• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TÜRK-İŞ'te OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL ÇANLARI ÇALIYOR

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Türk-İş’in kısa süre içinde genel kurula gideceğini, bunun işaretinin de hafta içinde sendikalara gönderilen yazıyla verildiğini söyledi. Sendikal mücadelede 30 yılı aşkın süredir yer alan Petrol-İş Başkanı Öztaşkın, “Türk-İş içerisinde kamuoyuna fazla yansımasa da çok ciddi bir tartışma var. Kısa süre içinde Türk-İş, genel kurula gidecek. Türk-İş Genel Merkezi’nden sendikalara salı günü bir yazı gönderildi. Tüzük değişiklikleriyle ilgili yazı kısa süre sonra genel kurula gidileceğinin işareti” dedi.

BURAK ÖZ/ BİRGÜN GAZETESİ
25.02.2013

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Türk-İş’in kısa süre içinde genel kurula gideceğini, bunun işaretinin de hafta içinde sendikalara gönderilen yazıyla verildiğini söyledi. Sendikal mücadelede 30 yılı aşkın süredir yer alan Petrol-İş Başkanı Öztaşkın, “Türk-İş içerisinde kamuoyuna fazla yansımasa da çok ciddi bir tartışma var. Kısa süre içinde Türk-İş, genel kurula gidecek. Türk-İş Genel Merkezi’nden sendikalara salı günü bir yazı gönderildi. Tüzük değişiklikleriyle ilgili yazı kısa süre sonra genel kurula gidileceğinin işareti” dedi.

'ÇOĞULCU BİR YÖNETİMDE YER ALIRIZ'
Mustafa Öztaşkın konfederasyon içindeki ciddi tartışmaların nedenini, "Türk-İş’te işverenlerle ve iktidarlarla iyi geçinen, mücadele yerine sadece uzlaşıyı kendine ilke edinen, sınıfın sorunlarına uzak sendikal anlayış iflas etti" sözleriyle yorumladı. Öztaşkın, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun Sendikalar Yasası’na ilişkin hükümetle gizli bir protokol imzaladığına ilişkin iddiaları tartışmaların asıl nedeni olarak görmemek gerektiğini belirtti.
Öztaşkın, Türk-İş'e bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu'nun olası genel kurulda alacağı tutumu da değerlendirdi. Öztaşkın, "Türk-İş içerisindeki farklılıkları temsil edecek, çoğulculuk temelinde oluşturulmuş bir yönetim kurulmasını istiyoruz. Bunun önü açılmazsa, Sendikal Güç Birliği yine ayrı bir grup liste çıkararak genel kurula katılacaktır” dedi.

DAHA FAZLA SENDİKA AYRILABİLİR
Liman-İş Sendikası'nın geçen hafta Türk-İş’ten ayrılarak Hak-İş'e geçmesini de değerlendiren Mustafa Öztaşkın, sendikal anlayışta bir yenilenme olmaması durumunda konfederasyondan kopuşların süreceğini ifade etti. Öztaşkın şöyle konuştu: “Genel anlamda sorunların çözülememesi insanların ve sendikaların arayış içine girmesine neden oluyor. Liman-İş’in Türk-İş’ten ayrılarak Hak-İş’e geçmesini doğru bulmuyorum. Başka bir seçenek düşünse, bağımsız kalmak veya DİSK’e geçmek gibi bir yola gitse belki daha anlaşılır olurdu. Ancak Hak-İş’e geçmesine kesinlikle anlam veremiyorum. Türk-İş’te ciddi bir sendikal anlayış ve politika değişikliğine gidilmezse önümüzdeki günlerde yeni kopuşlar gündeme gelebilir.”

Konfederasyondan, hükümete yakın sendikaların kopabileceğini kaydeden Öztaşkın, Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikaların ise şu an için Türk-İş’ten ayrılma gibi bir düşünce, plan ve hedefinin olmadığını belirtti.

DİSK ve KESK'e bağlı sendikalarla platform kurulabilir

Mustafa Öztaşkın, Sendikal Güç Birliği içindeki sendikaların DİSK ve KESK'teki sendikalarla daha geniş bir dayanışma platformu kurmak istediklerini ifade etti. Öztaşkın şöyle konuştu: “Türk-İş içinde bir blok şeklinde dururken, DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikalarla dayanışmamızı geliştirmek, belli ilkelere, kurallara ve programa dayandırmak istiyoruz. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde KESK yöneticileriyle görüşmemiz oldu. DİSK’teki arkadaşlarla da zaman zaman görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde yeniden görüşeceğiz. Sendikal Güç Birliği modelini Sendikal Dayanışma Platformu adı altında daha da genişletebilir, herkesin kendi konfederasyonuna bağlı kalmaya devam ettiği bir geniş işbirliğine dönüştürebiliriz”dedi.

