• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TİS'LER YENİ YASAYI BEKLİYOR

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı Ekim'de Meclis'te

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı hakkında tarafların önemli ölçüde mutabakat sağladığını, TBMM açılır açılmaz Toplu İş İlişkileri Yasası'nin Meclis gündeminin ilk sıralarında yer almasını beklediklerini ifade etti.

21.09.2012

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı hakkında tarafların önemli ölçüde mutabakat sağladığını, TBMM açılır açılmaz Toplu İş İlişkileri Yasasının Meclis gündeminin ilk sıralarında yer almasını beklediklerini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konut’ta işçi ve işveren temsilcileriyle bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’in katıldığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmede Toplu İş İlişkileri Yasası ile ilgili olarak bir kez daha değerlendirme yapıldığını ve taraflar arasında mutabakat sağlandığını belirten Çelik, Meclis açılınca tasarının gündeme alınması konusunda görüşlerin Başbakan Erdoğan’a iletildiğini belirtti. Şu an itibarıyla toplu sözleşme yapabilmek için bin 600 civarında yetki talebi olduğunu hatırlatan Çelik, “Bu yasa çıkmadığı için yani Toplu İş İlişkileri Yasası yürürlüğe girmediği için bu yetkiyi veremez durumdayız. Bu çerçevede bu yasanın bir an önce çıkması bekleniyor. Yaklaşık 340 bin işçiyi ilgilendiren son derece önemli bir görüşmeyi bugün sayın Başbakanımızla gerçekleştirmiş olduk” diye konuştu.

GERÇEK ÖRGÜTLÜLÜK YÜZDE 9

Çelik, Sendikaların Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadan yetki verilmesi talebini gündeme getirdiğinin hatırlatılması üzerine de TBMM’nin açılmasına az bir zaman kaldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Yasa çıkmadan bu karmaşık durumu çözmek mümkün değil. Bildiğiniz gibi bu düzenleme 3 kez, yani yetkiyle ilgili iş kolu barajlarının tespitiyle ilgili istatistiklerin yayınlanması, ertelenmişti. Son kez 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle ertelendi. Sendikalarımız o günden bu güne toplusözleşme imkanı bulamıyor. Bu yasanın çıkması, rakamların gerçekçi şeffaf hale dönüşmesi gerekiyor. SGK verilerine göre çalışan 11 milyon işçi varken bakanlık kayıtlarında 5 milyon 400 işçi görünüyor. Yüzde 60 örgütlenmeden bahsederken aslında sendikalı işçi sayısının yüzde 9 olduğu gerçeği var. Tüm bu gerçeklerin izahında zorlandığımız hususların bu yasanın gerçekleşmesine bağlı olduğu bilinciyle bu çalışmaları sürdürüyorduk. Sayın Başbakanımız da sosyal taraflarla mutabakat şartını önemsiyor. Bugüne kadar nihai bir mutabakat sağlanamamış, bu çerçevede sayın Başbakanımız, taraflara mutabakat sağlayıp gelmelerini söylemişti. Bugün de taraflarla büyük ölçüde bu mutabakat sağlandı. Görüşme son derece olumlu geçti. Umarım Meclis açılır açılmaz Toplu İş İlişkileri Yasası Meclis gündeminin ilk sıralarında yer alır.”

NİHAİ BARAJ YÜZDE 3

Çelik, yüzde 3 barajının görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine bu konunun da görüşmede gündeme geldiğini ve geçişli bir sistem üzerinde mutabık kaldıklarını belirterek, “Ana baraj yüzde 3 olacak. Fakat ilk dört yıl için yüzde 1, daha sonra 2 yıl için yüzde 2 ve nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel Gazetesi