Yargıtay, verdiği kararla 6 aydan az bir işyerinde çalışanın sendikal tazminat alabileceğini belirtti. Kararla sendikal örgütlenme yapan çalışanın işten çıkarılması zorlaştı. Mahkeme kararı ile örgütlü çalışma hayatının önü açıldı.
Yargıtay, işverenlerin çalışanı sendikal nedenlerle işten çıkarmalarını sınırlandıran ve sendikal nedenle işten çıkarmayı "haksız fiil" sayan bir karar verdi. Karara göre 6 aydan az çalışan işçi de sendikal tazminat alabilecek.
Bu kararla birlikte 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Yasası'nın 25. maddesi ile sendikal tazminata getirilen sınırlama kaldırılmış oldu. 2012'de kabul edilen yasa ile 30'dan az işçi çalıştıran ve 6 aydan az kıdemi olan işçilerin sendikal tazminat hakkından yararlanması önlenmişti.
'SENDİKA TEMEL HAK'
Kararı değerlendiren Av. Dr. Murat Özveri, Yargıtay'ın sendikal nedenlerle işten atılmayı, işçiye, toplusözleşme düzenine, sendikal haklara yönelik "haksız fiil" niteliğinde bulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Özveri, Yargıtay'ın geçen mart ayında aldığı ancak henüz yayımlanmamış kararının gerekçesine ilişkin şu bilgileri verdi: "Sendika özgürlüğü temel bir haktır. Çalışanların örgütlenmesinin önündeki tüm engeller toplusözleşme düzeninin varlığını tehdit eder. Sendikal nedenlerle fesih bu engellerden birisidir. Feshin ilk bakışta iş sözleşmesi ve işçi üzerinde etkisini göstermesi yanıltıcıdır.
Bu 'haksız fiil' temelde sendikaya ve nihayet toplu iş sözleşmesi düzenine yönelmektedir."
Yargıtay'a göre; işveren, işçiyi çıkartırken ve çalıştırırken sendikal nedenlerle ayrım yapıyorsa ya da sendikal nedenlerle işçiyi işten çıkartıyorsa aslında sendikayı işyerinden çıkartmak ya da toplu iş sözleşmesi düzenini etkisiz kılmak istemektedir.
Haksız fiilin sebebi ve hakkın özü bakımından yapılan bu tespit devletin yükümünün hak sahibinin yetkilerinin ve ilgili hukuk kurallarının barındıracağı yaptırımın belirlenmesinde temel dayanak olmalıdır.
Yargıtay kararıyla sendikal nedenli işten çıkarma sadece işçiye yönelik bir ayrımcılık değil sendikaya yönelik bir haksız fiil olarak kabul edilmiş oldu. 6356 Toplu iş Sözleşmesi ve Sendikalar Yasası 30'dan az işçi çalıştıran, İademi 6 aydan az işçinin sendikal nedenle işten aûlması durumunda sendikal tazminat haklarını ortadan kaldırmıştı.
Yargıtay, onaylanan uluslararası sözleşmeler gereği tüm işçilere 6 aydan az çalışsa da 1 yıllık tazminat hakkından yararlanma hakla da tanıdı. Yargıtay kararı ile bir yandan uluslararası sözleşmeler esas alınarak 6356 sayılı yasanın 25. Maddesi'ndeld ayrımcılık ortadan kalkarken, öte yandan sendikal nedenli işten çıkarma haksız fiil olarak kabul edilmiş oldu.