YAŞASIN ULUSLARARASI DAYANIŞMA

Petrol-İş Sendikası ile Yunanistan İlaç İşçileri Sendikası 20 Şubat 2020 Perşembe günü Petrol-İş Genel Merkezinde bir araya geldi. İki sendika yönetimi başta Novartis olmak üzere çukuluslu ilaç firmalarındaki gelişmeler konusunda bilgi, deneyim ve görüşlerini paylaştılar.

21.02.2020

Toplantıya sendikamız Petrol-İş’ten Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Mali Sekreter Erhan Yakışan, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, İstanbul 1 Nolu Şube Başkan Yardımcıları Ergün Artuç ve Erkan Zorlu, Novartis işyeri baş temsilcisi Halit Cömert, Novartis işyeri temsilcileri Ali Özkan ve Tarık Sencer, Petrol-İş Sendikası Dış ilişkiler Uzmanı Rıza Köse, Toplu İş Sözleşmesi Uzmanları Serpil Aksakal ve Tuğçe Kalyoncu katıldı.

Yunanistan İlaç İşçileri Sendikasından ise toplantıya sendikanın Genel Başkanı Yiota Tavoulari ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Maria Manousaki katıldı.

Genelde ilaç sektörü özelde Novartis’te çalışma koşulları paylaşıldı

Genel Başkan Süleyman Akyüz’ün yaptığı açılış konuşmasının ardından katılımcılar tek tek söz alarak kendilerini tanıttı. Daha sonra ise Petrol-İş Genel Bakanı Süleyman Akyüz Petrol-İş Sendikasının tarihi, yapısı ve işleyişi hakkında bilgilendirme yaptı. Akyüz konuşmasında ayrıca ilaç sektöründeki sendikal yapıyı, Novartis’teki sendikal örgütlülüğü ve şirkette çalışan işçilerin çalışma koşullarını sundu.

Sonrasında Yunanistan İlaç İşçileri Genel Başkanı Yiota Tavoulari Yunanistan İlaç İşçileri Sendikasının tarihini, yapısını ve işleyişini anlattı. Sonrasında ise Novartis firmasının Yunanistan’daki faaliyetlerini ve Yunanistan’daki hem genel hemde Novartis’teki sendikal durumu ve çalışma koşullarını sundu.

Daha sonra toplantının yorum ve soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde birçok katılımcı iki ülkedeki çalışma koşullarından, asgari ücrete, Novartis fabrikalarındaki işçi sayısından iki ülkedeki asgari ücretin belirlenme yöntemlerine, ilaç işyerinin örgütlenme koşullarından iki ülkedeki Novartis çalışanlarının ücret ortalamalarına, mesailerden çalışma sürelerine, sosyal güvenlik sistemlerinden hayat pahalılığına, işçilerin kendi ürettikleri ilacı almakta ekonomik zorluk çekmelerinden, şirketlerin ucuz emek olan ülkelere taşınma tehditlerine dair birçok konuda soru sordu veya yorum yaparak çalışmaya katkıda bulundu.

Yaşasın işçilerin uluslararası birlik ve dayanışması!

Toplantıda işverenlere karşı mücadelede işçilerin hem kendi ülkelerinde hem de uluslararası alanda birlikte mücadele etmesinin önemine değinildi. Özellikle küresel firmaların yoğun faaliyet gösterdiği ve kâr oranlarının yüksek olduğu çokuluslu ilaç firmalarında uluslararası işbirliğinin önemine değinildi.

Daha sonra Yunanistan’dan gelen heyet ile İstanbul Kurtköy’de bulunan Novartis fabrikası ziyaret edildi. Burada ilk olarak işyerindeki Petrol-İş Temsilciliğine gidildi ve şube yönetimi ve temsilcilerle sohbet edildi. Daha sonra işyeri ziyareti gerçekleştirildi.