• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Türkiye'de ve dünyada kadın emeği ve istihdamı'

Sosyal-İş tarafından hazırlanan rapora göre, Sendikalaşan kadın işçiler, 'Kocaları ya da aileleri yoluyla sendikadan istifa etmeleri için baskı görme', 'Kadının sendikayla işi olmaz gibi söylemlere muhatap olma', 'Hamile ya da çocukluların zorla mesaiye bırakılması' gibi engellerle karşılaşabiliyor.

 

05.10.2011

Raporda, resmi sendikalaşma istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2009 Ocak ayı verilerine göre, işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 58,98 olduğuna işaret edilen raporda, oysa Türkiye'de toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısı ve toplam ücret ya da yevmiye karşılığı çalışan nüfus esas alınarak yapılan bir çalışmaya göre, 2007 itibariyle sendikalaşmanın yüzde 6.1 oranında kaldığı kaydedildi.

Bu oranın 1998'de yüzde 22.2 iken, son 20 yılda düzenli olarak gerilediğine dikkat çekilen raporda, özel sektörde çalışanların sendikalaşma oranı 1995'te yüzde 7,8 iken, 2007'de yüzde 3.4'e düştüğü belirtildi.

Kamuda çalışan sendikalı işçiler arasında kadınların oranı gerek bakanlık gerekse Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası verilerine göre, yaklaşık yüzde 10 düzeyinde olduğuna dikkat çekilen raporda, 'Özel sektörde de aynı oranın korunduğu varsayıldığında, Türkiye'de kadınların sendikalaşma oranının yaklaşık yüzde 3 olduğu söylenebilir. Oysa aynı yönteme göre erkeklerin sendikalaşma oranı yüzde 7,7'dir. Yani kadın emekçiler, erkeklere nazaran sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme olanağından daha az yararlanabilmektedir' denildi.

devamı için: