• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Toplu sözleşme tırpanı mecliste

12 Eylül 2010'daki referandumda 'kamu çalışanları için toplu sözleşme hakkı'nı tanıyacağını söyleyen AKP, yasa tasarısını meclise sundu. Tasarıda AKP güdümlü bir Hakem Kurulu, sadece genele indirgenmiş bir toplu sözleşme ve engellenmiş grev hakkı bulunuyor

25.01.2012

12 Eylül 2010 tarihindeki referandumda kamu çalışanları için toplu sözleşme hakkını tanıyacağını ilan eden AKP, aradan geçen 18 aydan sonra hazırladığı yasa tasarısını meclise sundu. Tasarıda hükümet ve kamu çalışanları konfederasyonları arasında yapılan görüşmelerde bağımsız olması tartışılan Hakem Kurulu'nun 11 üyesinden 7'sinin Bakanlar Kurulu ve bakanlar tarafından atanması önerildi.

Görüşmeler göstermelik çıktı
Kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakları için düzenlenecek yasa ile ilgili olarak hükümet ve kamu çalışanları konfederasyonları temsilcileri arasında uzun süren görüşmeler yapılmıştı. Konfederasyonlar, toplu sözleşmelerde büyük öneme sahip Hakem Kurulu'nun bağımsız olmasını talep etmiş, AKP ise talebi görmezden gelmişti.

Son tahlilde AKP, kendi bildiğini yaparak tasarıyı meclise sundu ve Hakem Kurulu'nun 11 üyesinin 3'ü Bakanlar Kurulu tarafından, 4'ü ise bakanlar tarafından seçilecek. Kalan 4 üye ise hükümetten bağımsız olarak belirlenecek.

AKP'nin hazırladığı tasarıya göre toplu sözleşme süreci sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, konu 3 gün içinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürülecek.

Hakem Kurulu: Körler sağırlar...
* Hakem Heyeti'nin başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanları, başkan vekilleri, başkan yardımcıları ya da daire başkanları arasından belirlenecek.

* Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan birer üye seçilecek. Çalışma Bakanlığı ayrıca, en az doçent ünvanını taşıyan 7 öğretim üyesi arasından bir kişiyi kurul için görevlendirecek.

* En fazla üyeye sahip konfederasyondan 3, diğer konfederasyonlardan 2'şer üye olmak üzere önerilecek 7 temsilci arasından 1 kişi de yine Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek.

* En fazla üyeye sahip konfederasyondan 2, diğer konfederasyonlardan 1'er üye ise kurulun içerisinde yer alacak.

Hakem Kurulu, en az 8 üyenin katılımıyla toplanacak. Böylece AKP'ye ya da yandaş konfederasyon Memur-Sen'e tepki amacıyla toplantıya katılmamanın bir etkisi olmayacak. Başvuru tarihinden itibaren 5 gün içinde kararını verecek olan Hakem Kurulu, kararlarını oy çokluğu ile alacak. Çekimser oyun olmadığı kararlar, toplu sözleşmelerde bağlayıcı ve kesin olacak.

Lami Özgen: 'Toplu görüşme rejiminden bile geri'
Meclise sunulan tasarı ile ilgili KESK Başkanı Lami Özgen Sendika.Org'a görüşlerini bildirdi. AKP'nin 11 üyeli Hakem Kurulu'nda 7 üyeyi belirlemesini değerlendiren Özgen, toplu sözleşmenin AKP için yüzde yüz garanti altına alındığını söyledi. Özgen, AKP'nin artık Memur-Sen'e de güvenmediğinin altını çizdi.

Hakem Kurulu'nun yanı sıra toplu sözleşmenin kapsamına da değinen Özgen, "Toplu sözleşme, sadece genel toplu sözleşmeye indirgendi ve kurumsal toplu sözleşme kaldırıldı. Böylece belediyelerin yaptığı toplu iş sözleşmeleri, artık geçersiz olacak. Bu, gerek uluslararası hukuka gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırıdır." dedi.

AKP'nin Hakem Kurulu'nu belirleyerek ve toplu sözleşmeleri denetleyerek grev hakkını da engelleyeceğini ifade eden KESK Başkanı, değiştirilen toplu sözleşme yasasının geçmişin toplu görüşme rejiminden bile daha geri olduğunu aktardı.

Kaynak: Sendika.Org