Sendikal Güçbirliği Bursa'da toplandı

'Türk-İş'i yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz'

Türk-İş'e bağlı 10 sendikanın genel başkanı ve üyelerinin katıldığı "Sendikal Güçbirliği Bileşenleri Bölge Toplantısı", Bursa'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Tümtis Genel Başkanı Kenan Öztürk, "Türk-İş'i yeniden ayağa kaldırmak istediklerini" söyledi.

ANADOLU AJANSI
17.10.2011

Tümtis Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan toplantıda, ülkedeki emekli ve işçilerin durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğini öne sürdü.

Milyonlarca işçinin halen asgari ücretle, açlık sınırının altında çalıştırıldığını öne süren Öztürk, "Yaşamın her alanını taşeronlar sarmış durumda ve halen iş cinayetleri devam ediyor. Ayda ortalama 40 işçi kazalarda ölüyor. Ağır iş kollarında bile taşeronlaşma var. Elbistan'da halen 7 işçinin cesedine ulaşılamadı. Aileleri umutla bekliyor" dedi.

Ülkede her yıl binlerce işçinin sendikalı olduğunu ifade eden Öztürk, "Ama bu işçiler sendikalı oldukları için atılmaya devam ediliyor. Biz bu toplantıyla Türk-İş'i yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Bize yapılan saldırıları püskürtmek imkansız değil, yeter ki birlik olalım" diye konuştu.

Toplantıya, Tez-Koop-İş, Belediye-İş, Basın-İş, Petrol-İş, Deri-İş, Kristal-İş, Hava-İş, Tekgıda-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın genel başkan ve üyeleri de katıldı.

Dağıtılan ortak yazılı açıklamada, "Demokratik, mücadeleci ve güçlü yeni bir sendikal hareket için biraraya geldik, yola çıkıyoruz" denilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye sendikal hareketi ciddi bir tıkanıklık yaşamaktadır. Emekçilerin karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm üretememektedir. İşçi sınıfının hak ve çıkarları ciddi biçimde tahrip edilmekte, çalışma ve yaşama koşulları 19. yüzyıl kapitalizmine benzer bir hal almaktadır. Sendikal hareket ise bu sürece müdahale etme ve tersine çevirme kapasitesinden uzak kalmıştır. Yasal, siyasal kısıtlamalar ve iş verenlerin karşıt uygulamaları sendikal hareketi güçsüz kılmıştır. Sendikal hareketin içinde bulunduğu bu durum karşısında yapısal bir çözüme gitmek acil bir ihtiyaçtır."

Ekte toplantının çağrı metnini bulabilirsiniz.