• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'TPAO, TPIC'i taşeron şirket olarak kurdu'

06.01.2015

Batman'da 850 petrol işçisinin işten atılmasına tepki gösteren Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TPAO Bölge Müdürlüğü önünde yaptığı konuşmada, TPAO, TPIC'i taşeron şirket olarak kurduğunu ifade etti.

BATMAN- Batman'da özelleştirme ve güvencesiz çalıştırma mağduru 850 işçi için Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın katılımıyla TPAO Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı.

Turkısh Petroleum International Company (TPIC) Genel Müdürü Mithat Cansız'ın geçen hafta petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı olarak Batman'daki bazı petrol arama kuyularında bekleme sürecine geçileceğini ve bu süre içinde emekli statüsündeki personelin iş akitlerinin yenilenmeyeceği ve çalışan personelin de maaşlarının 6 ay boyuncu asgari ücret üzerinden ödeneğini açıklamasının ardından işçiler sondaj kuyularını terk etmeyerek kararı protesto etti.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Batman Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara'nın da olduğu yüzlerce kişi işçilere destek vermek için basın açıklaması yaptı.

"TPIC işçilerine dokunma, kadrolu, güvenceli, statülü çalışma yaşamı istiyoruz" yazılı pankart açan işçiler "İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor", "Soma, Ermenek, Zonguldak-Yatağan emekçilerine bin selam", "İşçiler boyun eğmiyor, mücadele ediyor", "Asla pes etmek yok", "Hakkına sahip çıkmayan şerefini kaybeder" yazılı dövizler taşıdı.

'850 İŞÇİNİN İŞTEN ATILMASINA HAYIR DİYORUZ'

Eylemde konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaklaşık 850 TPIC çalışanın iş akdinin feshedilmesi ve TPAO'nun küçülmesine yönelik politikalara "hayır" dediklerini söyledi. Öztaşkın, TPAO'nun TPIC'i bir taşeron şirket olarak kurduğunu ve faaliyet yürüttüğünü ifade etti. TPIC'te işçilerin örgütsüz ve güvencesiz çalıştığını kaydeden Öztaşkın, işçilerin her an iş akitlerinin feshedilmesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

AMAÇ TPAO'YU KÜÇÜLTMEK

Petrol fiyatlarının 55 dolara düşmesinin asla zarar olmadığını söyleyen Öztaşkın, "Olsa olsa karın azalmasıdır. Bir kamu kuruluşu için toplum yararına ülke yararına insanlık yararına faaliyet gösteren bir şirket için zarar söz konusudur. Bunların hepsi palavradır. Oyun içinde oyun vardır. Asıl oyun TPAO'nun küçültülmesidir" diye konuştu.

Oyunun ilk ayağının TPIC işçilerinin gösterdiği kararlı mücadele ile bozulduğunu belirten Öztaşkın, "TPIC '2015 yılında biz sondaj faaliyetlerinde bulunamayacağız' diyor. Bunun için 150 milyona ihtiyaç var. TPAO, son yıllarda en karlı kuruluştu. TPAO, 2 milyar dolar civarında kar elde etti. Bu kar da hazineye aktarıldı. Şimdi petrol fiyatları düştü, karımız azaldı. 150 milyon doları 870 işçi için ayıramayız diyorlar. 150 milyon dediğiniz nedir? 'Ak saray'ın onda biri bile değildir" dedi.

Öztaşkın'ın ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, TPIC işçilerinin eylemlerine destek verdiklerini ifade etti. Konuşmaların ardından işçiler, "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi'ne yürüdü.

Kaynak: Etkin Haber Ajansı