• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yargıtay’dan bir emsal karar daha: Kafana göre işçi atamazsın

24.07.2015

Yargıtay işçilerin lehine emsal niteliğinde bir karara imza attı, soyut gerekçelerle hem ihtar verilen hem de işten atılan işçiyi haklı buldu.

Yargıtay, ‘amirlerine karşı geldiği, görevlerini zamanında yapmadığı’ gerekçesiyle hem ihtar verilen hem de işten atılan işçinin lehine karar verdi. Karara göre, bir işçiye ‘soyut davranışları’ nedeniyle hem ihtar cezası verilmesi hem de işçinin iş akdinin feshedilmesi hukuka aykırı.

Çalıştığı işyerinde ‘amirlerine karşı geldiği, verilen emir ve görevleri zamanında yapmadığı, işyerinde uyarılara rağmen sakal tıraşı olmadığı’ gerekçesiyle hem ihtar verilen hem de işten atılan işçi, iş akdinin haksız feshedildiğini belirterek yargıya başvurdu. Ankara 11. İş Mahkemesi, kıdem ve ihbar tazminatlarını talep eden işçinin patron tarafından haklı nedenle iş akdinin feshedildiğine, bu nedenle taleplerinin reddine karar verdi. İşçinin kararı temyiz etmesi üzerine devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise emsal bir karara imza atarak yerel mahkemenin kararını bozdu.

‘PATRON İSPATLAMALIYDI'

Cihan’ın haberine göre, Yargıtay’ın kararında, “Mahkemenin, davacının amirlerine karşı geldiği, verilen emir ve görevleri zamanında ve işyerinde uyarılara rağmen sakal tıraşı olmadığı gerekçesiyle işverence haklı nedenle feshedildiği yönündeki kabulü dosyadaki bilgi ve belgelere ve oluşa uygun değildir. Öncelikle, dosya içeriğinden davacının hangi görevlerini ne zaman yerine getirmediği ve davacının amirlerine ne şekilde karşı geldiği davalı tarafından somut olarak açıklanmayıp ispatlanmamıştır” denildi.

'TAZMİNAT ÖDENMELİ'

Kararda, işverenin bir işçiye hem ihtar verip hem de işçinin iş akdini feshedemeyeceğinde de vurgu yapıldı: “Davacının iş akdinin feshedildiği 17 Ağustos 2009 tarihinde, davacıya bu hususla ilgili ihtar verildiği ve tekrarı halinde iş akdinin feshedileceğinin bildirildiği anlaşılmaktadır. Davacının belirtilen soyut davranışları nedeniyle işçiye hem ihtar cezası, hem de iş akdinin feshi cezası vermesi mümkün değildir. Yerel mahkemece, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğunun kabul edilerek, davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi de geçen günlerde işçilerin lehine bir karar almış, patronun psikolojik baskısı sonucu istifa etmek zorunda kalan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine hükmetmişti.

Kaynak: BirGün Gazetesi

http://www.birgun.net/haber-detay/yargitay-dan-bir-emsal-karar-daha-kafa...