Harb-İş Sendikasının 14. Genel Kurulu'nda yapılan seçimleri 95'e karşı 155 oyla Bayram Bozal'ın başkanlığındaki liste kazandı. Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilen Türk-Harb İş Sendikası'nın 14. Genel Kurulu'nda Genel Başkan Ahmet Kalfa başkanlık için tekrar aday olmazken, Ankara Şubesi Eski Başkanı Bayram Bozal ve Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak'ın başkanlığındaki iki liste yarıştı.
Seçimler sonucunda Genel Başkanlığa Bayram Bozal seçilirken, Haldun Kurubacak Genel Sekreter oldu. Hamza Akyüz, İdris Keşan, Yüksel İlbeyli ve Yavuz Koçak da sendikanın yeni yönetim kuruluna seçilen isimler oldular.
Genel Kurula Türk-İş yönetiminden katılım olmazken, bağlı sendikalardan yöneticilerin ilgisi yoğun oldu. Genel Kurula, sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu, Haber-İş Genel Başkanı Veli Solak, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, TÜMTİS Eğitim Sekreteri Nurettin Kılıçdoğan'ın da bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi ile Harb-İş Eski Genel Başkanlarından Kenan Durukan ve CHP Milletvekili İzzet Çetin katıldı.
Kıdem tazminatına dikkat!
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, sendikalaşmanın önündeki engellerin hem kamuda, hem de özel sektörde giderek arttığını söyledi. Çalışma yaşamında iş güvencesinin hızla ortadan kaldırılmasının hükümetin politikalarının bir sonucu olduğunu kaydeden Kalfa, toplu sözleşme hakkının ortadan kaldırılmak, sendikaların etkisizleştirilmek istendiğini ifade etti. AKP'nin gündeme getirdiği özel istihdam büroları, kısmi süreli çalışma, bölgesel asgari ücret gibi konuların sendikal hak ve özgürlükleri daha da geriye götüreceğinin altını çizen Kalfa, özellikle kıdem tazminatına dönük tartışmaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kalfa, kıdem tazminatına dokunulmasının esnek çalışmayı ve emek sömürüsünü daha da arttıracağını belirterek, "Kıdem tazminatına dokunmak, işçinin şah damarına dokunmaktır. Türkiye işçi sınıfı buna izin vermeyecektir. Bu, sendikaların tarihsel bir sınavıdır" diye konuştu.
Sendikal yasalarda yapılan değişiklikler hak ve özgürlükleri ilerletmiyor
Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise genel kurulda yaptığı konuşmada, sermayenin kurgusunun ucuz emek üzerine olduğunu belirterek, 12 Eylül darbesinin de bu ucuz işçilik kurgusunu hayata geçirmek üzere gerçekleştirildiğini söyledi. Aynı kurgunun bugün liberalleşme adıyla sürdürüldüğünü ifade eden Öztaşkın, "Bugün yaşanan sendikasızlaştırma, sendikalara saldırı, sendikaların küçültülmesi ve itibarsızlaştırılması, kazanılmış hakların elimizden alınmasının temel nedeni budur" dedi. Sendikal yasalarda yapılan değişikliklerin hükümetin iddia ettiği gibi sendikal hak ve özgürlükleri ilerleten bir yönü olmadığını kaydeden Öztaşkın, işyeri/işletme barajları ve grev yasaklarının hükümet tarafından korunmak istendiğini söyledi.
Yasal değişikliklere ilişkin Türk-İş'in tutumunu da eleştiren ve Türk-İş'in konfederasyona bağlı sendikalara tavrını sormadığını belirten Öztaşkın, "Bizce bu tartışmalar kapalı kapılar ardında sürdürülmektedir. Bu doğru değildir. Bu tartışmalar işçilerle yapılmalıdır, yasalar karşısında tavır işçilerle belirlenmelidir" diye konuştu. İşçi sendikalarının, memurları da yanına alarak birleşik bir emek hareketi yaratmak göreviyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Öztaşkın, bu birlik sağlanamadıkça saldırılara karşı koymanın da, yeni kazanımlar elde etmenin de mümkün olmayacağını belirtti.
Sendikalar hükümet denetimine sokulmak isteniyor
Harb-İş Eski Genel Başkanı, CHP Milletvekili İzzet Çetin ise genel kurulda yaptığı konuşmada, sendikal yasalarda yapılacak değişikliklere "Bugünkü yasalardan iyidir" denilerek sessiz kalınmasını eleştirdi. Yasanın denildiği gibi sendikal özgürlükleri arttırmayacağını vurgulayan Çetin, yasanın sendikaları işlevsizleştirecek birçok hükmü içinde barındırdığını ifade etti. AKP'nin bütün kurumları kendi denetimi altına almak istediğini belirten Çetin, demokrasinin en önemli kurumlarından olan sendikaların da hükümet denetimine sokulmak istendiğini belirtti.