• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yaşasın Petrol İşçilerinin Uluslararası Dayanışması!

Petrol-İş Sendikası ile Yunanistan Petrol-İşçileri Sendikası arasında 18 Ocak Salı günü Genel Başkanımız Süleyman Akyüz'ün katılımıyla bir toplantı yapıldı.Toplantıda, petrol ve doğal gaz alanında Yunanistan’da faaliyet yürüten Energean şirketinin, son aylarda Kavala şehrinde gösterdiği işçi karşıtı tutum konuşuldu.

18.01.2022

Petrol-İş Sendikası ile Yunanistan Petrol-İşçileri Sendikası (PEF) arasında 18 Ocak 2022 Salı günü Zoom üzerinden bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Petrol-İş Sendikasından Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katılırken, PEF Genel Başkan Panagiotis Kontousiadis ve Retunsee Uzmanlarından Vasilis Berkovitz katıldı.

Toplantıda petrol ve doğal gaz alanında Yunanistan’da faaliyet yürüten Energean şirketinin birkaç aydır Yunanistan Kavala’daki faaliyetlerindeki işçi karşıtı tutum konuşuldu.

Energean şirketi Yunanistan’ın Kavala kentinde karada ve deniz platformunda petrol sondaj alanında faaliyet yürütüyor. Kavala’daki tesislerinde ise 240 petrol işçisi çalışıyor. Şirket yönetiminin yeniden yapılanma çerçevesinde dayattığı istihdam politikası, taşeronlaşma ve iş sağlığı ve güvenliği sistemini altının oyulması ile sendika karşıtı tutumu sonrası 170 civarında işçi, geçen yılın Aralık ayında işyerinde direniş başlatmıştı. Direnişe müdahale eden çevik kuvvet işçileri gözaltına almıştı. Yunanistan Petrol Sendikası ise 1 Ocak 2022 tarihinde iş yerinde grev ilan etti. Grev 18 gündür devam ediyor. İşyerinde greve katılım oranı % 97 civarında.

Bu bilgileri aktaran PEF Başkanı Panagiotis Kontousiadis, Petrol-İş ile PEF arasında yıllara uzanan bir dayanışma ve işbirliği olduğunu ve iki sendika arasındaki dayanışmanın önemini vurguladı.

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz ise yaptığı konuşmada Energean işvereninin tek taraflı dayatmalarının kabul edilemeyeceğini, bölgede petrol işçilerinin kaderinin ortak olduğunu ve Petrol-İş’in, Kavala petrol işçilerinin haklı mücadelesinin her zaman yanında olacağını belirtti.