• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ali TEZEL/ Habertürk

´TÜRKİYE´YE BUYRUN, ÇOK ÇALIŞIR AZ HASTALANIRIZ´

27.08.2012

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, sitesinde yabancılara, Türkiye'de yatırım için 10 neden arasında, haftada 53.9 çalışma saati, çalışan başına ortalama 4.6 gün hastalık iznini de göstermiş. Oysa yasal maksimum çalışma süresi 45 saat!

Yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, yabancı yatırımcılara Türk işçilerini yasal süreden çok çalışan ve bütün yıl boyunca en az hastalanan işçiler olarak tanıtmış.

 İŞTE TANITIM METNİ

"3. NİTELİKLİ VE REKABETÇİ İŞGÜCÜ"

* 26 milyonu aşkın genç, eğitimli ve motive profesyonel (TÜİK) 

*  Artan çalışan verimliliği

* Haftada 53.9 çalışma saati ve çalışan başına yıllık ortalama 4.6 gün hastalık izniyle Avrupa'daki en uzun çalışma süreleri ve çalışan başına ortalama hastalık izninde en düşük oran 

* 170'ten fazla üniversiteden yıllık yaklaşık 500.000 mezun (ÖSYM).."

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunumuz gereğince işçilerin haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz. 45 saatten sonraki çalışmalar fazla mesaiye girer ve işçi isterse fazla mesai yapar istemezse yapmaz.

DİĞER BİLGİLERDE DE HATALAR VAR

Aynı web sayfasında, yabancılara Türk istihdam sistemi anlatılırken de hatalı bilgiler veriliyor. Mesela, "...iş sözleşmelerinin belirli bir şekilde sona erdirilmesi gerekmez. Ancak, iş sözleşmesinin belirli bir süre için imzalanması durumunda, sözleşmenin yazılı olarak şonlandırılması gerekir..." diyor ama doğru değil, ister belirli süreli ister belirsiz süreli bütün iş sözleşmeleri yazılı olarak sonlandırılmak zorundadır. 4857 sayılı Yasa'nın 19'uncu maddesine göre; "işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır..." Bunu yapmayan işçi işe iade davasını yüzde 100 kazanır.

Sitede 'Nitelikli ve Rekabetçi İşgücü' başlığı altında çalışma süresi ve hastalık izninin dışında çalışan verimliliğine ve 25 milyonu aşkın gence de dikkat çekiliyor.

İşçilerimiz Çinli, işverenlerimiz AB'li

Serbest dolaşım hakkı olmayan tek üretim aracı emek. Enerji ve 'hammadde ile müteşebbis ülkeler arasında serbestçe dolaşabilirken, emeğin serbest dolaşımını yasaklayıp, ucuz işgücü alanları, sömürü alanları oluşturuyorlar. Bu sebeple de İşverenler bastırıyor işçilik maliyetlerini düşürün diye.

Dolayısıyla AB ülkeleri içinde en düşük asgari ücret bizde ve haftalık resmi 45 saatlik çalışma ile en uzun çalışma surelerinden biri yine bizde. Ajans, sitesinde yasal çalışma süresini bile aşan çalışma sürelerimiz var diyerek yabana yatırımcılara, sanki "Gelin ülkemizdeki işçileri sömürün, çok çalıştırın, çok para kazanın" diyor.

ÜLKE YASAL ÇALIŞMA SAATİ: Türkiye Maksimum 45 saat'ken, ABD'de 40 saat.

Kaynak: Habertürk