• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

‘Verdiğiniz sözleri tutun!’

15.07.2014

Torba Yasa, bugün Meclis Genel Kurulu'na geliyor. Soma'daki maden işçileri de "Bize verdiğiniz sözleri tutun" demek için yarın Ankara'da olacak. İşçiler Meclis'e yürüyecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta kabul edilen Torba Yasa, bugün Genel Kurul'a geliyor. Soma'daki maden işçileri ve Dev Maden-Sen, “Madenciye verilen sözler tutulsun” demek için bu gece Ankara'ya doğru yola çıkıyor. İşçiler yarın (16 Temmuz) Sıhhiye'de bulunan DİSK Genel-İş Şubeler Binası'nda buluşacak, buradan Meclis'e yürüyecek. Meclis'in Dikmen kapısı önünde açıklama yaparak taleplerini bir kez daha duyuracak olan işçiler, ardından Meclis'te bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle görüşecek.

Ankara'ya gidecek olan işçilerden Hamza Gezekli, gazetemize konuştu. Gezekli, neden Ankara'ya gittiklerini şu sözlerle anlattı: “301 arkadaşımızı kaybettiğimiz katliamın ardından bizleri temsilen 10 arkadaşımız Ankara'ya gitmiş, bakanlarla, Başbakan'la, milletvekilleriyle görüşmüştü. Onlara 15 maddede toplanabilecek bazı sözler verilmişti. Maden işçilerine en az 2 bin TL maaş, şehit ailelerine bin 500 TL maaş bağlanması, günde 6 saat çalışma bunlardan bazılarıydı. Bu sözlerin hiçbiri tutulmadı.”

VERİLECEK HAKLAR YALAN OLDU
Başta Soma tasarısı olarak kamuoyuna lanse edilen, daha sonra genişletilerek 150 maddeye ulaşan Torba Yasa'da maden işçisinin çalışma koşullarını iyileştirmeye dönük maddelerin çok azının geçtiğini söyleyen Gezekli, “Günde 6 saat çalışma hakkı gibi maddeler yalan oldu. Üstelik hâlâ yeraltında hiçbir güvenliğimiz yok. Yasa şimdi Genel Kurul'a geliyor. Biz de Soma'dan, Kınık'tan, Savaştepe'den, Kırkağaç'tan işçi arkadaşlarımızla toplanarak Ankara'ya gideceğiz. Taleplerimizi TBMM’deki grup başkanlıklarına ve Meclis Başkanlığı’na sunacağız, onlardan bize verdikleri sözleri tutmalarını isteyeceğiz” dedi.

***

İşte o verilen sözler

1.Devlet tarafından denetimler yapılana ve teftiş raporları tamamlanana kadar kimse madenlere inmeye zorlanmayacak.
2.Kimseye bu süre içerisinde çıkış verilmeyecek.
3.Maaşlar tam şekilde, eksiksiz ödenecek. Şartlar düzelene kadar gerekirse 7-8 ay devlet maaşları ödeyecek.
4.Maaşlar en az 2000 TL olacak.
5.6 maaş ikramiye verilecek.
6.Kanunda yeraltında günlük 7,5 saat yazan çalışma süresi, 6 saat olacak.
7.Haftalık çalışma saati 36 saati asla geçmeyecek.
8.Emeklilik yaşı 55'ten 49’a düşürülecek.
9.Ölen madenciler sivil şehit statüsünde sayılacak.
10.Ölen madencilerin yakınlarına 1400 TL- 1500 TL arasında ölüm aylığı bağlanacak.
11.Ölen madencilerin yakınlarına TOKİ’den ev verilecek.
12.Ölen madencilerin yakınlarından 1 kişiye istihdam sağlanacak.
13.Resmi tatiller ve senelik izinler yeraltı sigortası olarak yatırılacak.
14.Taşeron sistemi kaldırılacak.
15.Uyar Madencilik'te çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek, işçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkartılarak işsizlik fonundan ödenecek.

***

İşçiler forumda geleceklerini tartıştı

Dev Maden-Sen Soma Temsilciliği tarafından önceki gün Hükümet Konağı önünde düzenlenen “Soma Geleceğini Tartışıyor” başlıklı foruma, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Türk Tabipleri Birliği üyeleri ile maden işçileri ve aileleri katıldı. Forumda yapılan konuşmalarda AKP’nin Soma katliamından sonra verdiği sözlere dikkat çekilerek bu sözlerin tutulmadığı, maden işkolunda taşeronlaştırma ile kölece ve kuralsız bir çalışma düzeninin kurulduğu, işçilerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı vurgulandı.

Kaynak: Birgün