Baraj uygulamasını avantaja çevirebiliriz

Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, yeni yayınlanan sendika istatistiklerinin ardından çok sayıda sendikanın yüzde 1'lik barajın altında kaldığını hatırlatarak, sendikal mücadelenin devam için yapılabilecekleri sıraladı. "İşkolu ve işyeri barajlarının olmasına karşıyız. Ancak bu karşı çıkışı ifade ederken örgütlenmeyi sürdürmeliyiz" diyen Öztaşkın, şu önerilerde bulundu: "Bu reel durumu aşmak için 2 şey yapılması lazım. Birincisi, barajı aşamayan sendikalar ya da kritik sınırdaki sendikalar, hızla önlerine birleşme hedefi koymalılar. İkincisi, ciddi bir örgütlenme atağı gerçekleştirilmeli. Ben aleyhimize gibi gözüken bu durumun bir yerde fırsata çevrilebileceğini düşünüyorum. Örneğin Sendikal Güç Birliği Platformu içinde olan Deri-İş Sendikası yüzde 1 barajını aşamadı. Ama işkolu tekstil işkoluyla birleşti. Tekstil işkolunda sendikalara karşı ciddi bir güvensizlik ve tepki var. Deri-İş birikimiyle, mücadeleci kimliğiyle, sınıfsal tavrıyla buradaki boşluğu doldurabilir. Deri-İş’in bu yönde ciddi çalışmaları olduğunu biliyorum. Sonuçta baraj sorunuyla karşılaşırsa, kendisine en yakın sendikayla birleşmeyi hedef olarak ortaya koyacak. Aynı şekilde Türkiye Gazeteciler Sendikası da barajı aşamadı. Onlar da Basın-İş Sendikası’yla birleşmeyi gündemlerine almayı düşünüyorlar. Birleşmeler olumludur. Hatta bu yasa çıkarılırken, biz Petrol-İş olarak bakanlığa ‘gönüllü birleşmelerin önü açılmalı’ diye bir görüş sunmuştuk. İsteyen sendika, istediği sendikayla birleşebilmeli, işkolu esasına dayalı sendikal örgütlenmeden artık vazgeçilmeli. Bu strateji sonucunda Avrupa’da giderek bizdeki gibi küçülen sendikalar yüz binlerce hatta milyonlarla ifade edilen üye sayılarına ulaştılar." 

Toplu sözleşmede ana hedef taşeron olacak

Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş Sendikası olarak aralarında Petkim ve Tüpraş gibi büyük kuruluşların da olduğu 45 işyerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğine dikkat çekti.

Görüşmelerde şu an için tıkanıklık olmadığını söyleyen Öztaşkın, ortalama yüzde 20'lik bir ücret artışı talep ettiklerini ifade etti. Öztaşkın, "Ancak bu sözleşmede olmazsa olmazımız taşeron çalışmanın kısıtlanması. Bizim için taşeronun kısıtlanması ücret artışından daha önemli" dedi. Taşerona dönük talepleri kabul edilmezse önümüzdeki günlerde eylemlerin gündeme geleceğini söyleyen Öztaşkın, "Sendikalar Kanunu, 'Yardımcı işlerde çalışan işçiler de asıl işte örgütlü olan sendikaya üye olabilirler' tanımı getiriyor. Taşerona bağlı işçilerin örgütlenmesini de önümüzdeki günlerde gündemimize alabiliriz. Ama bu konuda öncelikle bazı yargı kararlarına ihtiyaç var" dedi.

'Sendikalı Ol' kampanyası model alınmalı

1400 işçinin örgütlendiği son yılların en büyük örgütlenmesi Standard Profil konusunda da toplusözleşme görüşmelerinin devam ettiğini açıklayan Öztaşkın, bu büyük örgütlenme sırasında sürdürdükleri “Sendikalı ol” kampanyasının sendikalar açısından model alınması ve yurt çapında yaygınlaştırılması gereken bir çalışma olduğunu ifade etti. Düzce’de Standard Profil örgütlenmesi için kullanılan “Sendikalı ol” kampanyasıyla yöre halkının sendikal ve bu anlamda siyasal bilinç kazanmasının sağlanmaya amaçlandığını dile getiren Öztaşkın, bu kampanyanın Düzce’de diğer sendikaların da örgütlenme çalışmalarına katkı sağladığına dikkat çekti. Öztaşkın, Manisa ve Bursa’da da yürüttükleri "Sendikalı ol" kampanyasıyla da 3 işyerinde örgütlendiklerini söyledi.