dile getirdiler. İstanbul’a çevre bölgelerden de emekçilerin de katıldığı miting olumsuz hava koşullarına rağmen coşkulu geçti.
Kürsüden yapılan konuşmalarda AKP’nin yürürlüğe sokmaya çalıştığı yasanın emekçiler aleyhine olduğu vurgulanırken, Başbakan Erdoğan’ın, yasaya solcuların karşı çıktığına yönelik yaptığı açıklamalar eleştirildi. Mitingde, Yasa tasarısı geri çekilene kadar mücadele edileceği vurgulanırken, yasanın emekçilerin yıllardır elde ettiği kazanımları geri aldığı belirtildi. 14 Mart eylemleri ve ardından gerçekleştirilen eylemlerin yasayla ilgili mutabakat bulunmadığını ortaya koyduğu belirtilirken Yasa tasarısı ile ilgili olarak uzlaşma sağlandığına yönelik açıklamalar da eleştirildi ve herhangi bir uzlaşmanın olmadığı bildirildi.
Masa başında kaybetmek istemiyoruz
Emekçilerin alana ulaşmasından sonra İskele Meydanındaki konuşma kürsüsünde, Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platforumu adına konuşma yapan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu TBMM'de 8 Nisan'da görüşülmesine devam edilecek yasa tasarısının geçmemesi için eylemlerin süreceğini söyledi. Çerkezoğlu, ''AKP Hükümeti'ne, milletvekillerine, onlara doğrudan ya da dolaylı destek veren kişi ve kurumlara sesleniyorum: Bu gayrı vicdani yasayı durdurun'' dedi. Çerkezoğlu, "Sağlık haktır satılamaz, AKP’nin çıkarmaya çalıştığı yasa gayri vicdani bir yasadır" diyerek AKP’yi emekçi düşmanı yasalar çıkarmaktan vazgeçmeye davet etti. Çerkezoğlu, istihdam paketi, bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının kaldırılması gibi uygulamalarla yeni saldırı yasalarının gündemde olduğunu belirterek herkese sağlık ve güvenli gelecek için mücadele ettiklerini söyledi. Ali Çerkezoğlu, AKP iktidarının yürürlüğe sokmak istediği yasanın emperyalizmin, neoliberal politikaların bir uzantısı olduğunu sözlerine ekledi.
Sosyal devlet Anayasal bir haktır
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy da konuşmasında, sağlığın bir meta haline getirildiğini ve bunun herkes tarafından bilindiğini belirterek şöyle konuştu: "AKP hükümeti kapatılma davasının telaşı içinde demokrasi ipine sarılmaya çalışıyor ama diğer taraftan da bizlerin ipini çekmeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan, bu yasaya solcular karşı çıkıyor diyor. Evet, solcular karşı çıkıyor. Çünkü, solculuk emekten yana olmak, emekçiden yana politikaları desteklemektir. AKP ‘nin kapatılma davası adalete intikal ettiği için görüş bildirmek bize düşmez ancak nasıl ki laiklik bir anayasal hak ise sosyal devlet de anayasal bir haktır. Sosyal güvenlik yasa tasarısı, AKP ‘nin yaptığı anayasal bir saldırıdır. AKP hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu yasaya karşı direneceğiz, şalter iner bu iş biter.”
Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över de Türk-İş Genel Merkezi'ne çağrıda bulunarak Türk-İş'i merkezi eylem kararı almaya çağırdı. Över, uzlaşma tablosu çizilmeye çalışıldığını ancak gerçeklerin bunu yansıtmadığını, Türk-İş'e bağlı sendikaların üyelerinin, tabanın da bu mitingde yer almasının bunun bir göstergesi olduğunu bildirdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer de yaptığı konuşmada, sağlığın, eğitimin, sosyal güvenliğin piyasalaştırılmasına karşı mücadelenin sürdürüleceğini söyledi.
Yürüyüş boyunca ve miting alanında “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “İşçi düşmanı işbirlikçi AKP”, "AKP'yi istemiyoruz", “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Genel grev genel direniş”, “Yaşasın sınıf dayanışması, “Bu ülke bu halk satılık değil”, “IMF uşağı hükümet istifa”, “Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP”, "Yalancı Başbakan istemiyoruz" sloganları atıldı.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Başkanı Aladdin Dinçer, Hava–İş Başkanı Atilla Ayçin, Tez-Koop İş Başkanı Gürsel Doğru, Harb-İş Başkanı Ahmet Kazma, Deri-İş Başkanı Musa Selvi, Tümtis Başkanı Gürel Yılmaz, Liman-İş Muzaffer Akpınar, Basın İş merkez yöneticileri, Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdar, Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da mitinge katılanlar arasındaydılar.
Gebze şubemizde örgütlenmeye çalışırken işten çıkarılan Farplas işçileriyle direniş ve eylemleriyle son aylarda gündemde olan Carrefour, Kolster Sanayi, Bosal Mimaysan, Arçelik, Tekel, Tuzla tersanesi, Yörsan, İlbek işçileri ve konutlarının yıkılmaması için mücadele veren Başıbüyük halkı da mitinge katılarak seslerini duyurmaya çalıştılar.