TTB'den 'tam gün' açıklaması

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu dün yaptığı basın toplantısında, 26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan hekimlerin "tam gün" çalışmasıyla ilgili bölümünü değerlendirdi.

MUSTAFA SÜTLAŞ
30.08.2011

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu dün yaptığı basın toplantısında, 26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin içine gizlenen hekimlerin "tam gün" çalışmasıyla ilgili bölümünü değerlendirdi.

KHK'da getirilen düzenlemeyle daha önce tam gün uygulamasının dışında bırakılan tıp fakülteleri ve TSK'da öğretim üyeliği yapan hekimleri de kapsam içine alınıyor. Bu kurumlarda görevli hekimler eğer muayenehanelerinde hasta muayene ederlerse, çalıştıkları kurumların döner sermayelerinden yararlanamayacak ve hasta bakamayacak, yalnızca  'eğitim ve araştırma" konusunda görev yapabilecekler.
Basın açıklamasında Eriş Bilaloğlu Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın farklı yöndeki kararlarını bu kez de "kararname" yayınlayarak geçersiz kılan hükümetin bu uygulamasının hekimlerin kamu sağlık kurumlarında daha iyi hizmet vermelerini sağlamayı hedeflemediğini söyledi.
Bilaloğlu, AKP Hükümeti'nin 'Tam Gün'de ısrar etmesinin nedenini getirilen özelleştirilmiş bir sağlık sisteminde hekimlerin ucuz işgücü olarak çalıştırılmasını olduğunu ileri sürdü.
Tıp fakültelerinde yapılan eğitimin hastalara sunulan hizmetle bir bütün olduğunu ileri süren TTB Merkez Konseyi Başkanı "öğretim üyeleri sağlık hizmeti sunarken eğitim verirler. Eğitimin öznesi zaten hastalardır. Yasaya göre öğretim üyesi hastaları tedavi etmeyecek, o zaman eğitimi nasıl verecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın, bu uygulamalarla sağlık çalışanlarını zapturapt altına almaya çalıştığını belirten Bilaloğlu, hekimler olarak kendilerine baskı uygulayan değil, motive eden bir Sağlık Bakanlığı istediklerini söyledi.