• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Basın Açıklaması... Basın Açıklaması...

VERGİ DÜZENLEMESİNDE GERİ ADIM

Merkez Yönetim Kurulumuz, Hükümetin vergi artışları noktasındaki kararlarında olumlu yönde revizyona gitmesini değerlendirdi.

13.10.2017

Hükümetin hazırladığı 2017-2018 Dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da gelir artırıcı önlemler kapsamında açıklanan vergi artışları, toplumun genelinde büyük tepki toplamış, başta Sendikalar olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşları konuyla ilgli tepkilerini ortaya koymuşlardı.

Ülkemizdeki çalışan kesimin neredeyse tamamını ilgilendiren gelir vergisi artışıyla birlikte, üçüncü dilimdeki gelir vergisi oranının %27’den %30’a çıkarılması planlanmaktaydı. Özellikle sendikalı ve orta gelir kısmını hedefleyen bu artış ile, toplu sözleşmelerle alınan zamlar fazladan ödenen vergilerle yok olacaktı.

Yine Motorlu Taşıtlar Vergisi, %40 oranında artırılarak, tüketimden alınan dolaylı vergilerde kabul edilemeyecek seviyede bir vergi artışı planlanmıştı.

Tüm bu düzenlemelere karşın başta Sendikalar olmak üzere, bütün sivil toplum kuruluşlarının tepkilerini ortaya koymaları neticesinde Hükümet gelir vergisinin üçüncü diliminde artış öngören düzenlemeyi torba kanun tasarısından tümüyle çıkartmış, ayrıca MTV zammındaki %40’lık artış oranını da %15-25 aralığına çekmiştir. 

Oluşan yeni durumun; “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” anlamına geldiğini görmekle birlikte, ülkemizdeki gelir dağılımı adaletsizliğini daha da bozacak bu düzenlemede, sivil toplumun tümüyle karşı durması neticesinde geri adım atılmış olmasını önemsiyor, sivil toplum örgütlerinin topyekün hareket etmesi durumunda millete rağmen bu tür düzenlemelerin yapılamayacağının altını bir kez daha çiziyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,
Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu