• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türkiye’nin asla satılmayacak mallarından biri; ETİ MADEN!

Yiğit Bulut, 19 Temmuz Perşembe günü Star Gazetesi'nde köşe yazısının bir bölümünü Eti Maden özelleştirmesine ayırdı.

15.08.2012

Küresel “maden kartelleri” ve Türkiye’deki uzantıları milli bir değerin peşine düşmüşler. Kafayı takmışlar ya; alacaklar, ele geçirecekler sonra da adına “özelleştirme” diyecekler! Buldukları değer de gerçekten her şeye değer; Türkiye’nin bor konusunda “en’i”, kurumlar vergisinde 15. En büyük “vereni”!

Sevgili dostlar, ETİ MADEN üstünde son dönemlerde aldığım “işi kotarmaya” çalışıyorlar duyumları iyice güçlenirken, basında çıkan bazı haber-yazı ve yorumlar üzerine şüphem iyice arttı. Bu noktada soralım; ETİ MADEN tam olarak ne yapıyor? Bor tuzları, nükleer enerji hammaddeleri uranyum ve toryum madenlerinin imtiyazı ülkemizde ETİ MADEN’e ait. En büyük rakibi ise Rothschild ailesinin denetimindeki Rio Tinto. Eti Holding, Rio Tinto, US Boraks, Boraks Argentina gibi şirketler dünya bor arzının büyük bölümünü karşılıyor. Buradaki ana detay; ETİ MADEN’in büyümesi sahip olduğu rezervler derinde olan ve her gün daha da zor “çıkarılabilir” hale gelen Rio Tinto’nun küçülmesine yol açıyor... Daha net aktarayım; Eti Maden’in 2011 yılında toplam satışı; 2 milyon ton-852 milyon dolar düzeyinde. 2011 yılı ihracatı 831 milyon dolar olurken, 2012 sonunda 1 milyar doları geçmesi bekleniyor...

Sonuç: Konu çok derin ve altında yüklü miktarda ek dosya çıkaracak gibi... Sayın Başbakan’a konu nasıl arz edildi-neler aktarıldı bilmiyorum fakat bildiğim bir şey var; bu ülkenin yetiminin her kuruşunu canı pahasına koruyan Recep Tayyip Erdoğan “bu plana” mutlaka DUR diyecekti.